ירושלמי שקלים א ז
<< | ירושלמי · מסכת שקלים · פרק א · הלכה ז | >>
הקטע המקביל ב:
משנה · ירושלמי · בבלי
דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לעמוד זה
מהדורה מתוקנת ע"פ כתבי־יד בפיסוק מלא
[עריכה]
השוקל על יד עני, על יד שכינו, על יד בן עירו - פטור. אם הלוום - חייב. האחין השותפין שחייבין בקולבון פטורין ממעשר בהמה, ושחייבין במעשר בהמה פטורין מן הקולבון. כמה הוא קולבון? - מעה כסף; דברי רבי מאיר. וחכמים אומרים: חצי מעה.
תלמוד
"השוקל על ידי עני" כול'. - אמר רבי לעזר: והן שחלקו גדיים כנגד תיישים ותיישים כנגד גדיים, אבל אם חלקו גדיים כנגד גדיים ותיישים כנגד תיישים - הוא חלקו משעה הראשונה. - אמר רבי יוחנן: ואפילו חלקו גדיים כנגד גדיים ותיישים כנגד תיישים - כלקוחות הן, כהיא דתנינן תמן: הלקוח ושניתן לו מתנה - פטור ממעשר בהמה. "האחין והשותפין שחייבין בקולבון ופטורין במעשר בהמה" - בשחלקו וחזרו ונשתתפו; "שחייבין במעשר בהמה ופטורין מן הקולבון" - בשלא חלקו.
רבי חזקיה אמר: רבי ירמיה בעי: ולמה לי נן אמרין: פעמים שחייבין בזה ובזה ופעמים שהן פטורין מזה ומזה? - היך עבידא? - חלקו את הנכסים ואחר כך חלקו את הבהמה - חייבין בזה ובזה, חלקו את הבהמה ואחר כך חלקו את הנכסים - פטורין מזה ומזה. - אמר רבי מנא: הדא דאת אמר - בשלא היתה הבהמה רוב, אבל אם היתה הבהמה רוב - הן הן עיקר נכסיו.
רבי אבון אמר: רבי שמי בעי: מפני שעשיתן כאדם אחד אצל מעשר בהמה, את פוטרו מן הקולבון?! (אמר ליה לא) [אלא] שנייה היא, שהוא נותן סלע אחת שלימה. מעתה, אפילו חלקו וחזרו ונשתתפו - חייבין במעשר בהמה ופטורין מן הקולבון! ותנינן: חייבין בקולבון ופטורין ממעשר בהמה!
רבי בא בשם אבא בר רב הונא: היא שני אחין שירשו את אביהן, היא שני אגיסין שירשו את חמיהן.
לאיכן היו הקולבונות נופלין? - רבי מאיר אומר: לשקלים. רבי לעזר אומר: לנדבה. רבי שמעון השזורי אומר: ריקועי זהב וציפוי לבית קודש הקדשים. בן עזאי אומר: שולחנין היו נוטלין אותן בשכרן. ויש אומרים: להוצאת דרכים.
מידע על מהדורה זו
[עריכה]מקור הנוסח לתלמוד הירושלמי המתוקן ע"פ כתבי־יד ומפוסק הוא התלמוד הירושלמי - מבואר ומדויק באדיבותו של הרב יהושע בוך.