ביאור:צידוק הדין בפסוקים

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




צדיק הוא העושה צדק, הנותן לכל אחד את המגיע לו ; כשאנשים בתנ"ך קוראים לה' "צדיק", כוונתם היא להודות, שהעונש שה' הביא עליהם הוא מוצדק ומגיע להם על-פי מעשיהם הרעים:

  • פרעה מלך מצרים כינה את ה' צדיק (שמות ט כז): "וישלח פרעה, ויקרא למשה ולאהרון, ויאמר אליהם: 'חטאתי הפעם; ה' הצדיק , ואני ועמי הרשעים": פרעה הודה כאן, שהדרישה של ה' - לשחרר את בני ישראל ממצרים - היא דרישה צודקת, כי זה מה שמגיע להם - לא מגיע להם להיות משועבדים.
  • בשירת האזינו, שמדברת בעיקר על נושאים של שכר ועונש, אמר משה (דברים לב ד): "הצור תמים פועלו, כי כל דרכיו משפט; אל אמונה ואין עוול, צדיק וישר הוא": ה' לא עושה עוול - הוא נותן לכל אחד את מה שמגיע לו - הוא צדיק.
  • ירמיהו יב א: "צדיק אתה ה', כי אריב אליך; אך משפטים אדבר אותך: מדוע דרך רשעים צלחה, שלו כל בוגדי בגד?!": ירמיהו תמה - איך ייתכן שה', הצדיק, שאמור לתת שכר לצדיקים ולהעניש את הרשעים, מאפשר לרשעים להצליח? (ראו אתיו לאכול ).
  • צפניה ג ה: "ה' צדיק בקרבה, לא יעשה עוולה; בבוקר בבוקר משפטו ייתן לאור, לא נעדר, ולא יודע עוול בושת".
  • לאחר חורבן ירושלים, ירושלים מצדיקה את דין ה' ואומרת (איכה א יח) "צדיק הוא ה', כי פיהו מריתי". וגם דניאל מצדיק את הדין ואומר (ט14): "וישקוד ה' על הרעה, ויביאה עלינו; כי צדיק ה' אלוהינו, על כל מעשיו אשר עשה, ולא שמענו בקולו". וגם הלויים (נחמיה ט לג): "ואתה צדיק , על כל הבא עלינו; כי אמת עשית, ואנחנו הרשענו".
  • דברי הימים ב יב ה-ו: "ושמעיה הנביא בא אל רחבעם ושרי יהודה, אשר נאספו אל ירושלים מפני שישק; ויאמר להם: 'כה אמר ה': אתם עזבתם אותי, ואף אני עזבתי אתכם ביד שישק'. וייכנעו שרי ישראל והמלך; ויאמרו 'צדיק ה'!'" - ה' נתן לנו את מה שמגיע לנו.

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2007-07-06.


קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/cdiq1