דורות הראשונים/כרך א/חלק שני/פרק כה
יצחק אייזיק הלוי | |
דורות הראשונים | |
---|---|
כרך א, חלק שני, פרק כה | |
→חלק שני, פרק כד | חלק שני, פרק כו← |
ובמס׳ נדרים ד׳ ס"ו תנן (פ"ט מ"ו): פותחין בימים טובים ובשבתות בראשונה היו אומרים אותן הימים מותרים ושאר כל הימים אסורין עד שבא ר׳ עקיבא ולימד שהנדר שהותר מקצתו הותר כלו כיצד אמר קונם שאיני נהנה לכולכם הותר אחד מהם הותרו כולם וכו׳.
והנה ראשונה נראה גם בזה ככל דברינו.
עצם דברי המשנה הם "פותחין בימים טובים ובשבתות".
אמנם כי לפני ר׳ עקיבא פירשו זה שהכונה שאז ניתרין רק שבתות וימים טובים, אבל שאר כל הימים נשארין באיסורן. ור׳ עקיבא בא ולימד שאין זה פירוש דברי המשנה, כי אם שכונת המשנה לאמר שעל ידי זה הכל מותר.
ואמנם כי יותר מזה שגם דברי ר׳ עקיבא שבא ולימד, אין זה כי אם מתוך שיטת בית הלל אשר גם דבריהם נשנו במקום אחר לפרש שם דברי יסוד המשנה.
והוא במשנה נדרים ד׳ כ: כ"ה: שנאמר שם:
ארבעה נדרים התירו חכמים, נדרי זרוזין ונדרי הבאי נדרי שגגות ונדרי אונסים. נדרי זירוזין כיצד וכו׳ נדרי שגגות (כיצד) אם אכלתי ואם שתיתי ונזכר שאכל ושתה וכו׳ ראה אותם אוכלים תאנים ואמר הרי אלו עליכם קרבן ונמצאו אביו ואחיו.
היו עמהם אחרים בית שמאי אומרים הן מותרין ומה שעמהם אסורין, ובית הלל אומרים אלו ואלו מותרין. וכבר הובאו שם בד' כ"ה דברי ר׳ עקיבא, וע"ש בדברי הר"ן שכתב "והא מתניתן לא דמיא ממש למתניתן דפרקין דאילו במתניתן דהכא הנדר בטל מאליו ואילו במתניתן דפותחין נדרא חייל אלא שפותחין וכו' והא דמייתינן לה הבא לפרושי פלוגתייהו דבית שמאי ובית הלל ולומר דבנדר שהותר מקצתו הותר כלו תליא כי היכי דתליא בהו פלוגתייהו דרבנן ור' עקיבא".
ועוד יותר מזה הוא בתוספתא במס' פסחים פרק א׳ ה"ו: בראשונה היו אומרים אין מוכרין חמץ לנכרי ואין נותנים לו במתנה אלא כדי שיאכל עד שלא הגיע שעת ביעור, עד שבא ר' עקיבא ולימד שמוכרין ונותנין במתנה אף בשעת הביעור, אמר ר׳ יוסי אלו דברי בית שמאי ואלו דברי בית הלל הכריע ר׳ עקיבא לסייע דברי בית הלל.
ולפנינו בברייתא בגמרא בפסחים כ"א בא זה באמת רק במחלוקת בית שמאי ובית הלל: דתניא בית שמאי אומרים לא ימכור אדם חמצו לנכרי אלא אם כן יודע בו שיכלה קודם פסח ובית הלל אומרים כל שעה שמותר לאכול מותר למכור(סז).
והנה בא גם על זה בתוספתא הלשון "בראשונה היו אומרים וכו׳ עד שבא ר׳ עקיבא ולימד" ונתבאר בדברי התוספתא עצמה מר׳ יוסי שאין זה לימוד חדש מר׳ עקיבא כי אם "שהכריע ר׳ עקיבא לסייע דברי בית הלל".
וכן הוא גם במס׳ שבת ד׳ י"ח: תנו רבנן בית שמאי אומרים לא ימכור אדם חפצו לנכרי ולא ישאילנו ולא ילונו ולא יתן לו במתנה אלא כדי שיגיע לביתו (לפני השבת) ובית הלל אומרים כדי שיגיע לבית הסמוך לחומה ר׳ עקיבא אומר כדי שיצא מפתח ביתו, אמר ר׳ יוסי בר׳ יהודה הן הן דברי ר׳ עקיבא הן הן דברי בית הלל לא בא ר׳ עקיבא אלא לפרש דברי בית הלל(סח).
והנה לנו בזה מפורש בתוספתא פסחים שם ״בראשונה היו אומר־ם וכו׳ עד שבא ר׳ עקיבא ולימד" והכונה שביאר דברי בית הלל. וזה הוא ממש כן ועוד יותר מזה בדברי המשנה בנדרים שביאר והכריע כדברי בית הלל על יסוד המשנה.
וכדברי בית הלל אשר באו על יסוד המשנה של נדרי שגגות שביארו הם שזה שנאמר שם בתוך נדרי שגגות ונמצאו אביו ואחיו שכוונת דברי המשנה הוא לאמר שאז גם אחרים מותרים לפי שנדר שהותר מקצתו הותר כלו.
אף כן ביאר ר׳ עקיבא והכריע בשיטת בית הלל שגם זה שנאמר ביסוד המשנה ״פותחין בימים טובים ובשבתות״ גם שאר הימים מותרין.
ומבאר שדבריו מתוך דברי בית הלל על יסוד המשנה ויזכיר זה גם מפורש ויאמר:
עד שבא ר׳ עקיבא ולימד שהנדר שהותר מקצתו הותר כלו כיצד אמר קונם שאיני נהנה לכולכם הותר אחד מהם הותרו כולם וכו׳.
שזה הוא עצם דברי בית הלל בדמיון זה בנדרי שגגות וביאר ר׳ עקיבא שכן הוא גם בפותחין.
ולשון הר"ן גם בסוף ד׳ כ״ו "ולענין הלכה קי״ל כר׳ עקיבא אליבא דבית הלל״.
וכל הדברים פשוטים ומבוארים מעצמם.
וכן הוא גם יתר הדברים ממין הזה ככל אשר יתבאר כל זה במקומו בכרך הבא בדבדינו על ר׳ עקיבא וכל ענינו בנוגע להמשנה.
ועלינו לבאר עוד במקום הזה מקום אחד במשנה אשר בא גם שם הלשון "משנה ראשונה ור׳ עקיבא".
הערות
הערה (סז): בברייתא שם בא בסוף "ר׳ יהודה בן בתירא אומר כותח וכל מיני כותח אסור למכור שלשים יום קודם לפסח".
והגר״א ז״ל הגיה כן גם בסיום דברי התוספתא שם ולא נוכל לירד לסוף דעתו ולדעת טעם להגהה זו, שהרי התוספתא במקום הזה היא סגנון סידור לעצמה, והברייתא בגמ׳ סידור אחר לגמרי, ושם בברייתא באו דברי ר׳ יהודה בן בתירא, אבל מה ענין להגיה מזה בתוספתא, וכי כל הברייתות השונות נסדרו בדברי כל התנאים.
הערה (סח): ובמקומו בכרך הבא יבוארו לנו מקומות הרבה במשנה כאלה שבאו דברי ר׳ עקיבא על דברי בית שמאי ובית הלל ואינם כי אם לפרש או להכריע.
וראוי להעיר שכן הוא גם עם התנאים הקודמים לר׳ עקיבא כמו במס׳ ערכין ד׳ כ״ג ״והתניא המקדיש נכסיו והיתה עליו כתובת אשה ר׳ אליעזר אומר כשהוא מגרשה ידור הנאה ר׳ יהושע אומר אינו צריך ואמר ר׳ אלעזר בר׳ שמעון הן הן דברי בית שמאי הן הן דברי בית הלל שבית שמאי אומרים הקדש טעות הקדש, ובית הלל אומרים הקדש טעות אינו הקדש".
ובגמ׳ מועד קטן ד׳ כ' ״ת״ר קיים כפיית המטה שלשה ימים קודם הרגל אינו צריך לכפותה אחר הרגל דברי ר׳ אליעזר וחכמים אומרים אפי׳ יום אחד ואפי׳ שעה אחת אמר ר׳ אליעזר בר׳ שמעון הן הן דברי בית שמאי הן הן דברי ב"ה שבית שמאי אומרים שלשה ימים ובית הלל אומרים אפי׳ יום אחד".
וזח הוא גם ענין מחלוקת רבי ורשב״ג בירושלמי במס׳ עירובין פ״י ה״א בדין בדיקת תפילין וכבר הערנו על זה בדברינו ״הלל הבבלי ובבל בכלל" הערה נ״ב עמוד 112.