620
הכרעת הבית דין הגדול
ואם כן גם מי שאומר שחכמים הם שאמרו מעה כסף ושתי כסף גם הוא צריך להודות כי ״לא יראו פני ריקם״ האמור בתורה הכונה לכל הפחות לקרבן של מעה כסף ושתי כסף כהכרעת הבית דין הגדול.
ועל כן אם הי׳ ר׳ הושעי׳ אומר זה לבד ״חכמים הם שאמרו מעה כסף ושתי כסף", לא הי׳ ר׳ יוחנן מתפלא עליו מאומה כי יודע גם ר׳ יוחנן שיש מי שאומר כן.
אבל ר׳ הושעי׳ לא אמר כן כי אם הביא לשון הכתוב ״לא יראו פני ריקם״ ופירשו ״כל שהוא״ ואחר זה יאמר ״חכמים הם שאמרו מעה כסף ושתי כסף״.
ואם כן הכונה בדבריו ״חכמים הם שאמרו״ וכו׳ היינו שזה לגמרי רק מדרבנן, שהרי יאמר מפורש ״לא יראו פני ריקם״ כל שהוא,
ועל זה הוא שהתפלא ר׳ יוחנן, והן דברי הירושלמי:
״לא אתא מישאול אלא כי דתנא ר׳ הושעי׳ וכו׳ וקשיא מן דו סמך לה לדבר תורה הוא אמר חכמים הם שאמרו מעה כסף ושתי כסף״.
והיינו דאם כן הרי דבריו דהשיעור מדרבנן גמור, וזה הלא ליכא למאן דאמר, והדברים ברורים ומבארים את עצמן.
וזה הוא שיתרץ ר׳ יוסי בי ר׳ בון ויאמר:
״אמר ר׳ יוסי בי ר' בון ר׳ יוחנן כדעתיה ור' הושעי׳ כדעתיה ר׳ יוחנן כדעתיה דו אמר כל השיעורין הלכה למשה מסיני הוי דו אמר מעה כסף ושתי כסף דבר תורה ר׳ הושעי׳ כדעתיה ר׳ הושעי׳ דו אמר האוכל איסור בזמן הזה צריך לשנות לפניו את השיעורין שמא יעמוד בית דין אחר וישנה עליו את השיעורין ויהא יודע מאי זו שיעור אכל הוי דו אמר ראייה כל שהוא חכמים הם שאמרו מעה כסף ושתי כסף״.
והיינו דקושית ר׳ יוחנן לא קשה על ר' הושעי׳ דר' הושעי׳ לשיטתו דאמר דגם כל השיעורין חכמים הם שאמרו, ועל כן אף דשם השיעור דאורייתא גמור, הוא אצל מעה כסף ושתי כסף דרבנן לגמרי.
וענין הדבר מבואר ומתבאר מעצמו דבכל השיעורין, זה ודאי ד״אכילה״ הכתוב בתורה אינו כל שהוא דשם אכילה לא יפול על כל שהוא ובודאי שיש לזה שיעור רק שהתורה לא ביארה השיעור והגדירו זה ראשי הבית דין הגדול בימים היותר ראשונים.
וממילא זה שהגדירו שכונת התורה לכזית הרי זה דבר תורה גמור.
מה שאין כן אצל ״לא יראו פני ריקם״, סבר ר׳ הושעי' דכל שהביא אפי׳ יהי׳ זה רק שוה פרוטה ולא מעה הרי קיים דברי הכתוב ״לא יראו פני ריקם".
ועל כן הנה מעה כסף ושתי כסף לגמרי דרבנן, והן דברי ר׳ הושעי׳ ״לא יראו פני ריקם אפי׳ כל שהוא חכמים הם שאמרו מעה כסף ושתי כסף״.
אבל ר׳ יוחנן הסובר דחכמים לא אמרו בכל השיעורין כלום ולא הם גדרו שיעור חשיעורין על כן סובר ר׳ יוחנן דגם מעה כסף ושתי כסף הוא שיעור של תורה.