לדלג לתוכן

צדקת הצדיק/צט

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

‏[צט] סימן לתשובה גמורה – כשאינו זוכר כלל החטא, כמו שכתוב בב"מ (נח:): שלא יאמר לבעל תשובה: זכור כו'[1]; וכן ‏ה' יתברך, אין מזכיר לבעל תשובה הגמור, וממילא אינו זוכר, כי כל כחות האדם מה' יתברך: "מִי שָׂם פֶּה לָאָדָם אוֹ מִי יָשׂוּם אִלֵּם אוֹ חֵרֵשׁ אוֹ פִקֵּחַ אוֹ עִוֵּר, הֲלֹא אָנֹכִי ה'" (שמות ד, יא); וכן כחות ‏המחשבה והזכירה, ואם אין השם יתברך ה' יתברך שופע לו ומזכיר לו - אינו זוכר.

ובתנא דבי אליהו רבה פרק א': "שעתיד הקב"ה ‏לומר: איני זוכר עונותיו ואין עולין על לבי". וכבר אמרו ז"ל (שיר השירים רבה ה, ב): "הקב"ה לבן של ישראל, שנאמר: צוּר לְבָבִי וְחֶלְקִי אֱלֹהִים לְעוֹלָם (תהלים עג, כו)". ממילא גם על לבו של אדם אינו עולה, וזהו מעין עולם הבא.

וכל זמן שלא הגיע אדם לעומק ‏התשובה כזה, שהוא תכלית שלימות הכפרה, אינו בנייחא; וע"ז ועל זה אמר דוד המע"ה המלך עליו השלום: "הֶרֶב כַּבְּסֵנִי מֵעֲוֹנִי וּמֵחַטָּאתִי טַהֲרֵנִי (תהלים נא, ד), כִּי פְשָׁעַי אֲנִי אֵדָ"ע וְחַטָּאתִי נֶגְדִּי תָמִיד" (תהלים נא, ה); והאדם מצדו צ"ל צריך לומר\לדעת חטאתו נגדו תמיד: ‏

  1. ^ הא מה אני מקיים, לא תונו איש את עמיתו (ויקרא כה, יז). באונאת דברים, הא כיצד? אם היה בעל תשובה, אל יאמר לו זכור מעשיך הראשונים.