עולם אחד/כה
פרק כה
[עריכה]בדברי רבינו הגדול האר"י זלה"ה מבואר ענין עליות הנוקבא. מה שהיא למטה נבנית לגמרי בקומה שלימה - כשהיא עולה למעלה נעשית נקודה קטנה, והוא כתוב בכוונות אמת ויציב ספר פרי עץ חיים פרק כ"ט דשער הבריאה (פרי עץ חיים שער הקריאת שמע, פרק כט) וזה לשונו:
- "דע כי כל דברי קדושה הם באופן זה כי בהיותם למטה. המשל בזה המלכות דאצילות כשהיא למטה בבי"ע בבריאה יצירה עשיה הוא שם בסוד 'פרצוף אחד'. אמנם בעלותה אחורי ז"א באצילות - כי שם מקומה האמיתי - אז היא שם נקודה קטנה וכו'. לכן צריך לעשות' פעם אחרת פרצוף בהיותה אחורי ז"א. ואח"כ יכולה לחזור עמו פנים בפנים נגד נה"י נצח הוד יסוד שלו. ואם תרצה לעלות יותר בחג"ת בחסד גבורה תפארת וכו', ולכן בכל פעם חוזרת היא להעשות נקודה קטנה באחור וכו', ולכן מכאן תחלת הארת המלכות לעשותה פרצוף שלם, כדי שעל ידי זה תוכל לעלות אל האצילות באחורי ז"א. ואז הלואי תהיה שם בבחינת נקודה קטנה. ואם לא היתה קודם עלותה שם עשיית פרצוף לא היתה יכולה לעלות בשום אופן אחרי ירידתה מחמת עונותינו הרבים." עכ"ל.
ומובא קצת במ"ח בתפלת הבריא' פרק ה' פיסקא א'. ובספר ערוגת הבושם על הפסוק "אקומה נא" וזה לשונו:
- "וצריך לעשותה קומה שלימה בעולם הבריאה, כי מה ששם קומה שלימה נעשה ממנו בעולם האצילות נקודה. ומבואר הוא בכוונת אמת ויציב". עכ"ל.
ודוק בדברי הרב שאמר כי כל דברי קדושה הם באופן זה - משמע מפורש שמשפט אחד לכל העליות הפרצופי' שנעשית למעלה נקודה א'. ויש להאריך וליישב הדברים אלו עם האמור בספר גלגולים שהבאתי למעלה בפרק י"ט הנראים כסותרים, אלא שאין כאן מקומו.
ואמנם הנה טעם הדבר הוא מובן היטב עם מה שהודעתיך בפרקים שעברו לפנינו, כי מה שהוא למטה בסוד ובחינת התפשטות, הוא למעלה מתאחד והולך ומתאחד. ולכן מה שהוא למטה עשר ספירות נכלל למעלה בנקודה אחת. והבן זה מאוד.
ומפי אהובי המקובל מוהר"ר אריה נ"י שמעתי בזה פרפרת נאה. והוא לומר שזהו סוד "סוף מעשה במחשבה תחלה". הכוונה, מה שהוא בעולם המעשה סוף - דהיינו שכבר נעשה ונגמר כל הפרצוף, כשהוא עולה אל עולם המחשבה נעשה ממנו תחלה, שצריך בנין מחדש. ורמז הפלא הוא. ודברי פי חכם חן. זכור ואל תשכח את הדברים האלה אשר ראו עיניך.