עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/260

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

קכח

‬‬ ‫אבל לפנינו כבר יקרא הפרק במה מדליקין ובמה אין מדליקין, אף שבמה‬ ‫מדליקין בא רק במשנה ב', ונוסף רק בימי רבי, על ידי מחלוקת ר' יוחנן בן נורי‬ ‫ר׳ טרפון ור' ישמעאל, ובא במשנה ב׳(נח).

‫אין מדליקין בשמן שרפה ביום טוב, ר' ישמעאל אומר אין מדליקין‬ ‫בעטרן מפני כבוד השבת, וחכמים מתירים בכל השמנים בשמן שומשין בשמן‬ ‫אגוזים בשמן צנונות בשמן דגים בשמן פקועות בעטרן ובנפט, ר׳ טרפון אומר‬ ‫אין מדליקין אלא בשמן זית בלבד.

‫ודברי המשנה הזאת היא מתוך דברי ר׳ יוחנן בן נורי במחלקותו עם ר׳‬ ‫טרפון אשר הסכימו לו חכמי הדור והוא ממש כלשונו.

‫ומבואר בתוספתא ובברייתא בגמרא שכל ראיתו של ר' יוחנן בן נורי שזה‬ ‫הוא משנה ב׳, וכל יסוד דבריו אינו כי אם מיסוד המשנה דהיינו ממשנה א', ‫ויאמר כן מפורש "אלא אין לך אלא מה שאמרו חכמים אין מדליקין".

‫דהיינו מה שנאמר ביסוד המשנה במשנה א' שעל דבריה יסבו כל דברי‬ ‫התנאים.

‫ודברי המשנה בריש משנה ב' לפני מחלוקת התנאים, "אין מדליקין בשמן‬ ‫שריפה ביום טוב".

‫הוא כמו שכבר נתבאר שמראש ומראשונה נכללו כל דיני יום טוב יחד עם‬ ‫שבת בתוך דיני שבת במס׳ שבת.

‫ועי׳ שם דברי הגמרא בד׳ כ"ג: רב חסדא אמר וכו׳ אלא הכא ביו"ט שחל‬ ‫להיות ערב שבת עסקינן לפי שאין שורפין קדשים ביום טוב.

‫ובעצמו של דבר כללו מראש ובראשונה דיני יום טוב בתוך מסכתת שבת, ‫כלומר בתוך בבא מסדר מועד אשר דברו שם בכל דיני שבת ובהם גם עירובין, ‫ויבואר במקומו. ‬‬

‫פרק כ״א‪.‬‬

‬‬ ‫והדבר הזה את אשר הי׳ נעלם הענין הגדול מדבר המשנה ביסודה, ושכל‬ ‫מחלוקותיהם של התנאים כולם גם היותר ראשונים שבהם, דינם רק עליה, אם‬ ‫בנוגע לגירסתה, או בפירושה או בגדר דבריה, או במקרה חדש הבא לחקור ולדעת‬ ‫איך הדין שם על פי דברי המשנה המקובלת הקבועה טבועה מסודרת ועומדת.

ההעלם הגדול הזה בעיקר היותר גדול של המשנה בכללה, זה הביא לנו מבוכות‬ ‫רבות ושונות גם בפירושי המשנה, ויביא לנו גם הגהות של חנם ושאין להם מקום‬ ‫בדברי המשנה.

‫ועי׳ לדונמא במס׳ אהלות פרק י"ג משנה א׳ שבא בלשון המשנה:

‫העושה מאור בתחלה שיעורו מלא מקדח גדול של לשכה(נט) שירי‬ ‫המאור רום אצבעיים על רוחב אגודל, אלו הן שירי המאור חלון שסתמה ולא‬ ‬‬


‬‬

הערה (נח): ועל זה שבא כבר לפנינו בסוף ‫סידור רבי באו גם דברי הגמ׳ במס׳ נדרים ד׳ ג' אלא‬‬ לאו דוקא זימנין מפרש ההוא דפתח ברישא זימנין ההוא דסליק מפרש ברישא. ‬‬

‬‬

הערה (נט): ‫עי׳ לעיל עמוד ‪ 240‬בהערה מ"ח‪.‬‬ ‬‬