ספר יצירה ו ו

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

פרק א · פרק ב · פרק ג · פרק ד · פרק ה · פרק ו
<< |ספר יצירה · פרק ו · משנה ו| >>

לצפייה בספר יצירה המפורש ב-"Hebrew Books" לחצו כאן, או כאן, או כאן.

שלשה אחד אחד לבדו עומד. שבעה חלוקים, שלש מול שלש ואחד מכריע ביניהם. י"ב עומדים במלחמה, שלשה אוהבים שלשה שונאים, שלשה מחיים שלשה ממתים, ואל מלך נאמן מושל בכולן ממעון קדשו:

מפרשים

גר"א

אלו הן כו' שבהן חקק כו'. ע"ס שפעלו על ידי כולן שהן כ"ב אותיות כמש"ל, וחשב עשר שמות של עשר ספירות, [אהי"ה י"ה הוא כ"ח] יה"ו אלהים הוא בינה כמו שכתב בזוהר הוי"ה בניקוד אלהים ואמר יה"ו שהוא בינה שכולל יה"ו, אלהים גבורה, יהו"ה חסד כמ"ש הוי"ה אלהים מדת הרחמים ומדה"ד וחשיב גבורה [קודם כמו ברקיעים מעון ומכון], אל שדי יסוד, הוי"ה ת"ת:

ועשה מהם כו', ר"ל מכ"ב אותיות אמ"ש וכפולות ופשוטות:

וצר. הוא צורת הדבר: [בליקוטיו. אלו הם עשרים כו' יה"ו אלהים יהוה כו'. הוא מוטעה, ואל שאחר צבאות צ"ל בין ב' אלהים ואלהים שאחר יה"ו והוי"ה שאחר שדי הן אינן בחשבון ואינם באים רק להורות על כללותן שיה"ו שבבינה הוא מנוקד בנקודת אלהים וכן אדנ"י מנוקד בניקוד הוי"ה אע"פ שנקוד בח"פ הוא לפי קריאתו אבל הוא רק בניקוד הוי"ה והוא מסוה משה בב' צדדין, והן רק עשרה שמות והן בכללן תשעה שם י"ה (צ"ל נ"ה) שם אחד כוללן צבאות כמ"ש בפ' ויקרא והן ל"ב אותיות:

פרי יצחק

אלו הם עשרים ושתים אותיות וכו'. פירוש ביאור משנה זאת כפירוש משנה א' דפרק א' אלא שבכאן שנה דרך כלל שמכ"ב אותיות שהם בגוף הספירות מהם נתיסד הכל ומ"ש וצר בהם את כל היצור ואת כל העתיד לצור עיין בפרק ב' משנה ב' מ"ש שם ע"ז. ודע כי השמות שחשב בעל ס"י כאן צ"ל ג"כ כמ"ש בפרק א' משנה א', וכן מצאתי בספרים אחרים הקדמונים דס"י ובספרים שלפנינו יש שגורסין שמות אחרים כאן לא כמ"ש בפרק א' משנה א' וסדר השמות צ"ל כך אהי"ה י"ה יהו"ה אלהי"ם א"ל אלהי"ם יהו"ה יהו"ה צבאו"ת אלהי"ם צבאו"ת א"ל שד"י אדנ"י וכפי זה הסדר הוא מכוון ע"פ העשר ספירות כמ"ש בזוהר פ' ויקרא דף י"א ע"ש ותבין ולפי זה הגירסא צ"ל מ"ש ועשה מהם שלשה ספרים וכו' ר"ל הג' קוים של הספירות שזה מזכה לצדיקים וזה מחייב לרשעים וזה בינוני לבינונים וכל הספירות נקראו בשם ספר מלשון ספיר ונהיר ולכך ג"כ נקראים בשם ספירות על שם דנהרין כזוהרא דספירא כמ"ש בזוהר פ' בראשית דף ח' ע"א על פסוק השמים מספרים כבוד אל ע"ש: