ביאור:יש קשר הדוק בין עבודה זרה לבין שפיכות דמים
הבהרה: | ||
---|---|---|
|
אם העונש על בית אחאב קשור רק לחטא של עבודה זרה, אז מדוע העונש בא בימי יהורם בן אחאב? והרי יהורם דווקא תיקן חטא זה (מלכים ב ג ב): "ויעשה הרע בעיני ה', רק לא כאביו וכאמו; ויסר את מצבת הבעל אשר עשה אביו"; והרי כל מטרתה של דחיית העונש (מלכים א כא כט): "הראית כי נכנע אחאב מלפני? יען כי נכנע מפני, לא אבי הרעה בימיו, בימי בנו אביא הרעה על ביתו") היא לאפשר לדור הבא לתקן את החטא! ואם העונש על בית אחאב נדחה בגלל שאחאב נכנע מפני ה', קל וחומר שהיה ראוי לדחות את העונש עוד דור אחד לפחות, בגלל שיהורם תיקן את החטא והסיר את מצבת הבעל!
ייתכן שעבודת הבעל אינה הגורם היחיד לעונש. יש קשר הדוק בין עבודת הבעל של בית אחאב, לבין שפיכות הדמים.
כבר בפרק יח ניתן לראות את הקשר - איזבל הורגת את נביאי ה' כדי שלא תהיה תחרות לנביאי הבעל. ואחאב רואה ושותק.
גם רצח נבות נובע מהתפיסה האלילית שהביאה איזבל מצידון לישראל, לפיה המלך הוא אל, ורצונו של המלך הוא קדוש, ולכן מותר לו להרוג את נתיניו כדי לזכות ברכושם. זו הסיבה שבפרק כא, מייד לאחר תוכחתו של אליהו על רצח נבות, מופיעה תוכחה קשה גם על חטא עבודת הבעל, ונגזרת כליה על בית אחאב.
יהורם אמנם תיקן את עבודת הבעל, אך לא עשה שום תיקון בעניין שפיכות הדמים, ואף המשיך ליהנות מחלקת נבות היזרעאלי, ולא לקח ברצינות את תוכחתו של אליהו לאביו " הרצחת וגם ירשת?! ". לפיכך נגזר עליו למות, כפי שאמר יהוא מלכים ב ט כה: " "ויאמר אל בדקר שלשה שא השלכהו בחלקת שדה נבות היזרעאלי, כי זכר אני ואתה את רכבים צמדים אחרי אחאב אביו, וה' נשא עליו את המשא הזה" ...", וכפי שגם אמר אלישע כאשר המליך את יהוא (מלכים ב ט ז): "והכיתה את בית אחאב אדניך, ונקמתי דמי עבדי הנביאים ודמי כל עבדי ה' מיד איזבל".
ראו עוד במאמרו של הרב אלחנן סמט על שני העונשים שנגזרו על אחאב .
מקורות
[עריכה]על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2006-04-25.
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/messages/nvir_mlkimb_emu124_0_0_0