עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/248

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫קכב‬

‬‬ ‫כי הדבר מבואר שם אשר כל השלש משניות זו אחר זו היו כן כבר‬ ‫סדורות בימי התנאים כמו שהם סדורות לפנינו.

‫ולשון המשניות שם זה הוא:

משנה ח׳) שיירא שחנתה בבקעה והקיפוה בכלי בהמה מטלטלין בתוכה, ‫ובלבד שיהא גדר גבוה עשרה טפחים ולא יהיו פרצות יתרות על הבנין, כל פירצה‬ ‫שהיא כעשר אמות מותרת מפני שהיא כפתח יתר מכאן אסור.

‫משנה ט׳) מקיפים שלשה חבלים זה למעלה מזה וזה למעלה מזה ובלבד‬ ‫שלא יהא בין חבל לחבירו שלשה טפחים שיעור חבלים ועובין יתר על טפח כדי‬ ‫שיהא הכל עשרה.

‫משנה י׳) מקיפין בקנים ובלבד שלא יהא בין קנה לחבירו שלשה טפחים. ‫בשיירא דברו דברי ר׳ יהודה וחכמים אומרים לא דברו בשיירא אלא בהוה.

‫זה הוא שם כל לשון המשניות.

‫אבל ״שיירא״ לא הוזכרה כלל לא בדין משנה י', ולא בדין משנה ט', כי‬ ‫אם בדין משנה ח׳.

‫והדברים עומדים היום לפנינו ומבארים את עצמן, שמפני שכל השלש‬ ‫משניות האלה היו כן סדורות וקבועות יחד זו אחר זו כמו שהם גם לפנינו‬ ‫ובכל לשונם.

‫כי על כן יאמר ר׳ יהודה "‬בשיירא דברו״ והיינו דזה הנאמר במשנה ח׳‬ ‫״שיירא שחנתה בבקעה" אשר על זה ילכו אחר זה המשניות האלה הוא דוקא‬ ‫וחכמים אומרים "לא דברו בשיירא אלא בהוה״.

‫וכל מחלקותם אינה כי אם בדברי יסוד המשנה.

‫ובריש מס׳ נגעים נאמר:

‫מראות נגעים שתים שהן ארבע בהרת עזה כשלג שניה לה כסיד ההיכל, ‫והשאת כקרום ביצה שניה לה כצמר לבן דברי ר׳ מאיר וחכמים אומרים השאת‬ ‫כצמר לבן שניה לה כקרום ביצה.

‫וכפי מה שהורגלנו לא נראה במשנה זו כי אם דברי ר׳ מאיר וחכמי דורו, ‫ונוכל לטעות שמהם באו יסודי הדברים האלה שדינם באמת מיסודי המשנה.

‫אבל עי׳ בתוספתא בריש המס׳ שיותחלו שם הדברים בלשון זה:

‫אמר ר׳ יוסי שאל יהושע בנו של ר׳ עקיבא את ר׳ עקיבא ואמר לו מפני‬ ‫מה אמרו מראות נגעים שנים שהן ארבעה אמר לו ואלא מה יאמרו, אמר לו‬ ‫יאמרו מקרום ביצה ולמעלה טמא, אמר לו ללמד שמצטרפין זה עם זה, ‬אמר לו‬ ‫יאמרו מקרום ביצה ולמעלה טמא ומצטרפין זה עם זה, אמר לו ללמדך שאם‬ ‫אינו בקי בהם ובשמותיהם לא יראה את הנגעים.

‫ומפורש בזה שכל המשנה כולה כמו שהיא כבר היתה כן גם לפני ר׳ עקיבא.

‫ואין דרך לנטות ימין ושמאל שענין הדבר הוא ככל מה שכבר נתבאר לנו‬ ‫שכל מחלוקתם של ר׳ מאיר וחכמי דורו, אינו כי אם בגירסת יסוד המשנה.

‫ובבבא דרישא ״בהרת עזה כשלג שניה לה כסיד ההיכל" בזה גרסו כולם‬ ‫כן, ולא הי׳ בזה גם שינוי לשונות. ‫ אבל בבבא דסיפא שם באו מחלקותם בגירסת המשנה שר׳ מאיר קבל מרבו‬ ‫הגירסא ביסוד המשנה "השאת כקרום ביצה שניה לה כצמר לבן״. ‬‬