עמוד:יוסף יהודה הלוי טשארני. המסעות בארץ קוקז ובמדינות אשר מעבר לקוקז. 1884.pdf/51

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה


── 46 ──


יותר מן הזמן הנ"ל, והכתבוֹת על המצבות נפסדו מרוב שנים, או אולי לא היו עליהן שום כתבות כלל.

מן דברי הקהל נראה, שלפני שתי מאות שנה לא ישבו יהודים באבא-סבא ובדרבנד כי אם או מרוסטאָוו (Рустовъ) [1] לאבא-סבא ובעת החרבן של אבא-סבא (1799 לס"ה) נתישבו בדרבנד. לפי דעתי שכחו היהודים שישבו אבותיהם בדרבנד עוד בימי קדם, כי מצאתי כתוב בספר המסעות הנקרא: Der curieuse Antiquarius durch Asia (s 131-132), הדברים האלה: „חלק גדול מן העיר דרבנד כעת חרב, היהודים היושבים בתוך העיר מתיחסים לשבט בנימין“, והוא היה בערך במאה השבע עשרה לס"ה. הנוסע החכם רוברוקוויס (Робруквисъ) במסעותיו בארץ קוקז יספר כי ראה בשנת 1253 לס"ה ישוב גדול מהיהודים בדרבנד [2]; ואולי נתגרשו היהודים מן העיר, או יצאו בעצמם מפני איזה סיבה ונתישבו באבא-סבא, ואח"כ באו אליהם גם יהודים מרוסטאָוו הנ"ל להתישב ביניהם שמה? קשה מאד לדעת הדבר אל נכון, אבל ברור הוא וידוע כי ישבו יהודים בדרבנד עוד בשנות קדם ודורות עולמים. הנוסע הספרדי ר' בנימין הראשון מטודעללא, היה בעיר בגדד בשנת ד' אלפים תתקל"ג לב"ע (1170 לס"ה) [3] בזמן ממשלת הכליף אמיר-אל-מומענין או יוסף-אבול-מאָדאפֿער או מאָסטארסהעד (Mostarshed) [4]

  1. ^ רוּסטאָוו (Рустовъ) כפר גדול תחת ההר קאַבוּט (Кабутъ) ‏14 וויערסט מן העיר קוּבאַ בגליל באַקוּ. כעת ימצאו בתוכו 295 בתים טאַטאַרים סוניטים, מספרם 2391 נפש, כפ"ד החכם נ. זיידליץ בספרו: „Списки населенныхъ мѣстъ Бакинской гуь. стр. 58. № 1224“
  2. ^ Въ рукописи исторіи Восточн. части Кавказа, Аббасъ-Кули-Вакинскаго, наход. въ Тифлиской публичн. библіотекѣ.
  3. ^ צ"ל 1173, וראה בהערות הסמוכות.
  4. ^ K. Ritters, Erdkunde. B. 10 s. 239., הנוסע ר' בנימין יכנה את שם השליש בשם הכללי אמיר-אל-מומענין, ואינו מזכיר את שמו הפרטי. הסופר קאַרל ריטטער מעיד שם כי הוא יוסוף-אבול-מאָדעפאַר המכונה בשם מאָסטארסהעד אשר ישב על כסא הכליפים בבגדד בשנת 1160 ומשל עד שנת 1170 לס"ה, ובאותו הזמן היה הנוסע בנימין הנ"ל שמה.