לדלג לתוכן

קובץ יסודות וחקירות/לאפרושי מאיסורא

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

הגדרה

[עריכה]

חובה למנוע את חבירו מלעשות דבר איסור (הוזכר בשבת מ:).
לדוגמא, הרואה את חבירו לבוש כלאיים (של תורה) מחוייב לקורעם מעליו (רמב"ם כלאיים י-כט, שגרס כך בגמרא ברכות יט:, והשדי חמד ח"א א-פד עמוד 210 ושער הציון שמז-ח כתבו שהוא מדין לאפרושי מאיסורא).
דינים דומים: ישנם חמישה דינים על האדם להציל את חבירו מאיסורים:
א) לפני עיוור .
ב) תוכחה .
ג) ערבות – ודנו האם הוא דין אחד עם מצוות תוכחה או שהם דינים נפרדים (קובץ שיעורים ביצה סו,סז: ליראים גדריהם נפרדים, לרבינו יונה גדריהם שווים).
ד) מסייע ידי עוברי עבירה – ודנו האם הוא מדין ערבות או שהוא דין נפרד (שדי חמד ח"ד מ-מב עמוד 113).
ה) לאפרושי מאיסורא, ונדון בו בערך זה – ודנו האם הוא מדין לפני עיוור או מדין תוכחה (שדי חמד ח"א א-פד עמוד 210).

מקור וטעם

[עריכה]

במקורו נחלקו האם הוא דאורייתא (קובץ שיעורים ביצה סז, שער הציון שמז-ח, שדי חמד ח"א א-פד עמוד 210 בשם שאגת אריה) או דרבנן (ב"ח יו"ד שג-ב).
בטעמו חקרו האם הוא מדין לפני עיוור או מדין תוכחה (שדי חמד ח"א א-פד עמוד 210. ב"ח יו"ד שג-ב: דרבנן, ואסמכוה אלפני עיוור).

בדינים שונים

[עריכה]

מצוות עשה – פשוט שכל אדם מצווה להפריש את חבירו מלעבור על לאו. ובעשה נחלקו האחרונים: לנתיה"מ (ג-א בסופו) ולים של שלמה (בבא קמא כז) גם בזה יש דין אפרושי מאיסורא, שכל אדם מצווה לכפות את חבירו לקיים מצוות עשה, ולקצוה"ח (ג-א, וכן במשובב נתיבות שם ד"ה עוד שם זה לשונו גם) אין בזה דין אפרושי מאיסורא (אלא רק בית דין יכולים לכפותו).
כופין על הצדקה לאחת הדעות בתוס' (בבא בתרא ח: ד"ה אכפיה), משום שיש בה לאו "לא תאמץ את לבבך ולא תקפוץ את ידך" (דברים טו-ז). וחקר ר' שמואל האם הוא מדין כפייה על המצוות, או מדין לאפרושי מאיסורא (חידושי ר' שמואל בבא בתרא עמוד ס).
אין מקבלים עדים שלא בפני בעל דין (בבא קמא קיב.). ולאפרושי מאיסורא, כגון לפסול שוחט, נחלקו הפוסקים אם מקבלים עדות שלא בפניו (שדי חמד ח"ד ק-נז עמוד 487).

פרטי הדין

[עריכה]

הכאה – מותר להכות את חבירו כדי להפרישו מאיסור (רש"י בבא קמא כח. ד"ה איסורא).
לפני עיוור דרבנן, דהיינו כשאינו בתרי עברי דנהרא, חידשו התוס' שהוא מדין לאפרושי מאיסורא (שבת ג. ד"ה בבא).

אנשים

[עריכה]

גוי ומומר – אין מצווה להפרישם מאיסור (כתב סופר יו"ד פג ד"ה והנה הש"ך).

ערכים קרובים

[עריכה]

ערכים קרובים: אין אומרים לאדם חטא כדי שיזכה/חברך, איסורים, /חינוך, לפני/עיוור, מסייע ידי עוברי/עבירה, /מצוות, /ערבות, תוכחה.