קהלת משה א ח
בשם הר"ש הנ"ל: "השומר אחי אנכי"[1] – הקושיא מפורסמת וכי מי שהקב"ה מדבר עמו יש לו להתריס כנגד ה' לומר דברים כאלו "השומר אחי אנכי", ר"ל מה איכפת לך, וכי אני שומר אותו?
ותירץ הגאון: כי ידוע מפני מה קוראין לדבר טומאה קליפה, (הלא קליפה בל"א שאלעכטן)? זה ידוע מבעל המחבר מאמר מרדכי ומכמה ספרים כי כל מה שנברא בששת ימי בראשית היה הדבר עם קליפתו כמו אגוז בקליפתו ונמצא הקליפה הוא שומר לפרי.
והקדושה והטומאה ג"כ, הקדושה הוא הפרי והקליפה הוא שומר לפרי. אבל כל זה היה קודם חטא אדם הראשון, אבל לאחר שחטא אדם הראשון, היה נעשה הקליפה מורד לקדושה כידוע, כי את זה לעומת זה עשה אלהים[2].
והנה ידוע כי קין הוא מצד הטומאה, והבל מצד הקדושה. ולאחר שחטא אדם נעשה מורד לקדושה, ולפיכך הרג את הבל. ולזה כששאל אותו הקב"ה, "אי הבל אחיך", ר"ל מפני מה מורדת הקדושה, והשיב "השומר אחי אנכי", וכי עכשיו שומר אנכי לקדושה, בלשון בתמיה, הלא עכשיו לאחר חטא אדם הראשון, אני מורד, ודו"ק היטיב.
הערות שוליים
[עריכה]- ^ בראשית ד ט. "ויאמר יהוה אל קין: אי הבל אחיך, ויאמר: לא ידעתי, השמר אחי אנכי".
- ^ כוונתו: עד החטא הטומאה היתה שומר לקדושה כמו קליפה ששומרת לפרי. הקליפה שישנה על הפרי, שומרת אותו, מחרקים, מרוחות, מגשמים, שלא יתקלקל, כך הטומאה שמרה על הקדושה. ואחרי החטא נוצר מצב חדש, שהטומאה לא שומרת על הקדושה, אלא מנסה להעלים אותה, ולא נותנת לגשת אליה.