קובץ יסודות וחקירות/כהן
הגדרה
[עריכה]מצוות ודינים שמיוחדים לכהנים.
בערך זה נדון בדינים החלים על כהן, לאיסורים החלים על זר (שאינו כהן) ע"ע זר (ושם בסעיף "פסולי כהונה" דנו לגבי פסולי כהונה האם הם נחשבים כזר או ככהן).
לדוגמא, עבודה במקדש, איסור לישא גרושה חללה וזונה, נשיאת כפיים, אכילת תרומה.
מקור וטעם
[עריכה]בטעם שמצוות כהונה נאמרו רק לכהנים ולא לישראלים כתב הנר אהרון שהוא מפני הקדושה היתירה שיש רק בכהנים, ולא מפני שמצוות אלו קלות (נר אהרון בסופו "מפי השמועה" עמוד קמ ד"ה גרסינן).
במהות הכהונה דנו ראשי הישיבות האם כהן הוא גם לוי והוא תוספת מעלה, או שהוא מהות נפרדת ואינו לוי. ונפק"מ לחלל, שאין בו קדושת כהונה – האם הוא נשאר לוי. ויש בזה שלושה צדדים:
א) כהן הוא גם לוי, ולכן גם חלל הוא לוי.
ב) כהן הוא גם לוי, אך לא מצד תולדתו אלא שקדושת הכהונה כוללת גם לוייה. ולכן חלל, שאין בו קדושת כהונה – ממילא גם אינו לוי (קובץ שיעורים כתובות עד, אך הביא שנחלקו בירושלמי האם חלל הוא לוי).
ג) כהן אינו לוי כלל, משום שמשפחת כהונה אינה כלולה במשפחת לוייה, שכהנים לויים וישראלים הם שלושה קהלים נפרדים (הגר"ח איסורי ביאה טו-ט ד"ה והאומנם. וא"כ גם אינו ישראל). ולפי זה חלל אינו לוי.
מצוות שונות
[עריכה]הקרבה – חקר הצפנת פענח האם התורה ציוותה דין אחד – שכהנים מקריבים, או שציוותה שני דינים – להקריב קרבנות, ושזרים אינם יכולים להקריב (אלא רק כהנים) (צפנת פענח כללי התורה והמצוות ח"א ד"ה כהן המקריב. ומעין זה חקר העיון בלומדות (טו) האם צריך שיעבוד כהן או אסור שיעבוד זר).
נשים האסורות לכהן אסורות לו משני טעמים יחד: גם איסור, וגם קדושה (שהוא קדוש) (צפנת פענח כללי התורה והמצוות ח"ג ד"ה כהן).
במצוות קדושים יהיו (איסור טומאה) חקר ר' שמואל האם היא מצוות עשה לשמור על הלאווין של טומאה (וכשאין לאו ממילא גם אין עשה), או מצוות עשה נפרדת שלא להיטמא (וגם כשאין לאו יש עשה) (שיעורי ר' שמואל בבא מציעא ח"ב עמוד שכז).
כהן שהרג את הנפש לא ישא את כפיו. וחקרו האם הוא משום שאין קטגור נעשה סנגור, או משום שחילל את קדושת כהונתו (חקירות במסכת ברכות טו).
===פרטי הדין ===
חצי כהן וחצי ישראל – חידש המנחת חינוך (יח-טז [לא] ד"ה ואם אחד) שיש מציאות כזו, כדלקמן. ישראל בא על חצי שפחה וחצי בת חורין, והולידה בת, ובת זו היא חצי שפחה וחצי ישראלית שמותרת לכהן. וכהן בא על הבת הזו והולידה בן, ובן זה הוא חצי עבד וחצי כהן, ושחרר רבו את חצי העבד שבו. וא"כ חציו כהן וחציו ישראל .
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: אלמנה לכהן/גדול, בגדי/כהונה, בית/המקדש, בעל מום (כהן), ברכת/כהנים, גרושה/לכהן, זונה/לכהן, זר (ושם בסעיף "פסולי כהונה" דנו לגבי פסולי כהונה האם הם נחשבים כזר או ככהן), חליצה (בסעיף "לכהן"), חלל/וחללה, כהן/גדול, מכירי/כהונה, קרבנות, תרומות ומעשרות.