תקנות שירות בטחון

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
תקנות שירות בטחון מתוך ספר החוקים הפתוח

תקנות שירות בטחון, תשכ״ז–1967

תקנות בדבר רישום, בדיקה רפואית והתייצבות לשירות סדיר


ק״ת תשכ״ז, 3399; תש״ל, 468, 1264; תשל״א, 1491; תשל״ג, 837; תשל״ו, 2708, 2790; תשל״ז, 433; תשל״ח, 458, 900; תש״ם, 785; תשמ״ב, 191; תשמ״ג, 698; תשמ״ד, 201, 1112; תשמ״ה, 466, 1146; תשמ״ו, 798, 1112; תשמ״ז, 152, 1345; תשמ״ח, 249; תשנ״ב, 740, 1194; תשנ״ג, 34, 870, 1147; תשנ״ד, 883; תשנ״ה, 1186; תשנ״ו, 1324; תשנ״ז, 78, 952; תש״ס, 918; תשס״א, 474, 1012; תשס״ב, 608; תשס״ג, 1000; תשס״ד, 716; תשס״ה, 950; תשס״ח, 592, 662, 1241; תש״ע, 1504; תשע״א, 266; תשע״ד, 1080, 1198; תשע״ה, 1396; תשע״ח, 890; תשע״ט, 322; תש״ף, 1972.


בתוקף סמכותי לפי סעיפים 3, 4, 5, 6, 16, 17, 30, 33 ו־45 לחוק שירות בטחון, תשי״ט–1959 [נוסח משולב], אני מתקין תקנות אלה:


הגדרות [תיקון: תשל״ז, תשנ״ז]
בתקנות אלה –
”מנהל מוסד חינוכי“ – אדם האחראי להנהלתו של מוסד שבו מקבלים חינוך או השכלה יותר מחמישה בני אדם;
”בית חולים“ – כמשמעותו בסעיף 24 לפקודת בריאות העם, 1940;
”ועדת אתיקה“ – ועדת אתיקה, כאמור בסעיף 24 לחוק זכויות החולה, התשנ״ו–1996 (להלן – חוק זכויות החולה), שמינה קצין הרפואה הראשי בצבא הגנה לישראל לפי סעיף 27 לחוק זכויות החולה.
פרטים שחייבים במסירתם [תיקון: תש״ל, תשל״א, תשל״ו־2, תשל״ז, תשמ״ב]
מי שמתייצב לרישום או לבדיקה רפואית חייב למסור בכתב ובחתימת ידו את הפרטים הניתנים להלן, כולם או מקצתם, הכל לפי דרישת הפוקד או מי שנתמנה לכך על ידיו:
(1)
שם משפחתו, שמו הפרטי וכן שמות הוריו והורי הוריו, ואם שונו השמות לפני הרישום – גם השמות הקודמים;
(2)
מינו, תאריך לידתו ומקום לידתו ומקום לידתם של אביו ושל אמו;
(3)
תאריך עלייתו לארץ;
(3א)
אם היה לאזרח ישראלי או לתושב קבוע לאחר הגיעו לגיל 18 – התאריכים בהם נכנס לארץ ויצא ממנה, וכן סוג האשרה ורשיון הישיבה שניתנו לו – ישיבת ביקור, ארעי או קבע – הכל לפני שהיה לאזרח ישראלי או לתושב קבוע;
(4)
מצבו המשפחתי, שם האשה או הבעל, ומספר הילדים או בני משפחה אחרים התלויים בו;
(5)
מספר תעודת זהותו, ואם הוא מחזיק באזרחות מדינה זרה – גם מספר דרכונו, וכן מספר תעודות הזהות ומקום מגוריהם של הוריו;
(6)
מען מקום מגוריו, ובאין לו מקום מגורים קבוע – המען למכתבים, וכן מעני מקומות מגוריו הקודמים והתקופות שהוא גר בכל אחד מהם;
(7)
לאומו, אזרחותו הנוכחית, כל אזרחות קודמת או נוספת שלו, ודתו;
(8)
שם המשפחה – ובמקרה של שינוי גם שם המשפחה הקודם – השם הפרטי, שם האב, הגיל, ארץ הלידה, תאריך העליה, הדת, המען, המקצוע ומקום העבודה של בן זוגו או בת זוגו, המקצוע ומקום העבודה של אביו ושל אמו ושל בן־זוגו או בת־זוגו, וכן של הילדים, האחים, האחיות והאחים והאחיות החורגים ובני זוגם, שלו ושל בת זוגו או בן זוגה, ואם אדם כאמור עומד להיכנס בברית נישואין, של בת זוגו או בן זוגה לעתיד, ובהעדרם של בני משפחה כאמור – אותם הפרטים של בן משפחה אחר הקרוב לו ביותר;
(9)
פרטים על הכשרתו הצבאית, מקומה וזמנה, מספרו האישי, יחידתו, דרגתו, תפקידו, השתתפותו בקורסים, נסיונו הקרבי או אחר ואותות הצטיינותו –
(א)
בצבא־הגנה לישראל;
(ב)
בצבא אחר;
(ג)
במשטרת ישראל או במשטרות־חוץ;
(ד)
בנוטרות;
(ה)
בכל שירות צבאי או טרום־צבאי אחר;
(10)
שפת אמו, ידיעתו בעברית, ידיעת שפות אחרות;
(11)
דרגת השכלתו, הכללית והמקצועית, לפרטיה;
(12)
משלח ידו, עסקו או מקצועו;
(13)
התמחותו במקצועות;
(14)
ידיעתו בנהיגת כלי רכב;
(15)
מקום עבודתו בשעת הרישום, מקומות עבודתו הקודמים, רישומו בלשכת עבודה;
(16)
חברותו בתנועת נוער, חברותו בגרעין התיישבותי;
(17)
התעסקותו בספורט ודרגת התמחותו בענפי ספורט שונים;
(18)
המחלות או החבלות שפוגעות או שפגעו בכשרו הרפואי פגיעה של ממש, או העלולות לפגוע כאמור והמחלות או החבלות שבגללן הוא זקוק או היה זקוק לטיפול ממושך או לאשפוז;
(19)
ארצות שהוא מכיר אותן ושהה בהן שנה או יותר;
(20)
בן משפחה מהמנויים בפסקה (8) שהיה חייל שנספה במערכה כמשמעותו בחוק משפחות החיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש״י–1950.
פרטים יסודיים [תיקון: תש״ל, תשמ״ב]
ואלה הם פרטים יסודיים לצורך סעיף 3(ג) לחוק:
(1)
שם המשפחה והשם הפרטי;
(2)
נישואין, שם הבעל או שם האשה;
(3)
מען המגורים או המען למכתבים;
(4)
אזרחות;
(5)
דרגת השכלה (עממית, תיכונית, גבוהה);
(6)
משלח יד, עסק או מקצוע;
(7)
מקום עבודה או רישום בלשכת עבודה;
(8)
חברות בגרעין התיישבותי;
(9)
מחלות או חבלות כאמור בתקנה 1א(18).
תעודת התייצבות לרישום
יוצא־צבא וכן אדם בגיל 17 שנה שהתייצב לרישום כאמור בסעיף 3 לחוק, יצוייד בתעודה המעידה על התייצבותו לרישום, ובה יפורטו, בין היתר, שם משפחתו ושמו הפרטי ומספר תעודת זהותו.
מסירת פרטים על מלש״בים ועל יוצאי צבא [תיקון: תשל״ו־2, תשל״ח, תשל״ח־2, תשמ״ב]
(א)
מנהל מוסד חינוכי חייב למסור לפוקד, לפי דרישתו, את המספר של המיועדים לשירות בטחון או של יוצאי צבא שנמצאו כשרים לשירות, שהם חניכי המוסד, וכן את הפרטים כלהלן, ככל שהם ידועים לו, על כל אחד מהם: שם המשפחה והשם הפרטי, מספר תעודת הזהות, המען, הגיל, ההכשרה בלימודים ודרגתם.
(ב)
מעביד המעסיק יותר משלושה עובדים חייב למסור לפוקד, לפי דרישתו, את המספר של המיועדים לשירות בטחון או של יוצאי צבא שנמצאו כשרים לשירות, שהוא מעסיק וכן את הפרטים כלהלן, ככל שהם ידועים לו, על כל אחד מהם: שם המשפחה, השם הפרטי, מספר תעודת הזהות, המען, הגיל ותקופת העבודה אצל המעביד וטיבה.
(ג)
עובד בית־חולים, לרבות מנהלו, חייב למסור לפוקד, לפי דרישתו, על מיועד לשירות בטחון ועל יוצא צבא שנמצא כשיר לשירות שאושפזו באותו בית־חולים, קיבלו טיפול או נבדקו בו, או על סוג בני־אדם כאמור, את הפרטים דלהלן, ככל שהם ידועים לו:
(1)
שם המשפחה והשם הפרטי, מספר תעודת זהות, המען והגיל;
(2)
תאריך הקבלה לבית־החולים ותאריך השחרור ממנו;
(3)
פירוט הממצאים הרפואיים;
(4)
תוצאות הבדיקות;
(5)
מהלך המחלה והטיפול בה;
(6)
האבחנה והניתוחים.
(ג1)
מי שהמנהל הכללי של משרד הבריאות הסמיכו לכך חייב למסור לפוקד, לפי דרישתו, לגבי מיועד לשירות בטחון או יוצא צבא שנמצא כשר לשירות אשר אושפזו בבית־חולים או קיבלו טיפול או נבדקו בו, או על סוג בני־אדם כאמור, את הפרטים המנויים בפסקאות (1) ו־(2) לתקנת משנה (ג), ככל שהם ידועים לו.
(ד)
הפרטים הרפואיים המנויים בפסקאות (3) עד (6) לתקנת משנה (ג) לא יימסרו אלא מאת עובד בית־חולים שהוא מורשה לעסוק ברפואה, לפוקד שהוא חייל כמשמעותו בחוק השיפוט הצבאי, תשט״ו–1955, המורשה לעסוק ברפואה.
(ה)
תקנות משנה (ג) ו־(ד) יחולו, בשינויים המחוייבים, גם על אדם המורשה לעסוק ברפואה לפי פקודת הרופאים [נוסח חדש], התשל״ז–1976, שאינו עובד בית־חולים, לגבי כל אדם שהוא בדק או שהיה בטיפולו, או לגבי סוג בני־אדם כאמור.
(ו)
פסיכולוג חייב למסור לפוקד, לפי דרישתו, את הפרטים כלהלן, ככל שהם ידועים לו, על כל מיועד לשירות בטחון ועל יוצא צבא שנמצא כשר לשירות שהיו בטיפולו, או על סוג בני־אדם כאמור:
(1)
שם המשפחה והשם הפרטי, מספר תעודת הזהות, המען והגיל;
(2)
מועד הטיפול;
(3)
פירוט הממצאים.
(ז)
לא תידרש לפי תקנה זו מסירת פרטים על מחלת נפש שאינה מפורטת בתקנות שירות הבטחון (מסירת פרטים על מחלות נפש), תשל״ו–1976.
חובה לחזור ולהתייצב להשלמת הרישום
מי שנקרא להתייצב לרישום לפי החוק ובעת התייצבותו לא מילא את החובה הואיל ולא נתקבלו ממנו מסיבה כל שהיא הפרטים ביחס לעצמו, כולם או מקצתם, שהוא חייב למסרם לפי תקנות אלה, חייב לחזור ולהתייצב, לשם השלמת הרישום, במקום ובזמן שנקבע על ידי פוקד או מטעמו.
כושר רפואי ומבחניו [תיקון: תשס״א]
(א)
(בוטלה).
(ב)
המבחנים לקביעת כושר רפואי ”בלתי כשר לשירות“ ו”בלתי כשר ארעית לשירות“ מפורטים בחלק א׳ של התוספות הראשונה והשניה; נבדק שאין בו אף אחד מהמבחנים המפורטים בחלק א׳ של התוספות האמורות הינו כשר לשירות.
(ב1)
מצא פוקד כי נבדק שנתקיים בו אחד או יותר מהמבחנים המפורטים בחלק א׳ של התוספות הראשונה או השניה מתאים לשרת בתפקיד צבאי בתנאי שירות מיוחדים, לפי סעיף 5(ג)(2) לחוק, רשאית ועדה רפואית, על אף האמור בתקנת משנה (ב), למצוא את הנבדק כשר לשירות ביטחון בתנאים מיוחדים, ובלבד שלא נתקיים בו אף אחד מהמבחנים המפורטים בחלק ב׳ של התוספות האמורות.
(ג)
תקופת הזמן הקבועה לצדו של כל מבחן שבתוספת השניה, שמכוחו נמצא יוצא־צבא בלתי כשר ארעית לשירות, לא תבוא במנין התקופות להתייצבות לפי סעיפים קטנים (א) או (ב) לסעיף 15 לחוק.
(ד)
לגבי יוצא־צבא אשר נמצא בלתי כשר ארעית לשירות מכוח שני מבחנים או יותר שבתוספת השניה, שלצדם נקובות תקופות זמן שונות, תיחשב לענין תקנת משנה (ג) תקופת הזמן הארוכה שביניהן.
ועדות רפואיות [תיקון: תשל״ו־2, תשמ״ב]
(א)
ועדה רפואית תורכב על ידי פוקד המורשה לעסוק ברפואה לפי פקודת הרופאים [נוסח חדש], התשל״ז–1976 ותהיה של רופא אחד לפחות; היתה הועדה של רופא אחד – ישמש אותו רופא גם כיושב ראש הועדה; היתה הועדה של יותר מרופא אחד, ימנה הפוקד אחד מבין חבריה ליושב ראש הועדה.
(ב)
לא יתמנה רופא להיות חבר יחיד של ועדה רפואית או יושב ראש של ועדה כאמור, אלא אם הוא משרת בצבא־הגנה לישראל או עובד בשירותו או בשליחותו.
(ג)
פוקד כאמור בתקנת משנה (א) רשאי לקבוע בכתב הרכבת הועדה, שהועדה תבדוק רק סוגי אנשים מסויימים או סוגי מחלות מסויימים או מחלות בחומרה מסויימת בלבד.
(ד)
ועדה רפואית עליונה תורכב על ידי שר הבטחון או על ידי מי שהוסמך לכך על ידיו, ותהיה של שלושה רופאים שלפחות אחד מהם משרת בצבא־הגנה לישראל; אחד מחברי הועדה יתמנה יושב ראש הועדה.
(ה)
המרכיב ועדה רפואית או ועדה רפואית עליונה (כל אחת מהן תיקרא להלן בתקנה זו – ועדה), רשאי להרכיב יותר מועדה אחת ויכול שיהיה אדם חבר ביותר מועדה אחת; אולם לא יכהן אדם כחבר ועדה רפואית עליונה אם כיהן באותו נושא בועדה רפואית.
(ו)
ועדה רשאית לבדוק יוצא־צבא וכן כל אדם אחר שפוקד מוסמך לקראו לבדיקה רפואית (כל אחד מהם יקרא להלן – נבדק) בכל דרך שתמצא לנחוץ, לרבות בדיקה על ידי רופאים שאינם חברי הועדה לפי הוראות הועדה או בלעדיהן, בדיקה מעבדתית, הסתכלות בבית־חולים וכיוצא באלה.
(ז)
ועדה רשאית לקבל חוות דעת של מומחה בכל ענין הנוגע לכשרו הרפואי של נבדק.
(ח)
כל עוד לא סיימה את בדיקותיה וקבעה לנבדק כושר רפואי רשאית הועדה להורות לנבדק, בכל דרך שתמצא לנכון, לחזור ולהתייצב בפניה להמשך הבדיקות וכן רשאית היא להורות לנבדק להתייצב לבדיקות בפני רופאים שאינם חברי הועדה או בפני מומחים אחרים או לבדיקות מעבדתיות או להסתכלויות בבתי חולים וכיוצא באלה, ועל הנבדק לציית להוראותיה ולהתייצב בהתאם ולהיבדק בכל בדיקה כאמור, הכל כפי שקבעה הועדה.
(ט)
עם סיום הבדיקות תקבע הועדה את הכושר הרפואי של הנבדק; ממצאי הועדה וקביעותיה יירשמו וייחתמו ביד יושב ראש הועדה.
(י)
הודעה על החלטת הועדה תימסר בכתב לפוקד ולנבדק.
תנאים להגשת ערר על ידי נבדק [תיקון: תשל״ו־2, תשמ״ב]
(א)
נבדק הרואה את עצמו נפגע על ידי ההחלטה של ועדה רפואית רשאי לבקש כי ועדה רפואית עליונה תבדוק אותו בדיקה נוספת –
(1)
אם הועדה הרפואית מצאה אותו כשר לשירות או בלתי כשר ארעית לשירות והוא עשה שני אלה:
(א)
הוא מסר לפוקד או שלח לו בדואר רשום ערר בכתב על ההחלטה האמורה של הועדה הרפואית, תוך חודש ימים מיום שנמסרה לו הודעה כאמור בתקנה 7(י), ופירט בו את המום, המחלה או כל מבחן אחר או כל ממצא אחר המצדיקים את עררו;
(ב)
הוא צירף לערר תעודה מרופא מוסמך בה הוא מעיד שזיהה ובדק את העורר ומצא בו את המבחנים המפורטים בתעודה שהם, לדעת הרופא, מבחנים של בלתי כשר לשירות או בלתי כשר ארעית לשירות או ממצאים של כשר לשירות;
(2)
אם הועדה הרפואית מצאה אותו בלתי כשר לשירות והוא מסר ערר לפוקד, או שלח ערר אליו בדואר רשום, תוך חודש ימים מיום שנמסרה לו הודעה כאמור בתקנה 7(י).
(ב)
הפוקד יעביר את הערר לועדה הרפואית העליונה וישלח העתק ממנו ליושב ראש הועדה הרפואית שנתנה את ההחלטה שעליה עורר הנבדק.
תנאים להגשת ערר על ידי הפוקד [תיקון: תשל״ו־2]
(א)
סבור הפוקד כי טעתה הועדה הרפואית במימצא שלה בדבר כשרו הרפואי של נבדק, רשאי הוא לבקש כי ועדה רפואית עליונה תבדוק אותו בדיקה נוספת –
(1)
אם הועדה הרפואית מצאה את הנבדק כשר לשירות והפוקד הגיש ערר בכתב על ההחלטה האמורה של הועדה הרפואית בפני הועדה הרפואית העליונה;
(2)
אם הועדה הרפואית מצאה את הנבדק בלתי כשר לשירות או בלתי כשר ארעית לשירות והפוקד הגיש ערר על ההחלטה האמורה של הועדה הרפואית בפני הועדה הרפואית העליונה תוך חודש ימים מיום מתן ההחלטה על ידי הועדה הרפואית כאמור בתקנה 7(ט).
(ב)
העתקים מהערר המוגש על ידי הפוקד יישלחו על ידיו ליושב ראש הועדה הרפואית שנתנה את ההחלטה שעליה עורר הפוקד ולנבדק שלגביו ניתנה ההחלטה.
תנאים לבקשת בדיקה נוספת בדרך של עיון מחדש [תיקון: תשמ״ב, תשנ״ג, תשנ״ו]
(א)
היה נבדק סבור כי כשרו הרפואי שנקבע לו לאחרונה על ידי ועדה רפואית או על ידי ועדה רפואית עליונה נשתנה מכל סיבה שהיא, רשאי הוא לבקש כי ועדה רפואית תבדוק אותו בדיקה נוספת, אם נתמלאו תנאים אלה:
(1)
עברו לפחות שלושה חודשים מאז ניתנה ההחלטה שקבעה לאחרונה את כשרו הרפואי;
(2)
הוא הגיש לפוקד בקשה בכתב לעיון מחדש בדבר כשרו הרפואי ופירט בה את השינויים שחלו בכשרו הרפואי מאז נקבע לו כושר זה לאחרונה;
(3)
הוא צירף לבקשה תעודה מרופא מוסמך בה הוא מעיד שזיהה ובדק את המבקש ומצא שחלה או נחבל או שהבריא ממחלה או מחבלה המפורטים בתעודה לאחר התאריך שבו נקבע לאחרונה כשרו הרפואי וכי שינויים אלה הם, לדעת הרופא, מבחנים לדרגת כושר שונה מזו שנקבעה למבקש לאחרונה.
(ב)
קיבל פוקד בקשה כאמור בתקנת משנה (א) בצירוף התעודה האמורה בתקנת משנה (א)(3) והוא סבור כי אין היא מספיקה לביסוס הבקשה לעיון מחדש, רשאי הוא לדרוש כי הנבדק המבקש ייבדק שנית על ידי הרופא שנתן לו את התעודה או על ידי רופא־מומחה בשטח רפואה שייקבע על ידי הפוקד.
(ג)
הבדיקה האמורה בתקנת משנה (ב) תבוצע לפי הוראות אלה:
(1)
הפוקד ימציא לרופא המבצע את הבדיקה, במעטפה סגורה באמצעות הנבדק או בדואר רשום, את הממצא שלפיו נקבע לאחרונה כשרו הרפואי של הנבדק;
(2)
הרופא המבצע את הבדיקה יבדוק את הנבדק וירשום את הממצא שלו בתעודה שתיערך לפי הטופס שבתוספת השלישית;
(3)
הרופא המבצע את הבדיקה רשאי להעביר את התעודה האמורה בפסקה (2) לפוקד ישירות או באמצעות הנבדק במעטפה סגורה;
(4)
אישרה התעודה האמורה בפסקה (2) את האמור בתעודת הרופא הנזכרת בתקנת משנה (א)(3), יעביר הפוקד את בקשת הנבדק, עם תעודות הרופאים האמורות ועם הערותיו, לועדה רפואית או לועדה רפואית עליונה, הכל לפי המקרה;
(5)
לא אישרה התעודה האמורה בפסקה (2) את האמור בתעודת הרופא הנזכרת בתקנת משנה (א)(3), או לא נתמלא תנאי מהתנאים האמורים בתקנה זו, יודיע הפוקד לנבדק כי בקשתו לבדיקה נוספת בדרך של עיון מחדש נדחית באשר אין הוא ממלא אחרי תנאי תקנה זו.
(ד)
נבדק אינו זכאי להיות מוזמן לבדיקה רפואית נוספת בדרך של עיון מחדש, אלא אם כן קבע פוקד, לאחר שבחן את מכלול נתוניו האישיים ואת צורכי כוח האדם של צה״ל, כי יגויס לשירות בטחון אם יימצא כשיר לשירות.
בדיקה נוספת [תיקון: תשל״ו־2, תשמ״ב]
(א)
על הבדיקה הנוספת יחולו הוראות תקנה 7, בשינויים הנובעים מן הענין.
(ב)
נבדק שהוזמן לבדיקה לפי תקנה זו ולא התייצב במועד שנקבע, רשאית הועדה הרפואית לדחות את בקשתו מטעם זה בלבד, אך נבדק שלא התייצב מתוך סיבה המתקבלת על דעת הועדה והודיע עליה לועדה תוך שבעה ימים מיום שפסקה המניעה, תקבע לו הועדה מועד חדש לבדיקה.
(ג)
ועדה רפואית רשאית להחליט שלא לשנות את הקביעה הקודמת, או להחליט לשנותה, כפי שתמצא לנכון.
(ד)
על החלטת ועדה רפואית לפי תקנה זו יחולו הוראות תקנות 8 ו־9.
מסירת מידע [תיקון: תשל״ג, תשנ״ג־3, תשנ״ז]
(א)
הועדה הרפואית או הועדה הרפואית העליונה תמסור לנבדק, על פי דרישתו, את הממצאים הרפואיים שעל פיהם קבעה את כושרו הבריאותי של הנבדק.
(ב)
קבעו הועדה או רופא מורשה המשרת בצבא הגנה לישראל, כי מסירת ממצאים רפואיים כאמור בתקנת משנה (א), כולם או חלקם, עלולה לגרום נזק חמור לבריאותו הגופנית או הנפשית של הנבדק, או לסכן את חייו, לא יימסרו הממצאים לנבדק; הועדה או הרופא יודיעו על קביעתם מיד לועדת האתיקה, יצרפו את הממצאים שלא נמסרו לנבדק ואת הנימוקים לאי מסירתם; ועדת האתיקה תדון בענין בהתאם להוראות חוק זכויות החולה, וועדת האתיקה תנהג כאמור בסעיף 18(ד) ו־(ה) לחוק האמור.
[תיקון: תשל״ו־2]
(בוטלה).
ביטול
תקנות שירות בטחון, תש״י–1949, למעט תקנות 10 ו־11, ותקנות שירות בטחון (תעודת התייצבות לרישום), תשכ״ב–1962 – בטלות.
השם
לתקנות אלה ייקרא ”תקנות שירות בטחון, תשכ״ז–1967“.
[תיקון: תש״ל־2, תש״ם, תשנ״ז־2]

תוספת ראשונה

(תקנה 6)

[תיקון: תשס״א]

חלק א׳
המבחנים לקביעת כושר רפואי של בלתי כשר לשירות

נבדק שיש בו לפחות אחד מהמבחנים המפורטים להלן הוא בלתי כשיר לשירות, ואלה המבחנים:
מבנה הגוף
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תש״ס, תשס״ה, תשע״ד]
(נמחק).
[תיקון: תש״ס, תשס״ה, תשע״ד, תשע״ח]
עודף משקל בדרגה חמורה שהוא 40 BMI ומעלה בצירוף מחלות נלוות.
אלרגיה ואימונולוגיה
[תיקון: תשע״ט]
angioedema במקרים האלה:
(א)
אירועים חוזרים מתועדים של angioedema עם תגובה סיסטמית בשנה האחרונה;
(ב)
10 התקפים או יותר בשנה של Hereditary angioedema הדורשים טיפול תרופתי חריף;
(ג)
יותר מאירוע אחד מתועד של התקף גרוני של Hereditary angioedema.
[תיקון: תשע״ט]
Anaphylaxis (לא ממזון): אירועים חוזרים של Systemic Anaphylactic Reaction מגורם בלתי ידוע.
[תיקון: תשע״ט]
אלרגיה למזון מסכנת חיים:
(א)
אלרגיה למזון שלא ניתן להימנע ממנו, ובלבד שהתרחש אירוע אחד לפחות של Systemic Anaphylactic Reaction;
(ב)
אלרגיה למזון שלא ניתן להימנע ממנו שהתבטאה בקוצר נשימה בצירוף אסטמה;
(ג)
אלרגיה למזון שלא ניתן להימנע ממנו בצירוף אסטמה בדרגה בינונית ומעלה;
(ד)
אלרגיה למזון שניתן להימנע ממנו, ובלבד שאירעו שני אירועים לפחות של Systemic Anaphylactic Reaction.
[תיקון: תשס״ב, תשע״ט]
תגובה סיסטמית מסכנת חיים לעקיצת דבורניים – שלא ניתן להגיע למנת אחזקה.
Immune deficiency עם הפרעה תפקודית קשה או בדרגת סיכון גבוהה.
[תיקון: תשע״ט]
Acquired Immune Deficiency Syndrome בלא טיפול או בלא תגובה לטיפול.
אנדוקרינולוגיה
Hypogonadism עם הפרעות קשות שאינן ניתנות לריפוי.
מחלה של ה־Thyroid gland הגורמת הפרעות תפקודיות קשות ואינה ניתנת לריפוי.
גידול או מחלה של ה־Pituitary gland או Hypothalamus עם הפרעות תפקודיות קשות, או שקיים סיכון ניכר להופעתן.
מחלה של ה־Adrenal gland הגורמת הפרעות תפקודיות קשות ואינה ניתנת לריפוי.
Multiple endocrine neoplasia או הפרעה חמורה במשק ה־Calcium.
הפרעה קשה בשומני הדם.
[תיקון: תשס״ח־3]
באחד מהמקרים האלה:
(1)
Diabetes mellitus במקרים האלה:
(א)
המחלה מטופלת באינסולין;
(ב)
המחלה אינה מאוזנת במידה סבירה;
(ג)
קיימת פגיעה באיברי מטרה;
(ד)
התרחשו אירועים מסכני חיים, הנובעים מחוסר איזון של המחלה, בשלוש השנים האחרונות;
(2)
Hypoglycemia שאינה על רקע Diabetes mellitus שגרמה בעבר למצב חירום רפואי או שעלולה לגרום למצב חירום רפואי אם לא יינתן טיפול;
(3)
עד חמש שנים מכריתת אינסולינומה.
Inborn error of metabolism עם משמעות קלינית.
ראומטולוגיה
[תיקון: תשס״ה]
Reflex sympathetic dystrophy – complex reginal pain syndrome עם הפרעה תפקודית קשה וללא סיכוי להטבה.
מחלת מפרקים קשה ללא סיכוי להטבה.
מחלה מולדת של רקמת החיבור, העצם והסחוס עם הפרעה תפקודית קשה.
מחלת רקמת חיבור סיסטמית או Vasculitis.
[תיקון: תשע״ח]
Chronic fatigue syndrome/Fibromyalgia עם הפרעה תפקודית חמורה בלא שיפור כעבור שנה מהאבחנה.
[תיקון: תשע״ח]
Familial Mediterranean Fever קשה בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ח]
מחלת מפרקים קשה הנגרמת מגבישים בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ח]
Raynaud's phenomenon בדרגת חומרה קשה.
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
המטולוגיה
Chronic anemia בדרגה קשה, הדורשת טיפול קבוע או שאינה מגיבה לטיפול.
[תיקון: תשע״ט]
PNH ‏(Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria) או Aplastic Anemia.
[תיקון: תשס״ח, תשע״ט]
Thrombocytopenia בדרגה קשה או Trombotic Thrombocytopenic Purpura.
[תיקון: תשס״ה]
Bleeding disorders בדרגה קשה.
[תיקון: תשס״ה]
מצב של סיכון מוגבר ל־Thrombosis בדרגת חומרה בינונית או גבוהה לאחר אירוע טרומבוטי, או מצב המחייב טיפול קבוע בנוגדי קרישה.
[תיקון: תשס״ה]
Neutropenia בדרגה קשה בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשס״ג, תשס״ה, תשע״ד]
Hematological malignancy עד 5 שנים מתום טיפול מוצלח.
[תיקון: תשע״ד]
ממאירות המטולוגית בלא הצלחה טיפולית או כאשר קיימות תופעות לוואי משמעותיות לטיפול.
[תיקון: תשס״ד, תשס״ה]
מצב לאחר Allogeneic bone marrow transplantation או עד 5 שנים לאחר Autologous bone marrow transplantation מוצלח או כשמתקיימות תופעות לוואי לטיפול.
Gaucher's disease עם התוויה לטיפול.
[תיקון: תשע״ט]
Apparent Polycythemia אם ה־Hematocrit‏ 60 ומעלה.
[תיקון: תשע״ט]
המצבים האלה הקשורים ב־Spleen:
(א)
Hypersplenism בדרגת חומרה קשה;
(ב)
Sepsis לאחר Splenectomy.
פולמונולוגיה
[תיקון: תשס״ה]
מחלת ריאות חסימתית בחומרה קשה.
התקפים קשים ותכופים של Asthma, ללא סיכוי להטבה.
הפרעה רסטריקטיבית עם ליקוי קשה בתפקוד הריאתי ללא סיכוי להטבה.
פגיעה בבית החזה הגורמת שינויי צורה ניכרים או הפרעות ניכרות בפעילות הלב או הריאות.
Tuberculosis פעילה ללא תגובה לטיפול או Tuberculosis שגרמה לנזק שיורי קשה.
[תיקון: תשס״ה]
אירועים חוזרים של Pneumothorax ספונטני המלווים בסיכון גבוה.
קרדיולוגיה
מום מסתמי בדרגה קשה וללא סיכוי להטבה.
מום לב שאינו מסתמי בדרגה קשה וללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ח]
מחלות הלב האלה:
(א)
מצב לאחר Myocarditis עם הפרעות בתפקוד הלב;
(ב)
Chronic pericarditis עם התקפים חוזרים במשך יותר משנה;
(ג)
Constrictive Pericarditis.
[תיקון: תשס״א־2, תשס״ג, תשע״ח]
Cardiomyopathy ואי ספיקת לב במקרים הבאים:
(א)
Hypertrophic cardiomyopathy סימפטומטית;
(ב)
(נמחק);
(ג)
אי ספיקת לב מכל סיבה שהיא.
[תיקון: תשע״ח]
Coronary artery disease מוכח.
Ventricular tachycardia שאיננו Idiopathic benign או Ventricular tachycardia לא נשלט.
Supraventricular tachycardia – התקפים תכופים וסימפטומטיים או קיפוח המודינאמי בזמן התקפים.
Pre-excitation Syndrome עם אירועים תדירים של Supra ventricular tachycardia לאחר כשלון טיפולי.
הפרעות במערכת ההולכה עם סיכון גבוה.
[תיקון: תשס״א־2]
(בוטל).
[תיקון: תשע״ח]
הרחבה קשה של האאורטה העולה מעל 45 מ״מ.
[תיקון: תשע״ח]
מחלת Kawasaki עם פגיעה בלב.
[תיקון: תשע״ח]
Channelopathy במקרים האלה:
(א)
Long QT syndrome;
(ב)
Short QT syndrome;
(ג)
Brugada syndrome;
(ד)
CPVT.
יתר לחץ דם
[תיקון: תשס״ד, תשע״ח]
יתר לחץ דם המלווה בסיכון גבוה.
כלי דם
[תיקון: תשס״ג, תשע״ח]
Recurrent or complicated Venous Thromboembolism (VTE)‎.
Lymphedema עם הפרעות קשות.
[תיקון: תשע״ח]
מצב לאחר ניתוח או טיפול אנדווסקולרי או מחלה כרונית של העורקים עם הפרעות קשות.
[תיקון: תשע״ח]
(נמחק).
Thoracic outlet syndrome קשה.
[תיקון: תשע״ח]
Varicose Veins עם כיב חוזר או כיב כרוני מעל חצי שנה בלא סיכוי להטבה.
גסטרואנטרולוגיה
[תיקון: תשע״ט]
Gastroesophageal reflux disease או מצבים דלקתיים של הוושט, בדרגה קשה ובלא תגובה לטיפול.
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
הפרעות בתנועתיות הוושט בדרגת חומרה קשה.
מחלת כיב קשה או סיבוכים של מחלת כיב.
[תיקון: תשס״ה, תשס״ח, תשע״א, תשע״ד־2, תשע״ט]
מצבי תת־ספיגה מאובחנים שאינם צליאק או מצבי תת־ספיגה בלא אבחנה.
Inflammatory bowel disease מוכחת.
[תיקון: תשע״ט]
פוליפוזיס שאינה ניתנת לשליטה אנדוסקופית או מצב לאחר ניתוח עקב עומס פוליפים או תסמינים חוזרים עקב התסמונת.
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
(בוטל).
[תיקון: תשע״ט]
מחלת כבד כרונית למעט Viral Hepatitis.
[תיקון: תשע״ט]
חולה הפטטיס B עם עדות לרפלקציה של הנגיף ועליית אנזימי כבד מעל הנורמה או חולה שמקבל טיפול קבוע.
[תיקון: תשע״ט]
הפטיטיס C עם דרגת פיברוזיס F3-F4.
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
זיהומים חוזרים בדרכי המרה או סיבוכים קשים ללא סיכוי להטבה.
מחלה של ה־Pancreas או סיבוך שלה ללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
(בוטל).
נפרולוגיה
[תיקון: תשע״ח]
Chronic kidney disease (CKD)‎ עם הפרעה משמעותית ב־GFR או מחלת כליה עם סיכון ניכר להתפתחות End stage kidney disease.
[תיקון: תשס״ה]
Proteinuria של 1gr/24h או יותר, עם או בלי Hematuria, הנמשכים מעל שנה, ללא אבחנה ודאית.
אורולוגיה
[תיקון: תשע״ח]
אנומליה בכליה או בשופכן או בחיבור שופכן לשלפוחית, עם פגיעה בתפקוד כלייתי.
ליקויים קשים וקבועים בשלפוחית השתן או ב־Urethra ללא סיכוי להטבה.
מחלות ה־Prostate עם הפרעות קשות ללא סיכוי להטבה.
Nephro-ureterolithiasis המלווים בפגיעה בתפקוד הכלייתי ללא סיכוי להטבה.
נוירולוגיה
[תיקון: תשע״ט]
תנועות בלתי רצוניות במקרים הבאים:
(א)
עם הפרעה תפקודית קשה;
(ב)
תסמונת Tourette עם Obsessive complulsive disorder בדרגה חמורה.
ממצאים אובייקטיבים של נזק או ליקוי ב־Central nervous system עם הגבלה ניכרת וקבועה, ללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ט]
מחלות כלי דם של המוח במקרים האלה:
(א)
Cavernoma שדיממה או שלא הוצאה בשלמותה;
(ב)
Arteriovenous Malformation (AVM)‎;
(ג)
Brain Aneurysm.
[תיקון: תשע״ט]
חסר עצם ב־Cranium במקרים הבאים:
(א)
ליקוי בצורת הגולגולת עם חוסר עצם מעל 30 סמ״ר;
(ב)
כל מקרה של Herniation של רקמת מוח דרך חסר עצם.
פגיעה ב־Cranial nerves עם הפרעה תפקודית קשה ללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשס״ג]
אפילפסיה בלתי נשלטת.
הפרעות שינה הגורמות הפרעה קשה בתפקוד.
Progressive chronic disease of the central nervous system.
Neuromuscular disorders כאשר המחלה פעילה או מתקדמת.
[תיקון: תשס״ג]
הפרעה קשה במיומנויות למידה או שפה, בקואורדינציה מוטורית או בתכנון תנועה.
[תיקון: תשע״ט]
(א)
Neurofibromatosis type I עם Flexiform Neurofibromatosis הגדול מ־5 ס״מ;
(ב)
Neurofibromatosis type I עם מעורבות מערכת העצבים המרכזית או ממצא החשוד לגידול ממאיר ב־MRI.
פסיכיאטריה
[תיקון: תשס״ח־2]
הפרעות פסיכוטיות כרוניות, הפרעות פסיכוטיות חריפות וחולפות בלא סימנים פרוגנוסטיים טובים או Schizotypal personality disorder.
[תיקון: תשס״א, תשס״ג, תשס״ח־2, תש״ף]
Neurocognitive disorders עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״א]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ח־2, תש״ף]
Personality Disorders and related traits עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״ח־2]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ח־2]
(בוטל).
[תיקון: תש״ף]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ח־2, תש״ף]
Impulse control disorders.
[תיקון: תשס״ח־2]
Anxiety disorders עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תש״ף]
Obsessive Compulsive or related Disorders עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״ח־2]
Post traumatic stress disorder עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״ח־2]
Post traumatic stress disorder due to combat situation עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״ח־2, תש״ף]
Depressive disorders עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תש״ף]
Bipolar and related Disorders עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״ג, תשס״ח־2, תש״ף]
Bodily distress disorder and Dissociative disorders עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״ח־2]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ג, תשס״ח־2]
הפרעות אכילה עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תש״ף]
Disorders of intellectual development.
[תיקון: תשס״ח־2, תש״ף]
Autism spectrum disorder עם קשיי תפקוד חמורים או Developmental language disorder with impairment of mainly pragmatic language עם קשיי תפקוד חמורים.
[תיקון: תשס״ח־2]
Mental and behavioral disorders due to psychoactive substance use – harmful use/dependence syndrome.
[תיקון: תש״ס, תשס״ח־2, תש״ף]
Adjustment Disorders עם קשיי תפקוד חמורים.
שאתות
שאת שפירה עם הפרעה קשה ללא סיכוי להטבה.
Solid malignant tumor.
אורתופדיה – עמוד השדרה
סטייה משמעותית במבנה עמוד השדרה עם הפרעה תפקודית קשה ללא סיכוי להטבה.
כאבי גב קשים עם קשיי תפקוד חמורים ללא סיכוי להטבה.
Spondylolisthesis ניכר עם סימנים נוירולוגיים קבועים וסימנים קליניים שאינו ניתן לריפוי.
מצב לאחר ניתוח או פגיעה בעמוד השדרה עם חסר נוירולוגי תפקודי – ללא סיכוי להטבה.
אורתופדיה – גפיים
שינויים קשים במבנה או בצורת העצם כתוצאה משבר עם מגבלה קשה וקבועה, ללא סיכוי להטבה.
קטיעת גף.
דלקת זיהומית כרונית בעצם או במפרק ללא סיכוי להטבה.
חוסר אפשרות להשתמש בגף, בשל פציעה עצבית או שרירית.
מחלת עצם מוגדרת עם מגבלות קשות בתפקוד או סיכון גבוה לשברים.
[תיקון: תשע״ט]
נזק או מחלה במפרק הכתף עם פגיעה תפקודית קשה ובלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ט]
נזק או מחלה במפרקי המרפק ושורש כף היד עם פגיעה תפקודית קשה ובלא סיכוי להטבה.
אי תפקוד של 4 או 5 אצבעות בכף יד או קטיעה שלהן – מגובה שני שליש Distal phalanx או פרוקסימלית ממנו.
מגבלה תפקודית קשה של האגן ללא סיכוי להטבה.
קיצור גף תחתון ביותר מ־7 ס״מ.
נזק קשה למפרק הירך ללא סיכוי להטבה, או Osteoarthrosis חד צדדי או דו צדדי.
Ankylosis of knee או מצב לאחר Knee replacement.
חוסר יציבות קשה של הברך שאינה ניתנת לתיקון ניתוחי ונזקקת למכשור קיבוע חיצוני קבוע או עם שינויים ניווניים משמעותיים.
רגלי ”O“ או ”X“ בדרגה קשה הגורמות חוסר יציבות קשה של הברך, ללא סיכוי להטבה.
שינויים קבועים בקרסול עקב נזק או מחלה ללא סיכוי להטבה.
ליקויים קשים בכף הרגל עם הפרעות קשות והליכה מוגבלת מאוד ללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ט]
(בוטל).
כירורגיה
השתלת איבר שמצריכה Immunosuppressive therapy לטווח ארוך.
Hernia עם הפרעה תפקודית קשה ללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ט]
Fistula בין מערכות המין, השתן, העיכול או העור.
מחלה קשה של ה־Rectum או Anus ללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר ניתוח שני של Pilonidal Sinus (PNS)‎.
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר ניתוח בריאטרי עם הפרעה תפקודית קשה.
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר ניתוח בטן עם הפרעה תפקודית קשה.
פה, לסת ושיניים
חיך שסוע עם הפרעה תפקודית קשה, אשר אינו ניתן לתיקון או לאחר ניסיון תיקון בלתי מוצלח.
פגיעה בלסתות או בעצמות הפנים עם הפרעה תפקודית קשה ביותר ללא סיכוי להטבה.
מחלה או סטייה במפרקי הלסת או בשרירי הלעיסה הגורמת הפרעה תפקודית קשה, ללא סיכוי להטבה.
אף אוזן וגרון
חוסר שתי אפרכסות.
Vertigo קשה עם הפרעה ניכרת וקבועה.
הפרעות היגוי במקרים הבאים:
(א)
גמגום קשה עם הפרעות ניכרות בהבעה, שאינן מאפשרות תקשורת;
(ב)
קשיי היגוי חמורים שאינם מאפשרים תקשורת.
מחלות הגרון והקנה הגורמות היצרות והפרעה כרונית בנשימה או אובדן קול, שאינן ניתנות לתיקון.
ליקוי מלידה או ליקוי נרכש במבנה הלוע, עם הפרעה ניכרת באכילה, שאינו ניתן לתיקון.
שמיעה
[תיקון: תשע״ט]
Conductive hearing loss אם סף השמיעה באוזן אחת של 61 dB לפחות, ובאוזן השנייה יותר מ־40 dB; הבדיקה תיערך לפי מבחן PTA ‏(Pure Tone Average) – ממוצע סף השמיעה להולכת אוויר בתדרים 0.5, 1, 2 ו־3 KHZ.
[תיקון: תשע״ט]
Mixed hearing loss אם סף השמיעה באוזן אחת של 61 dB לפחות, ובאוזן השנייה יותר מ־40 dB; הבדיקה תיערך לפי מבחן PTA ‏(Pure Tone Average) – ממוצע סף השמיעה להולכת אוויר בתדרים 0.5, 1, 2 ו־3 KHZ.
[תיקון: תשע״ט]
Sensory neural hearing loss
(א)
אם סף השמיעה באוזן אחת של 61 dB לפחות, ובאוזן השנייה יותר מ־40 dB; הבדיקה תיערך לפי מבחן PTA ‏(Pure Tone Average) – ממוצע סף השמיעה להולכת אוויר בתדרים 0.5, 1, 2 ו־3 KHZ;
(ב)
מושתלי שתל שבלול;
(ג)
מצב לאחר השתלת אבזרי שמיעה מעוגני העצם.
[תיקון: תשע״ט]
Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSA)‎ הגורמת להפרעה קשה בתפקוד.
ראייה
עיוורון של שתי העיניים.
[תיקון: תש״ס, תש״ף]
חדות ראייה מתוקנת מקסימלית של 6/15 או פחות בשתי העיניים.
עיניים
[תיקון: תשס״ה, תשע״ד]
Uveitis קשה חוזרת או סקלריטיס קשה חוזרת.
[תיקון: תשע״ד]
מחלת קרנית עם הפרעה קשה בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ד]
מחלה פעילה של עצב הראייה עם הפרעה קשה בתפקוד העצב בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשע״ד]
ליקוי חמור בשדה הראייה בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
Glaucoma במצב קשה.
[תיקון: תשע״ד]
מחלת רשתית עם צורך בניתוחי רשתית חוזרים או הזרקות תוך עיניות מעל שנה או שינויים ניווניים קשים של הרשתית.
עיוורון לילה במקרים הבאים:
(א)
עיוורון לילה מלא;
(ב)
Retinitis Pigmentosa.
[תיקון: תשס״ה, תשע״ד]
Acquired paralytic strabismus או כפל ראייה במבט פרימרי בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
עין יבשה עם הפרעה קשה בלא סיכוי להטבה.
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
מצב לאחר דחיית שתל קרנית או כישלון שתל קרנית.
עור
מחלת עור תורשתית עם הפרעה תפקודית קשה.
Acrosclerosis עם הפרעה תפקודית קשה.
Atopic dermatitis עם הפרעה תפקודית קשה ללא הטבה למרות טיפול.
[תיקון: תשע״ח]
פסוריאזיס, מחלות עור נוספות עם הפרעה בהתקרנות או Erythroderma על צורותיה – הגורמות הגבלה תפקודית קשה בלא הטבה לאחר טיפול ממושך.
Bullous skin disease במקרים הבאים:
(א)
הדורשת טיפול ספציפי קבוע מעל שנה;
(ב)
Pemphigus על כל צורותיה.
[תיקון: תשע״ח]
מחלות ממאירות של העור כמפורט להלן:
(א)
Malignant melanoma;
(ב)
(נמחק);
(ג)
כל גידול ממאיר בעור עם עדות לגרורות.
נגעי עור נרחבים מאוד או נגעים המחוברים לרקמות העמוקות עם הפרעה קשה וללא סיכוי להטבה.
Xeroderma pigmentosum.
[תיקון: תשע״ח]
Malignant lymphoma של העור על כל צורותיה.
[תיקון: תשע״ח]
Hidradenitis suppurativa הגורמת הפרעה תפקודית קשה בלא הטבה למרות הטיפול.
גינקולוגיה
מחלה גינקולוגית הגורמת הפרעה תפקודית קשה ללא סיכוי להטבה.
מצבים מיוחדים
[תיקון: תשע״ט]
(א)
מחלה שלא אובחנה בוודאות, בעלת אופי כרוני, הגורמת להפרעה קשה בתפקוד ובלא סיכוי להטבה.
(ב)
תסמונת בעלת אופי כרוני הגורמת להפרעה קשה בתפקוד ובלא סיכוי להטבה.
מצב רפואי קבוע שאינו מאפשר הפעלה של נשק, ללא סיכוי להטבה.
[תיקון: תשס״ג, תשס״ה, תשע״ח]
(נמחק).
מצב של Anhydrosis המוכח בבדיקת סבילות לחום או בביופסיית עור.
[תיקון: תשס״א]

חלק ב׳
מבחנים לקביעת אי כושר לשירות ביטחון בתנאים מיוחדים

[תיקון: תשס״ד, תשס״ח־2, תשע״ד, תשע״ה]
נבדק שנמצא בו אחד מהמבחנים הקבועים בפרטים 23, 28א, 29, 35, 42, 78, 80, 81, 86, 87, 95, 120, 134, ו־152 שבחלק א׳, לא תוכל ועדה רפואית למצוא אותו כשר לשירות ביטחון בתנאים מיוחדים.
[תיקון: תש״ל־2, תש״ם, תשנ״ז־2]

תוספת שניה

(תקנה 6)

[תיקון: תשס״א]

חלק א׳
מבחנים לקביעת כושר רפואי של בלתי כשר ארעית לשירות

נבדק שיש בו אחד המבחנים המפורטים להלן אך אין בו אחד המבחנים הקבועים בתוספת הראשונה, יהיה בלתי כשר ארעית לשירות לתקופה שתיקבע על ידי הועדה הרפואית, אולם רק תקופות הזמן הקבועות לצידו של מבחן שלהלן לא יבואו במניין התקופות להתייצבות לפי סעיפים קטנים (א) או (ב) בסעיף 20 לחוק.
מבנה הגוף
התקופה
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תש״ס, תשס״ה, תשע״ד]
(נמחק).
[תיקון: תש״ס, תשס״ה, תשע״ד, תשע״ח]
(נמחק).
אלרגיה ואימונולוגיה
התקופה
[תיקון: תשס״ב]
תגובה סיסטמית מסכנת חיים לעקיצת דבורניים בזמן בניית חיסון (לא מזורז)
עד שישה חודשים.
Hypogonadism בשלבי בירור
עד שנה
[תיקון: תשס״ח־2]
מחלה של ה־Thyroid gland הניתנת לטיפול ולריפוי בשלבי איזון
עד שנה
[תיקון: תשס״ח־2]
גידול או מחלה של ה־Pituitary gland בשלבי איזון, למעט Acromegaly
עד שנה
[תיקון: תשס״ח־2]
מחלה של ה־Adrenal gland בשלבי איזון
עד שנה
[תיקון: תשס״ח־2]
הפרעה משמעותית במשק הסידן בשלבי בירור ואיזון
עד שנה
Diabetes mellitus או Hypoglycemia בשלבי בירור, אבחון או התחלת איזון
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
Acquired immune deficiency syndrome בלא תגובה מספקת לטיפול –
שנה.
ראומטולוגיה
התקופה
[תיקון: תשס״ה, תשע״ח]
(נמחק).
מחלת מפרקים קשה עם סיכוי להטבה
עד שנה
חשד למחלה מולדת של רקמת החיבור, העצם והסחוס בעת בירור
עד 6 חודשים
[תיקון: תשע״ח]
חשד קליני או מעבדתי למחלת רקמת חיבור סיסטמית או Vasculitis בבירור
עד שנה
[תיקון: תשע״ח]
Chronic fatigue syndrome/Fibromyalgia עם הפרעה תפקודית חמורה –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ח]
Familial Mediterranean Fever קשה עם סיכוי להטבה –
עד 6 חודשים.
[תיקון: תשע״ח]
מחלת מפרקים קשה הנגרמת מגבישים עם סיכוי להטבה –
עד שנה.
המטולוגיה
התקופה
Anemia בדרגה קשה ללא אבחנה ברורה או ללא תגובה לטיפול
עד 6 חודשים
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
Thrombocytopenia בשלבי בירור או טיפול –
עד שנה מיום האבחון.
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
Neutropenia בדרגה קשה בשלבי בירור או טיפול –
עד חצי שנה מיום האבחון.
[תיקון: תשע״ט]
מצב מיידי לאחר Splenectomy –
עד חצי שנה מהניתוח.
[תיקון: תשס״ג, תשס״ה]
(בוטל).
פולמונולוגיה
התקופה
התקפים תכופים וקשים של Asthma בשלבי איזון וטיפול
עד שנה
הפרעה רסטריקטיבית עם ליקוי קשה בתפקוד הריאתי וסיכוי להטבה
עד שנה
[תיקון: תשס״ה]
פגיעה בבית החזה הדורשת טיפול ממושך עם סיכוי להטבה
עד שנה
[תיקון: תשס״ה]
Tuberculosis פעילה
עד שנה
[תיקון: תשס״ה]
מצב מיידי לאחר אירוע של Pneumothorax ספונטני
עד שנה
קרדיולוגיה
התקופה
[תיקון: תשס״ה]
מום לב שאינו מסתמי בדרגה קשה עם סיכוי להטבה משמעותית לאחר תיקון
עד שנה
[תיקון: תשס״ה]
Rheumatic fever – התקף חד ראשון או חוזר
עד שנה
[תיקון: תשע״ח]
Infective endocarditis –
שנה לאחר החלמה מלאה.
[תיקון: תשע״ח]
(א)
Idiopathic Viral Pericarditis/Myocarditis בלא פגיעה בתפקוד הלב, הדורשת החלמה שאינה מאפשרת מאמץ –
לחצי שנה מהחלמה.
(ב)
Chronic Pericarditis/Recurrent Pericarditis עם אירועים חוזרים במשך השנה האחרונה –
לשנה.
חשד ל־Coronary artery disease בשלבי בירור.
עד שנה
[תיקון: תשע״ח]
Ventricular tachycardia לאחר טיפול מוצלח ב־Ablation.
ל־3 חודשים
[תיקון: תשס״א־2]
(בוטל).
[תיקון: תשע״ח]
(נמחק).
[תיקון: תשע״ח]
מצב לאחר תיקון מסתם או החלפתו על ידי תותב ביולוגי –
לשנה מביצוע הפעולה.
יתר לחץ דם
התקופה
[תיקון: תשס״ג]
Severe hypertension בשלבי אבחון ואיזון.
עד 6 חודשים
כלי דם
התקופה
[תיקון: תשע״ח]
מצב מידי לאחר Venous Thromboembolism או במהלך טיפול נוגד קרישה –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ח]
מצב לאחר טיפול Varicose veins המחייב החלמה ממושכת –
עד 6 חודשים מהטיפול.
[תיקון: תשע״ח]
מצב לאחר ניתוח עורק או טיפול אנדווסקולרי –
עד שנה.
Thoracic Outlet Syndrome עם הפרעה ניכרת וסיכוי להטבה או לאחר ניתוח.
עד שנה
גסטרואנטרולוגיה
התקופה
[תיקון: תשע״ט]
Gastroesophageal Reflux Disease או מצבים דלקתיים של הוושט, בדרגה קשה בשלבי איזון וטיפול –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר אירוע של דמם מדרכי העיכול העליונות או התנקבות או סיבוך אחר של מחלת כיב לאחר טיפול –
עד שנה.
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
מצבי תת־ספיגה בשלבי בירור –
עד שנה.
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ג, תשס״ה]
מחלת כבד חריפה או הפרעה באנזימי כבד, בהליכי בירור וטיפול.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
הפטיטיס C בזמן קבלת הטיפול האנטי נגיפי ושלושה חודשים נוספים מתום הטיפול (SVR) שאינו מאפשר מאמץ –
עד שנה.
[תיקון: תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ג, תשס״ה]
Cholelithiasis או choledocholithiasis עם סיבוכים.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר אירוע ראשון של פנקראטיטיס –
עד חצי שנה.
[תיקון: תשס״א־2, תשס״ה, תשע״ט]
(בוטל).
נפרולוגיה
התקופה
מחלת כליה חריפה עם סיכוי להחלמה מלאה.
עד שנה מיום האבחנה
[תיקון: תשס״ה]
Proteinuria של 1gr/24h או יותר בשלבי בירור.
עד שנה
אורולוגיה
התקופה
[תיקון: תשע״ח]
Kidney ו־Urethra במצב לאחר ניתוח בכליות או במערכת השתן –
עד שנה מהניתוח.
ליקויים קשים בשלפוחית השתן או ב־Urethra עם סיכוי להטבה על ידי טיפול.
עד שנה
מחלות ה־Prostate עם הפרעות קשות בהטלת השתן עם סיכוי להטבה.
עד שנה
Nephro-ureterolithiasis עם הפרעות קשות עם סיכוי להטבה.
עד שנה
מצב לאחר ניתוח האשך או שני האשכים.
עד 6 חודשים
נוירולוגיה
התקופה
[תיקון: תש״ע]
פגיעה משמעותית ב־Central nervous system עם סיכוי להטבה.
שלושה חודשים עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
לאחר ניתוח לתיקון ליקוי צורת הגולגולת או חסר עצם –
שנה מהניתוח.
[תיקון: תשע״ט]
לאחר ניתוח קרניוטומיה –
שנה מהניתוח.
[תיקון: תשס״ג]
פגיעה קשה ב־Cranial nerve עם סיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשס״ג]
אפילפסיה בשלבי איזון ובירור.
עד שנה מהתקף אחרון
[תיקון: תש״ע]
חשד ל־progressive chronic disease of the central nervous system בשלבי בירור.
שלושה חודשים עד שנה
[תיקון: תש״ע]
Neuromuscular disorders בשלב חריף או בשלבי בירור עם סיכוי להטבה.
שלושה חודשים עד שנה
פסיכיאטריה
התקופה
[תיקון: תשס״ה, תשס״ח־2]
(בוטל).
[תיקון: תשס״ח־2, תש״ף]
(בוטל).
שאתות
התקופה
שאת שפירה עם הפרעה קשה או שאת בגודל ניכר הניתנת לטיפול.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
שאת עם חשד להישנות או התקדמות –
שנה.
אורתופדיה – עמוד השדרה
התקופה
[תיקון: תשע״ט]
(בוטל).
כאבי גב קשים עם קשיי תפקוד חמורים וסיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
Spondylolisthesis עם סימנים קליניים ניכרים.
עד שנה
[תיקון: תשס״ה]
מצב מיידי לאחר ניתוח או פגיעה בעמוד השדרה.
עד שנה
אורתופדיה – גפיים
התקופה
שבר בעצמות הגפיים הדורש טיפול ממושך.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר קטיעת רגל עד גובה בסיס עצמות המסרק –
שנה מהניתוח.
[תיקון: תשס״ה, תשע״ט]
דלקת זיהומית פעילה בעצם או במפרק עם סיכוי להטבה –
עד שנה.
חולשת שרירים או נזק עצבי בגפיים עם פגיעה ניכרת וסיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
נזק, מחלה או ניתוח במפרק הכתף המצריכים טיפול ממושך עם סיכוי להטבה –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ט]
נזק, מחלה או ניתוח במפרקי המרפק ושורש כף היד המצריכים טיפול ממושך ועם סיכוי להטבה –
עד שנה.
פגיעה באצבעות כף היד עם הפרעה ניכרת הניתנת לתיקון ניתוחי.
עד שנה
שבר או מחלות האגן הדורשים טיפול ממושך עם סיכוי להטבה.
עד שנה
נזק או מחלה קשה במפרק הירך הדורשים טיפול ממושך עם סיכוי להטבה.
עד שנה
מחלה, חבלה או ניתוח במפרק הברך הדורשים טיפול ממושך עם סיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר קרע או ניתוח ברצועות הברך או במניסקוס –
עד שנה.
נזק או מחלה במפרק הקרסול הדורש טיפול ממושך עם סיכוי להטבה.
עד שנה
ליקויים קשים בכף הרגל עם הפרעות קשות והליכה מוגבלת מאוד עם סיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשס״ג]
איבוד אצבעות בכף הרגל.
עד שנה ממועד הקטיעה
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר ניתוח הארכת גף תחתון –
שנה מהניתוח.
כירורגיה
התקופה
מחלה קשה של ה־Rectum או ה־Anus הניתנת לטיפול כירורגי
עד 6 חודשים לאחר הטיפול
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר ניתוח Pilonidal Sinus (PNS)‎ –
עד 6 חודשים לאחר הניתוח.
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר ניתוח בריאטרי –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ט]
מצב לאחר ניתוח בטן –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ט]
מצב מיידי לאחר Spleen Injury
עד 6 חודשים.
פה, לסת ושיניים
התקופה
חיך או שפה שסועים עם הפרעה תפקודית קשה עם סיכוי להטבה.
עד 6 חודשים
[תיקון: תשע״ט]
(א)
שאת שפירה בלסת, או חבלה או זיהום בלסתות או בעצמות הפנים, הדורשת טיפול ממושך עם סיכוי להטבה –
עד שנה;
(ב)
מצב לאחר ניתוח פה ולסת, הדורש החלמה שאינה מאפשרת מאמץ –
עד חצי שנה לאחר הניתוח.
מחלה במפרקי הלסת או בשרירי הלעיסה הגורמת הפרעה תפקודית קשה ביותר עם סיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשע״ט]
(בוטל).
אף אוזן גרון
התקופה
Chronic otitis media עם סיבוכים משמעותיים וסיכוי להטבה.
עד שנה
Vertigo קשה עם הפרעה ניכרת בתפקוד הניתנת לטיפול.
עד שנה
מחלות הגרון והקנה הגורמות היצרות והפרעה בנשימה, הניתנות לתיקון.
עד שנה
ליקוי מלידה או ליקוי נרכש במבנה הלוע, עם הפרעה קשה וסיכוי להטבה.
עד שנה
עיניים
התקופה
[תיקון: תשס״ה, תשע״ד]
מצב מיידי לאחר אירוע ראשון של uveitis קשה או סקלריטיס קשה –
מחצי שנה עד שנה.
[תיקון: תשע״ד]
מחלת קרנית עם הפרעה קשה ועם סיכוי להטבה –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ד]
מצב לאחר ניתוח או פגיעה בעדשה שמצריך טיפול ניתוחי ממושך –
עד שנה.
[תיקון: תשע״ד]
ליקוי חמור בשדה הראייה עם סיכוי להטבה –
עד שנה.
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
Glaucoma לא מאוזנת.
עד שנה
[תיקון: תשע״ד, תש״ף]
טיפול ניתוחי ברשתית, חבלה חודרת לעין או הזרקות תוך־עיניות –
חצי שנה עד שנה.
[תיקון: תשס״ה]
מחלות חדות של עצב הראייה.
עד שנה
[תיקון: תשס״ה, תשע״ד]
Acquired paralytic strabismus או כפל ראייה במבט פרימרי הניתן לריפוי.
עד שנה
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
(בוטל) .
[תיקון: תשס״ה]
עין יבשה עם הפרעה קשה ועם סיכוי להטבה
עד חצי שנה
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
(בוטל).
[תיקון: תש״ס, תשס״א־2]
מצב לאחר ניתוח השתלת קרנית
שנה
[תיקון: תש״ס, תשס״ה]
(בוטל).
עור
התקופה
Atopic dermatitis עם הפרעה תפקודית קשה וסיכוי להטבה.
עד 6 חודשים
[תיקון: תשע״ח]
(נמחק).
[תיקון: תשע״ח]
פסוריאזיס או מחלות עור נוספות עם הפרעה בהתקרנות – הגורמות הגבלה תפקודית קשה עם סיכוי להטבה –
עד שנה.
Bullous skin disease עם צורך בטיפול ספציפי.
שנה
נגעי עור נרחבים מאוד או נגעים המחוברים לרקמות העמוקות עם הפרעה קשה אך עם סיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשע״ח]
Hidradenitis suppurativa הגורמת הפרעה תפקודית קשה עם סיכוי להטבה –
עד 6 חודשים.
גינקולוגיה
התקופה
מחלה גינקולוגית הגורמת הפרעה תפקודית קשה עם סיכוי להטבה.
עד שנה
מצבים מיוחדים
התקופה
החלמה ממושכת מהצפוי מהניתוח או ממחלה חריפה שאינה מאפשרת שירות אך עם סיכוי להטבה.
עד שנה
תסמונת או מחלה שלא אובחנו סופית, בשלבי בירור, עם הפרעות קשות בתפקוד.
עד שנה
[תיקון: תשס״ג]
מצב רפואי שאינו מאפשר הפעלה של נשק במשך חצי שנה ומעלה עם סיכוי להטבה.
עד שנה
[תיקון: תשס״ה, תשע״ח]
(נמחק).
[תיקון: תשס״א]

חלק ב׳
מבחנים לקביעת אי כושר לשירות ביטחון בתנאים מיוחדים

[תיקון: תשס״א־2, תשס״ח־2]
נבדק שנמצא בו אחד מהמבחנים המפורטים בפרטים 18–28, 24, 27, 29, 31, 57 עד 58, 60 ו־102 שבחלק א׳, לא תוכל ועדה רפואית למצוא אותו כשר לשירות ביטחון בתנאים מיוחדים.
[תיקון: תשל״ו־2]

תוספת שלישית

(תקנה 10(ג)(2))

אני . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .שם ושם משפחה של הרופא הגר . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .מען הרופא מומחה ל־. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .תחום הרפואה שהרופא מומחה לו בעל רשיון רופא מספר . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .מספר הרשיון מאשר בזה, כי ביום . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .תאריך הבדיקה בדקתי את . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .שם ושם משפחה של הנבדק שמספר תעודת הזהות . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .מס׳ ת.ז. של הנבדק,
וכן עיינתי בהודעה על הממצא הרפואי שלפיו נקבע לאחרונה כשרו הרפואי לשירות בטחון של אותו נבדק אשר הועבר אלי בתוך מעטפה סגורה, הרצופה למכתבו של הפוקד . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .שם ושם משפחה של הפוקד מיום . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .תאריך ומספר המכתב של הפוקד.
להלן האבחנה:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
לפיכך אני מוצא כי הנבדק אינו סובל יותר*/עדיין סובל* מהממצא שלפיו נקבע לאחרונה כשרו הרפואי לשירות בטחון, וכי, לדעתי, הוא כעת:
כשר לשירות
בלתי כשר ארעית לשירות
בלתי כשר לשירות
מקום . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
תאריך . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .(–) חתימה
* מחק את המיותר.


א׳ בתמוז תשכ״ז (9 ביולי 1967)
  • משה דיין
    שר הבטחון
ויקיטקסט   אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.