שיחה:קריאת שמע
הוספת נושאה' אלוקיכם אמת
[עריכה]החזן מסיים "אני ה' אלוקיכם" ולא אומרים הקהל ולא החזן את המילה "אמת" כלל וזוהי טעות שנשתרשה בכלל הציבור, זאת אומרת לא אומרים כלום, אלא החזן אומר לאחר מכן ה' אלוקיכם אמת וממשיך לפי התפילה, בשחרית ממשיך ויציב ונכון וכו' ובערבית ואמונה כל זאת וכו'.
וההסבר לכך הוא, שמהמילה שמע עד המילה אלוקיכם יש 245 מילים, ולפי הסנהדרין שכתבו את נוסח התפילה צריך להשלים ל-248 מילים כנגד רמ"ח אותיות, והחזן אומר את שלושת המילים הנוספות שאמרנו לעיל, וכך מגיעים ל-248 מילים. ואם נטעה ונדחף מילים נוספות נגיע ל-249 מילים, וזה חשוב להגיע ל-248 ולא יותר, כי רמ"ח זהו רומח כמו שהחזיק פינחס (חרב) כדי שנוכל להילחם ביצר הרע, ו-249 זה לא רמ"ח אלא רמ"ט. אלמוני שחתם בשם גבריאל
- גבריאל, ראשית, תודה לך על הערתך.
- שנית, אין צורך שתוסיף מספר טלפון, בוודאי לא באינטרנט. אנא כתוב את אשר ברצונך לכתוב כאן בדף השיחה, ואנו נענה לך כאן.
- ולעצם העניין, מנהג ישראל לומר "ה' אלוקיכם אמת", בכל פעם שאומרים קריאת שמע, וזאת בלי קשר לדברים שכתבת, אלא מכיוון שנאמר "וה' אלוקים אמת", מסמיכים שם ה' לתיבת "אמת".
- בנוגע למספר המילים, הרי שבציבור נוהגים ששליח הציבור חוזר שלוש תיבות "ה' אלוקיכם אמת" כדי להוסיף שלוש תיבות למניין רמ"ח. וזה שהציבור אומר לפני כן "אמת" לכאורה מעלה את זה לרמ"ט. שאלה זו נשאלה על ידי רבים וטובים, והתשובה היא שתיבת "אמת" שאומר החזן אינה עולה למניין, אלא הוא מוציא בה את הציבור ידי חובה כדי להתחיל בה את ברכת "אמת ויציב" או "אמת ואמונה", וכדי שגם הוא יסמיך תיבת "אמת" לשם ה' (על פי הפסוק שהזכרתי לעיל).
- ביחיד, נוהגים אחינו בני עדות המזרח שגם היחיד חוזר ואומר "ה' אלוקיכם אמת", כמו בציבור, ומאותו הטעם. ואנחנו בני עדות אשכנז נוהגים ביחיד לומר לפני קריאת שמע תיבות "א-ל מלך נאמן" להשלים לרמ"ח. וכל עדה נוהגת כפי מנהגה, ונהרא נהרא ופשטיה.
- מקווה שהתרתי בזה את המבוכה שהיתה לך בזה, אם יש לך שאלות נוספות אנא הגב כאן ואשתדל לענות.
- בברכה,
- הקטן נחום בלאאמו"ר הראצ"ו זלה"ה - שיחה 03:39, 30 בנובמבר 2008 (IST)
נחום שלום רב לא הבנתי מה שכתבת כי אני למדתי שזו הלכה להוסיף 3 מילים ע"י החזן בלבד וזה לא מנהג כלל ואם יש הלכה אז צריך לנהוג כפי ההלכה ואם יש שיבוש של הלכה שהופך למנהג אז אני לא יודע מה להגיד שיבושם למשבשים ושים לב שכל המתרצים את התוספת סוגרים עיניים בפני ההלכה ומתחילות ההמצאות אלף מי אמר שתיבת אמת שאומר החזן אינה עולה למנין אז בוא נגיד שכל התיבות שאמר לא עולות למנין מדוע תיבה אחת לא עולה והשניה כן מי אמר זאת היכן זה נפסק כהלכה ??????? \ ומדוע אני צריך להסמיך תיבת אמת לשם ה' בגמרא זה לא מופיע ועובדה שישנם סידורים ישנים ללא שום תוספת של עוד מילה רק שלש ולא יותר מה שקורה שלקחו את השיבוש והפכו אותו להלכה עם המון תירוצים ולתקן את השיבוש אף אחד לא מנסה למה ??? מפחדים ??? נוצר פה שיבוש שמתביישים להודות בו ומתחילים תירוצים כדי להכשיר את השיבוש ומעניין שהמון נמשכים אחר התירוצים וכשמביאים להם את דעתו של הרמ"ע מפאנו אז מתחיל הגמגום בברכה גבריאל
- שלום גבריאל,
- מחילה שלא עניתי עד עתה, כי רק עכשיו ראיתי את דבריך.
- עיין נא בשולחן ערוך אורח חיים סא ג ותמצא שכתב מרן השולחן ערוך כדבריי. וכן כתב במהר"מ אלשקר, הובא בבאר היטב שם.
- בברכה, נחום - שיחה 12:25, 8 באוגוסט 2022 (IDT)