עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/319

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪314‬‬

הימים הראשונים יסודי תקנות דרבנן‬

‬‫‬‬ ‫אלמנה (יבמות ד׳ ס״א), ואולי הי׳ זה המאורע סיבה לחכמים שיסדו זאת‬ ‫ההלכה והתירו על פיה לינאי לישא את אלמנת אחיו" אלה דבריו.

‫והנה בדא מלבו, כי לא כנסה ינאי לפני אשר נתמנה להיות כהן גדול(פו)‬ ‫כי אם רק נתקשר עמה בקשר אירוסין, למען אשר ימצא מקום לאמר "ואולי הי׳‬ ‫זה המאורע סבה לחכמים שיסדו זאת ההלכה".

‫אבל טעה בדבר שתינוקות של בית רבן יודעים אותה שיבמה שנפלה‬ ליבום אין לה אירוסין כי אם כניסה‪.‬‬ ‫ ומקרא מלא הוא (דברים כ״ה ה׳) יבמה יבא עליה ולקחה לו לאשה ויבמה.

‫ומשנה שלמה היא בריש מס׳ קדושין "האשה נקנית בשלש דרכים בכסף‬ ‫בשטר ובביאה, היבמה נקנית בביאה".

‫והמשנה ביבמות (פ"ו מ"ד) "אירס את האלמנה ונתמנה להיות כהן גדול‬ ‫יכנוס" הוא רק באלמנה מן השוק, אשר בה מהני אירוסין להיות כאשתו לכל דבר, אבל לא בנפלה לפניו ליבום ששם אין האירוסין עושים דבר, רק כניסה. ‬ ומתוך חסרון ידיעה של דברים פשוטים כאלה הרשו לעצמם לאמר דברים‬ ‫בראשי יסודי חכמת ישראל.

‫וראוי לנו להעיר במקום הזה על דבר נפלא מאד אשר בא אצל יאזעפוס‬ ‫בספרו נגד אפיאן ‪ I, 22‬הנוגע לזמן קדום מאד יותר משלש מאות שנה לפני‬ ‫חורבן הבית.

‫וענין דברי יאזעפוס שם הוא לברר כי גם היונים בימי קדם, בהימים היותר‬ ‫קדומים ידעו את היהודים וכל עניניהם, ואחרי אשר יביא שם ראיה לפני זה‬ ‫מפיטאנאראס יביא אחר זה ראיה מדברי חכם יוני אחר אשר זמנו סמוך לימי‬ ‫אנשי כנסת הגדולה ויאמר: ‬ "גם לבד זה כבר הי׳ בימים הקדמונים "מנהגים רבים״ של בני ישראל‬ ‫ידועים ומפורסמים, וכבר אז בימים הקדמונים ההם מצאו להם מנהגי ישראל‬ ‫ומעשיהם מהלכים בין העמים ויחקו את בני ישראל, וזה יוצא מספרו של החכם‬ ‫‪ Theophrast‬על החוקים, ובדברו שם על אנשי צור יאמר כי נאסר להם לישבע‬ ‫בנוסח השבועות הנהוגות אצל בני עמים אחרים, ובין כל עניני שבועה אשר‬ ‫ימנה ויספור, ימנה גם את השבועה הידועה "קרבן״ אבל בשום מקום ומדינה לא‬ ‫נמצא כזאת כי אם אצל היהודים לבד, ובהעתיק זה עברית יפורש זה כמו נדבה לד׳.״

‫ומעתיקיו לא ידעו לפרש דברי יאזעפוס אלה ואחד ממעתיקיו הכהן הנוצרי‬ ‫פארעט גם יכחישו וכתב שם בהערה "אבל שבועה "קרבן" לא נמצא גם אצל‬ היהודים". ‫ ומעתיקיו היהודים (הוצאת פהיליפסזאהן גאלדשמיטד והערצפעלד, לייפציג‬ ‫1867‬) כתבו שם בהערותיהם "כונת יאזעפוס הוא בהכרח על מי שנדר חפץ לבית‬ ‫המקדש עי׳ מאזעס ‪) 30, 2‬כוונתם לספר במדבר פרשה ‬מטות) והמלות אשר יאמר‬ ‫יאזעפוס ‪ dmqov 0eov‬יוכל להיות רק מתנה, מתנה לד׳ "נדר הקדש" ואחרי‬ ‫אשר קרבן הוא שם כולל לכל מיני הקרבנות כולם, כי על כן יהי׳ זה oblatio‬ ‫ועל כן יורה שם זה תחלה את ההבאה של הקרבן ואחר כך את הקרבן עצמו"‬ ‫אלה דבריהם. ‬‫‬‬


‬‫‬‬

הערה (פו): ‬ ועי' דברינו צדוקים ובייתוסים פרק כ"ז. ‬‫‬‬