שיחת משתמש:Fuzzy/מדיניות רשיונות של הוויקיטקסט

תוכן הדף אינו נתמך בשפות אחרות.
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

מחשבות[עריכה]

קודם כל, ברמה האישית, אני רוצה להתנצל למשתמש:Fuzzy על כך שהבטחתי לו תגובה יחסית מהירה על ה"מלאכת מחשבת" והחשובה שהוא עשה בכתיבת הדף הזה. כל הזמן חשבתי "כן, צריך לעשות את זה!" אבל זה לא יצא לפועל עד עכשיו. סליחה.

מה שנכתב בדף זה, אם יהפוך למדיניות רשמית, יהיה בסופו של דבר בדף ויקיטקסט:זכויות יוצרים, ולכן אני מגיב בהתאם לכזו כותרת. הדף כתוב בצורה טובה, וכמובן שלאחר שיצא מרשותו שאישי של Fuzzy נוכל לעשות בו שיפורים סגנוניים. אתייחס להלן רק לתוכן הדברים, לגבי זכויות יוצרים וזכויות שימוש בחומר שבוויקיטקסט.

הערות טכניים זוטרים:

  1. כמובן שכל מה שנכתב על ה-GFDL ישתנה בקרוב אם וכאשר הפרויקטים עוברים ל-CC-BY-SA. יהיה כנראה FAQ בימים הקרובים ופנייה לציבור בעניין זה עד סוף השנה.
  2. אני לא בטוח שהפיסקה האחרונה שבדף זה נכון. יכול להיות ששימוש מסחרי בחומר בוויקיטקסט (כגון למכור דיסק שבתוכו כל החומר) דווקא יהיה אסור במידה והיא כוללת גם את הטקסטים תחת רשיונות פחות חופשיים.

לגבי עצם הגישה בדף זה, אציין גם תגובה אישית וגם חשש ארגוני.

תגובה אישית: המדיניות המוצגת כאן היא בהחלט סבירה. למרות שבאופן אישי הייתי מעדיף גישה כזו (וכפי שנעשה בפועל ב-Wikisource אנגלית ונראה לי שכך גם בכמעט כל השפות הגדולות), בכל זאת נראה לי שמה שכתוב גם נכתב בשיקול-דעת וסביר מאוד. דהיינו שבדרך כלל אנחנו מעודדים חומר חופשי, ולא מעודדים חומר לא-חופשי, אבל במקרים חריגים ניתן בכל זאת להכניס חומר כזה בשני תנאים: (1) שיהיה נימוק משכנע מדוע כן להכניס את החומר החריג; (2) שתהיה הצבעה לפני שמתירים חומר כזה בוויקיטקסט.

לסיכום, אישית אני לא מעדיף את הגישה הזאת, אבל אני רואה בה גישה סבירה, ואם רוב החברים רוצים מדיניות כזו לא הייתי מתנגד.

חשש ארגוני: אבל כאמור יש גם את החשש הלא-אישי. גם שאני רואה בהצעה זו משהו סביר, יש שאלה רחבה יותר: האם היא מתאימה לקהילת ויקימדיה? אני לא שולל את זה (כלומר יכול להיות שזה כן מתאים), אבל מה שנראה לי הכי חסר בדף זה הוא בדיוק הנקודה הזו. צריך כאן באופן מפורש ציטוטים להודעות של קרן ויקימדיה והחלטות מדיניות שהתקבלו על ידה לגבי השימוש בחומר חופשי או לא-חופשי. בסופו של דבר עצם האפשרות של המדיניות בדף זה (אני מנחש) יהיה תלוי בפרשנות של המדיניות הכללית הזאת של הקרן. מהי המדיניות הזו? האם היא מאפשרת לפרויקטים לאמץ כזו מדיניות? אינני יודע מה התשובה לשאלות אלו, אבל זה נראה לי ברור שצריך להתייחס אליהם באופן ישיר, עם קישורים ישירים למדיניות שמאפשרת את הגישה הזו (בהנחה כמובן שהיא כן מאפשרת אותה).

דבר זה נחוץ גם במגרש המשותף של מיזמי קרן ויקימדיה. שום דבר לא נשאר בסוד, הכל גלוי לכולם. במידה ונאמץ גם גישה שמאפשרת תוכן לא-לגמרי-חופשי (שלא ניתן לשנות אותה או שלא ניתן לעשות בה שימוש מסחרי) אפילו בתור חריגים אחדים, צריך להתכונן מראש איך מצדיקים את זה לציבור הרחב (הבינלאומי). כי בסופו של דבר אנשים ישאלו, ובצדק: הרי אנחנו פרויקט של קרן ויקימדיה.

זו סיבה מרכזית אחת שאני אישית מעדיף את הגישה הזו על גישת החריגים שמציע Fuzzy (בנוסף לעקרון שבדבר). בכל זאת, אם ניתן להצדיק את שיטת החריגים באופן שמתאים לגישת קרן ויקימדיה (כנראה על בסיס החופש שהיא נותנת למיזמים), ושלא יפגע במעמד שלנו בקהילה הרחבה, אז אראה בהצעה זו משהו סביר וכמובן שלא אתנגד לה.

בסופו של דבר נראה לי שהתייחסות מלאה וישירה (כולל קישורים) להחלטות הרלוונטיות של קרן ויקימדיה (לגבי חומר חופשי ולגבי עצמאות הפרויקטים) זה הדבר העיקרי שחסר כרגע בהצעה זו. אבל חוץ מזה יש בה גישה לגיטימית, סבירה, ותודה לכותב על המאמצים שלו. Dovi 15:20, 3 בדצמבר 2008 (IST)[תגובה]