לדלג לתוכן

פקודת הפשעים (מניעתם)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

פקודת הפשעים (מניעתם) מתוך ספר החוקים הפתוחעדיין מחכים...

פקודת הפשעים, (מניעתם)

פקודה הקובעת הוראות מתוקנות יותר למניעת פשעים


מכוח האמור בסעיפים 14 ו־15 לפקודת סדרי השלטון והמשפט, תש״ח–1948, כל סמכות שהיתה נתונה על פי החוק בידי מלך בריטניה או בידי הנציב העליון תהא נתונה לממשלה, וכל מקום בו נאמר בחוק ”פלשתינה (א״י)“ ייקרא מעתה ”ישראל“. פורסמה הודעה על הענקת סמכויות הנציב העליון לשר הפנים (ע״ר תש״ט, 228). מכוח האמור בסעיף 11 לפקודת סדרי השלטון והמשפט, תש״ח–1948 – לפיו החוק הקיים בארץ־ישראל נשאר בתקפו, בשינויים הנובעים מתוך הקמת המדינה ורשויותיה – בכל מקום בו נאמר ”מושל המחוז“ ייקרא מעתה ”הממונה על המחוז“. לפי סעיף 2 לפקודת המטבע, תש״ח–1948, כל מקום בו נאמר ”פונט“ הכוונה היא ללירה ישראלית. לפי תיקון מס׳ 2 לחוק השופטים, כל מקום בו נאמר ”שופט שלום“ ייקרא מעתה ”שופט של בית משפט שלום“.


השם הקצר
פקודה זו תקרא פקודת הפשעים, (מניעתם).
מתן בטחון לשמירת השלום [תיקון: תש״ח]
כל מקום שנודע לממונה על מחוז או לנשיא בית משפט מחוזי, או שיש להם טעם להאמין, כי עלול אדם להפר שלום או להשבית את שלות הצבור יכולים הם, אם סבורים הם שיש טעם מספיק לעשות זאת, להוציא הזמנה ערוכה בנוסח הטופס שבתוספת הראשונה לפקודה זו, ובה ידרשו מאותו אדם להתיצב בפניהם ולתת טעם מדוע אינו צריך ליתן שטר ערבות בסכום אשר יורה הממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי, בין בצרוף ערבים ובין בלא ערבים, בנוסח הטופס שבתוספת השניה לפקודה זו, שיהא שומר שלום או שימנע ממעשים העשויים להפריע את שלום הצבור, למשך תקופה שאותו ממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי ימצא לנכון לקבעה, ובלבד שלא תעלה על שנה אחת.
מתן בטחון במקרים אחרים [תיקון: תש״ח]
כל מקום שנודע לממונה על מחוז או לנשיא בית משפט מחוזי או שיש להם טעם להאמין כי בתוך תחומי שיפוטם נמצא אדם הכלול באחד הסוגים הנזכרים לקמן, יכולים הם, אם סבורים הם שיש טעם מספיק לעשות זאת, להוציא הזמנה ערוכה בנוסח הטופס שבתוספת הראשונה לפקודה זו ובה ידרשו מאותו אדם להתיצב בפניהם ולתת טעם מדוע לא יתן שטר ערבות בין בצרוף ערבים ובין בלא ערבים, בנוסח הטופס שבתוספת השניה לפקודה זו, על הנהגתו בטובה למשך אותה תקופה שאותו ממונה על מחוז או אותו נשיא בית משפט מחוזי ימצא לנכון לקבעה ובלבד שלא תעלה על שנה אחת:–
(א)
כל שנמצא באיזה מקום, אחד מקום צבורי ואחד מקום פרטי, במסבות המוכיחות לממונה על המחוז או לנשיא בית המשפט המחוזי, כי הוא עמד לעבור עברה או לסייע במעשה עברה;
(ב)
כל שהוא שודד או גנב מוּעד, או מוּעד לקבל נכסים גנובים או שדרכו להגן על גנבים או ליתן להם מקלט, או לסייע בהצפנתו ובמכירתו של רכוש גנוב;
(ג)
כל שהוא מר נפש או מסוכן כל כך שדבר התהלכו חפשי בלא ערבות עלול להמיט סכנה על הצבור.
אימתי מותר להוציא צו מעצר [תיקון: תש״ח]
כל מקום –
(א)
שנראה לממונה על המחוז או לנשיא בית משפט מחוזי, על יסוד הודעה של שוטר או על יסוד ידיעה אחרת (ועל אותו ממונה על מחוז או נשיא בית משפט מחוזי לרשום את תכנן של אלה), כי יש יסוד לחשוש להפרת השלום או להשבתת שלות הצבור וכי אי אפשר למנוע אותה הפרת שלום או אותה השבתת שלות הצבור אלא אם יעצרו מיד אדם ידוע, או
(ב)
שהוזמן אדם להופיע בפני ממונה על מחוז או בפני נשיא בית משפט מחוזי עפ״י הוראות סעיף 2 או סעיף 3, ולא הופיע במשך זמן מתאים לאחר שנמסרה לו אותה הזמנה,
רשאי אותו ממונה על מחוז או נשיא בית משפט מחוזי להוציא צו למעצרו של אותו אדם.
הפרוצידורה של החקירה [תיקון: תש״ח, תשכ״ד]
(1)
משהופיע או משהובא אדם על יסוד הזמנה או על יסוד צו עפ״י הסעיפים 2, 3 או 4, יפתח הממונה על המחוז או נשיא בית משפט מחוזי בחקירת אמתותה של הידיעה שעל יסודה נקט בפעולות ויגבה עדות נוספת ככל אשר ימצא לנחוץ.
(2)
אם מתברר לאחר חקירה כי יש לדרוש מאותו אדם ליתן שטר ערבות, יתן הממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי צו בענין זה:
בתנאי שאין לצוות על שום אדם ליתן ערבות מסוג השונה מזה הרשום בכתב ההזמנה או בצו המעצר, או בסכום הגדול מן הסכום הרשום בהם, או לתקופה ארוכה מן התקופה הרשומה בהם.
(3)
אם לאחר חקירה לא הוכח כי יש צורך שאותו אדם יתן כתב ערבות, ירשום הממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי הערה בזה הענין, ואם אותו אדם נתון במשמר לצורך החקירה בלבד, יוציאנו לחפשי, ואם אינו נתון במשמר, יפטור אותו.
(4)
הפרוצידורה שינהגו על פיה במו״מ משפטי עפ״י פקודה זו, בנוגע לגבית עדות בשבועה, חקירתם של עדים וחקירתם חקירה־שכנגד, הופעת עורכי דין, מסירת צווים, כתבי הזמנה ושאר מסמכים, הוצאה לפועל של צוויים ושאר ענינים כיוצא בזה, תהא הפרוצידורה הנוהגת באותה שעה במשפטים דחופים המתבררים בפני שופט של בית משפט שלום:
בתנאי:
(א)
שלא תנוסח כל אשמה אחרת זולת אותה המתגלית מתוך הידיעה המאשמת הכלולה בכתב ההזמנה;
(ב)
שבמו״מ משפטי עפ״י פקודה זו לא יהא צורך להוכיח כי הנאשם אשם במעשה מסויים או במעשים מסויימים העשויים להראות את מטרתו או את כוונתו או את אפיו ואפשר ליתן צו נגד אותו אדם אם מתוך מסבות המקרה או מחמת אפיו הידוע, שהוכח לממונה על המחוז או לנשיא בית משפט מחוזי, נראה לאותו ממונה על מחוז או לאותו נשיא בית משפט מחוזי כי צריך ליתן צו כזה;
(ג)
שאין לערער על צו שניתן ע״י ממונה על מחוז או נשיא בית משפט מחוזי עפ״י פקודה זו.
מהותו של שטר הערבות, והסמכות להחרים את סכומו [תיקון: תש״ח]
(1)
שטר הערבות שינתן ע״י אדם עפ״י פקודה זו יחייב אותו להיות שומר שלום או להמנע ממעשים העלולים להשבית את שלות הצבור או להתנהג כהוגן.
(2)
כל מקום ששטר ערבות המתנה את שמירת השלום או את ההמנעות ממעשים העשויים להשבית את שלות הצבור או התנהגות הוגנת, ניתן עפ״י הוראות פקודה זו ע״י איזה אדם, אם כנאשם או כערב, בהתאם לצו מאת ממונה על מחוז או מאת נשיא בית משפט מחוזי או בהתאם לצו בית משפט עפ״י סעיף 15, הרי משהוכח לאותו ממונה על מחוז או לאותו נשיא בית משפט מחוזי או לאותו בית משפט שהאדם שנתן את שטר הערבות בתורת אשם נתחייב בדינו על עברה שעפ״י החוק היא הפרת התנאי שבאותו שטר ערבות, יכולים הם לפסוק להחרים את הסכום שבאותו שטר ערבות ולפסוק שנותני שטר הערבות, בין בתורת נאשמים ובין בתורת ערבים, הם או אחד מהם, ישלמו את הסכומים שאיש איש מהם ערב בעד תשלומם, ואותו פסק דין יהא פסק דין של גמר ויוצא לפועל בהתאם לחוק הנוהג באותה שעה בנידון הוצאה לפועל של פסקי דין אזרחיים.
סמכותו של ממונה על מחוז או של נשיא לסרב לקבל איזה ערב [תיקון: תש״ח]
ממונה על מחוז או נשיא בית משפט מחוזי יכולים לסרב ולא לקבל איזה ערב מחמת שאותו אדם אינו ראוי לכך מטעמים שהממונה או נשיא בית משפט המחוזי ירשמו אותם.
מי שאינו נותן ערבות יהא צפוי למאסר
מי שנצטוה ליתן ערבות עפ״י סעיף 5(2) ואינו עושה זאת לפני התאריך שבו מתחילה התקופה שהערבות ניתנה לה, יאסר, ואם כבר נאסר, יהא עצור בבית הסוהר עד תום אותה תקופה או עד שיתן את הערבות הדרושה בתוך אותה התקופה.
סמכותו של שר הפנים לשחרר במקרים ידועים [תיקון: תש״ח]
כל מקום שנתברר למפקח הכללי על המשטרה ובתי הסוהר על יסוד הצעת הממונה על המחוז או בדרך אחרת, כי אפשר לשחרר איזה אדם שנאסר על שלא נתן ערבות עפ״י פקודה זו, מבלי לסכן על ידי כך את הצבור או איזה אדם אחר, יגיש מיד דו״ח על כך לשר הפנים כדי לקבל את הצו שלו, ויכול שר הפנים, אם ימצא לנכון, לצוות לשחרר אותו אדם.
סמכותו של שר הפנים לבטל שטר ערבות [תיקון: תש״ח]
יכול שר הפנים בכל עת לבטל או לתקן כל שטר ערבות שניתן עפ״י פקודה זו.
בטול שטרו של ערב [תיקון: תש״ח]
(1)
כל הערב להתנהגותו השלוה או ההוגנת של אדם אחר יכול לבקש את הממונה על המחוז או את נשיא בית המשפט המחוזי לבטל את השטר אשר נתן. לאח״כ יוציא הממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי את כתב ההזמנה שלו או את הצו אשר בו ידרש מאת האדם שבעדו ניתנה הערבות להתיצב בפניו; משהתיצב אותו האיש בפניו, יבטל הממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי את השטר ויצוה עליו ליתן ערבות חדשה בעד אותו החלק מתקופת הערבות אשר עוד טרם נשלם; אם לא יעשה זאת ישלח האיש לבית הסוהר למשך אותה תקופת הערבות או עד שיתן את הערבות הדרושה בתוך אותה התקופה.
(2)
אם סבור ממונה על מחוז או נשיא בית משפט מחוזי כי איזה אדם שהיה ערב להתנהגותו הטובה או השלוה של אדם אחר נעשה פסול לשמש בתפקיד זה כששטר הערבות עודנו בתקפו, יכול הוא באותו אופן ובאותם התנאים לדרוש מאת האדם שניתנה בעדו הערבות למצוא ערב חדש במקום אותו ערב או לבטל את שטר הערבות הקודם.
הסמכות להעמיד אדם לפיקוח המשטרה [תיקון: תש״ח]
אם הובא אדם בפני ממונה על מחוז או נשיא בית משפט מחוזי עפ״י הוראות סעיף 2 מן הפקודה הזאת או על יסוד האשמה שהוא חשוד בגדר סעיף 3 מן הפקודה הזאת, והממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי סבורים שיש לדרוש מאותו אדם ליתן ערבות על הנהגה טובה בגדר הפקודה הזאת, יכולים הם, במקום זה או נוסף על זה, לצוות להעמיד אותו לפיקוחה של המשטרה למשך תקופה שלא תעלה על שנה אחת.
הגבלות על אנשים שהועמדו לפיקוחה של המשטרה [תיקון: תש״ח]
כל שהועמד לפיקוחה של המשטרה יהא נתון להגבלות דלקמן, כולן או מקצתן, ככל אשר יורה הממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי המעמידו לפיקוח כזה –
(א)
הוא יהא נדרש להתגורר בתוך תחומיה של איזו נפה או איזו עיר או איזה כפר בישראל, אשר הממונה על המחוז או נשיא בית המשפט המחוזי יפרטו אותם בצו;
(ב)
יהא אסור לו להעתיק את מקום מגוריו לכל נפה אחרת או לכל עיר אחרת או לכל כפר אחר בלא רשות בכתב מאת מפקח המשטרה המחוזי:
בתנאי שלא יעקוב את מקום מגוריו לאיזה מחוז משטרה אחר אלא ברשות בכתב מאת המפקח הכללי של המשטרה ובתי הסוהר;
(ג)
יהא אסור לו לצאת את הנפה או את העיר או את הכפר אשר בהם הוא מתגורר, בלא רשות בכתב מאת מפקח המשטרה המחוזי;
(ד)
בכל עת יהא חייב להודיע את מפקח המשטרה המחוזי שבמחוז המשטרה אשר הוא מתגורר בו את הבית או המקום שהוא דר בו;
(ה)
יהא חייב, בכל פעם שידרש בכך ע״י הקצין הממונה על המשטרה בנפה או בעיר שהוא מתגורר בהן, להתיצב בפני תחנת המשטרה הסמוכה ביותר;
(ו)
יהא אסור לו לצאת מפתח ביתו למן השעה הראשונה שלאחר שקיעת החמה עד זריחתה, והמשטרה תוכל לבקרו במעונו בכל עת.
עונשו של מי שאינו ממלא אחרי הצו [תיקון: תש״ח־2]
כל שהועמד לפיקוח המשטרה ואינו מקיים אחד התנאים המפורשים בצו יאשם בעברה ויהא צפוי בצאתו חייב בדינו למאסר ששה חדשים או לקנס של חמשים לירות או לשני העונשין כאחד.
[תיקון: 1937]
(הושמט).

תוספת ראשונה

(סעיפים 2 ו־3)

כתב הזמנה על יסוד מסירת ידיעה על הפרת שלום אפשרית, וכו׳

[תיקון: תש״ח־2]
(הטופס הושמט)

תוספת שניה

(סעיפים 2, 3 ו־15)

שטר ערבות

[תיקון: תש״ח־2]
(הטופס הושמט)
ויקיטקסט   אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.