קובץ יסודות וחקירות/ביטול גט
הגדרה
[עריכה]אדם ששלח גט לאשתו יכול לבטלו קודם שיגיע לידיה (הסוגיא בגיטין לב.).
לדוגמא, הבעל מגיע לשליח או לאשתו ואומר "בטל הוא" (גיטין לב.).
מקור וטעם
[עריכה]בטעמו נחלקו האחרונים האם מבטל את הלשמה (כך משמע מהתומים סה-ט) או את עדי החתימה (הגר"ש שקאפ בבא מציעא יט ד"ה ועיין, והביא גם את התומים).
במהותו חקר ר' שמואל האם מבטל את שליחות הסופר ונחשב כאילו נכתב שלא בשליחות הבעל, או שמבטל את הלשמה שבגט (חידושי ר' שמואל גיטין וקידושין עמוד צט).
פרטי הדין
[עריכה]בגדרו של הביטול דנו האם הוא דבר שבערווה, וצריך עדי קיום, או שאינו דבר שבערווה, והעדים הם רק לבירור (צפנת פענח כללי התורה והמצוות ח"א ד"ה ביטול הגט: לתוס' הוא דבר שבערווה וצריך עדי קיום, לרמב"ם אינו דבר שבערווה וצריך רק עדי בירור. וכן דן האור גדול (דף ס טור א ודף סא טור א) האם צריך עדי קיום).
יכול לבטל ע"י שליח, דהיינו לשלוח שליח אחר שליח הגירושין או אחר האשה ולבטל את הגט (גיטין לב. במשנה). וחקר ר' שמואל האם הבעל מבטל את הגט, ושליח הביטול רק מודיע לשליח הגט, או ששליח הביטול מבטל את הגט (והבעל לא יכול לבטל בעצמו שלא בפני שליח הגט) (חידושי ר' שמואל גיטין וקידושין עמוד ק בהערה).
בשטרות
[עריכה]שטר – נחלקו המפרשים האם אפשר לבטלו, ויש בזה שלוש דעות:
א) אפשר לבטל כל שטר, בין שטר קניין ובין שטר ראיה (ע"פ שיעורי ר' שמואל בבא מציעא רמו).
ב) אפשר לבטל שטר קניין אך לא שטר ראיה (תומים סה-ט. והריטב"א בבא מציעא יז. והקצוה"ח סה-ח כתבו בפשטות שאפשר לבטל שטרות, אך לא ביארו אם רק שטרי קניין או גם שטרי ראיה).
ג) אי אפשר לבטל שום שטר (תומים סה-ט בדעת הרשב"א).
ובטעם הדעה שאפשר לבטלו נחלקו האחרונים האם הוא משום שמבטל את עדי החתימה (הגר"ש שקאפ בבא מציעא יט ד"ה ועיין) , או שמבטל את דעת המתחייב (ולולי דעת המתחייב שטר לא יכול להועיל שהרי נאמר מפיהם ולא מפי כתבם) (שיעורי ר' שמואל בבא מציעא רמו).
ערכים קרובים
[עריכה]ערכים קרובים: אתי דיבור ומבטלדיבור, גט, גירושין, מודעא, שליחות.