שיחת ביאור:חזון הצמחונות והשלום
הוספת נושאמראה
תגובה אחרונה: לפני 4 שנים מאת יהונתן בנחיון בנושא הערות
הערות
[עריכה]- אמרו חז"ל דברם הגרול, שהוא גדול ומפליא "כל הקרבנות בטלין לע"ל" -- צ"ב מדוע הרב מצטט ציטוט חלקי, להלן הציטוט המלא: מדרש תנחומא (בובר) פרשת אמור [יט] וכי תזבחו זבח תודה לה' (ויקרא כב כט). ר' פנחס ור' לוי ור' יוחנן אמרו בשם ר' מנחם דגליל לעתיד לבוא כל הקרבנות בטלין, וקרבן תודה אינה בטלה לעולם" הרי שקרבן תודה שהוא מן הבהמה לא יבטל לעתיד לבוא. כמו כן הדברים מוקשים מצד דברי חז"ל שהתורה לא תהיה מוחלפת ולא תבטל שום מצוה לעתיד לבוא? ה'יפה תואר' על המדרש ביאר שקרבנות ציבור לא יבטלו לעולם כמוספין וכדומה, ורק קרבנות הבאין על חטא יבטלו, היות ו"יבוקש את עוון ישראל ואיננו".
- כפירושם של חז"ל: (סנהדרין נט:) בכתובים המוכיחים שאדם הראשון לא הותר לו בשר לאכילה -- דברי הרב כאן טעונים ביאור. שהרי בהמשך הרב יבאר שגם קרבן מבעלי חיים אינו בגדר המוסר השלם לעתיד לבוא, ואף על פי כן אדם הראשון הקריב קרבן 'שור פר מקרין מפריס' כפי שדרשו חז"ל בכמה מקומות. וכן קרבן הבל מן הבהמה. הדעה המקובלת בענין היא דעת הרמב"ן (הרד"ק, רבינו בחיי, אור החיים, משך חכמה ועוד) שסוברים שמכיון שנח טרח בהצלת חיי החיות, לכן הותרו לו באכילה. -- מבין ענין
- ידידי המבין ענין, חבל שלא עיינת בדברי הרב זצ"ל. כידוע, "דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר". וכך גם כאן, הרב מסביר בספרו "לנבוכי הדור" פרק י', שקרבן תודה הינו יוצא דופן מכיוון שעיקרו הוא הלחם. אכן, זהו הקרבן היחיד שעיקרו הוא מן הלחם, וזה בעצם מסביר את ההבדל בינו לבין שאר הקרבנות.
- כמו כן, נטייתו של הרב למסקנה שבסופו של דבר יבטלו הקרבנות מובנת עפ"י דבריו בפרק טו בחזון הצמחונות. אילו עיינת שם היית מבין מה הביא את הרב להגיע למסקנות אלו. ולגבי המצוות הבטלות לעתיד לבוא, זהו דיון עמוק ורחב, והרב נוגע בו ב"לנבוכי הדור". בגדול, ככל שהעולם ילך ויתרחן כך דברי התורה יקבלו משמעות אחרת; זו הסיבה לכך שאין כל סתירה בין קביעת הרמב"ם ש"זו התורה לא תהא מוחלפת" לבין נבואותיו של ירמיה על התורה החדשה. אין מדובר במצב בו העולם נשאר גשמי כבתחילה, אלא במצב בו הוא הולך ונעשה רוחני יותר ויותר.
- לגבי קרבנותיו של אדם הראשון, הרב לא טען שאדם הראשון הגיע לשיא ולמקסימום. אלא 1. שמה שהגיע אליו אדם הראשון (צמחונות) ודאי שגם אנחנו נגיע אליו. 2. מה שיותר מכך, כלומר התעלות החיות לדרגת אדם עד שלא יהיה ראוי שתקרבנה על גבי המזבח - נגיע אליו אי-אז, ואלו דברים שהרב לא שואב מסברה כמו ב-1 אלא דברים שהרב שואב ממקור כתבי האר"י ומרוח הקדש. יהונתן בנחיון (שיחה) 01:57, 2 במרץ 2020 (IST)