כללי לשכת עורכי הדין (מתן סעד משפטי למעוטי אמצעים)
מראה
כללי לשכת עורכי הדין (מתן סעד משפטי למעוטי אמצעים) מתוך
כללי לשכת עורכי הדין (מתן סעד משפטי למעוטי אמצעים), התשע״ה–2014
ק״ת תשע״ה, 372.
מכוח סמכותה לפי סעיף 109 ו־109א לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ״א–1961 (להלן – החוק), באישור שרת המשפטים ולעניין סעיפים 9 עד 11, 13 ו־14 וההגדרות בסעיף 1 הנוגעות להם, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, מתקינה המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין בישראל (להלן – הלשכה) כללים אלה:
הגדרות
בכללים אלה –
”הכנסה“ – כהגדרתה בתקנות הסיוע;
”חוק הסיוע“ – חוק הסיוע המשפטי, התשל״ב–1972;
”יחידה לסיוע משפטי“ – יחידה שהוקמה לפי סעיף 6.
”ייצוג משפטי“ – ייצוג לפני ערכאות שיפוטיות או מעין שיפוטיות;
”ממונה ארצי“ – מי שהתמנה לפי סעיף 5;
”ממונה מחוז“ – מי שהתמנה לפי סעיף 2;
”סעד משפטי“ – ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או שניהם יחד; לעניין זה, ”ייעוץ משפטי“ – לרבות כתיבת מכתבים, מילוי טפסים ובקשות דחופות המופנות לערכאות שיפוטיות או מעין שיפוטיות;
”רכוש“ – זכויות במיטלטלין או במקרקעין בזכות שבדין או בזכות שביושר, וכן כספים לרבות פיקדונות, איגרות חוב, ניירות ערך, קופות גמל או מסמכים סחירים אחרים; לעניין זה – לא יראו זכות בעלות או חכירה לדורות בדירת מגורים אחת כ”רכוש“;
”השכר הממוצע“ – כהגדרתו בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ״ה–1995;
”תחנה“ או ”תחנת יחידה לסיוע משפטי“ – תחנה שהוקמה בידי ממונה המחוז לפי סעיף 2 שאליה פונה מבקש בבקשה לקבלת סעד משפטי לפי סעיף 7(א);
”תקנות הסיוע“ – תקנות הסיוע המשפטי, התשל״ג–1973.
ממונה מחוז
המנהל הכללי של הלשכה ימנה ממונה מחוז שהוא חבר בלשכה, לכל יחידה לסיוע משפטי במחוזות הלשכה ורשאי הוא למנות ממונה מחוז אחד לכמה מחוזות; ממונה מחוז יקים תחנת יחידה לסיוע משפטי, אחת או יותר לפי הצורך.
מתן סעד משפטי
סעד משפטי יינתן בידי ממונה מחוז ביחידות הסיוע או בידי עורך דין שהוא מינה על פי כתב מינוי.
שכר טרחת עורך דין
(א)
לא ייגבה שכר טרחה בעד מתן סעד משפטי שהוענק לפי כללים אלה.
(ב)
חבר הלשכה שהתמנה כאמור בסעיף 3 לא יגבה שכר טרחה בעבור עניינים נוספים הקשורים במישרין או בעקיפין למינוי האמור במשך שנה מיום קבלת התיק לטיפולו.
ממונה ארצי
(א)
המנהל הכללי של הלשכה ימנה ממונה ארצי, שהוא חבר הלשכה, לממונה על היחידות לסיוע משפטי במחוזות הלשכה.
(ב)
ממונה ארצי רשאי ליטול לעצמו כל סמכות הנתונה לממונה מחוז.
יחידה לסיוע משפטי
המנהל הכללי של הלשכה יקים יחידה לסיוע משפטי בכל אחד ממחוזות הלשכה שתפקידה מתן סעד משפטי למעוטי אמצעים שאינם זכאים לכך מהמדינה לפי חוק, בהתאם לכללים אלה.
בקשה לקבלת סעד משפטי
(א)
המבקש סעד משפטי, יגיש בקשה ליחידה לסיוע משפטי הנמצאת בתחום מחוז הלשכה שבו נמצא מקום מגוריו; הבקשה תהיה ערוכה בטופס שיימסר חינם בכל תחנה או באתר האינטרנט של הלשכה.
(ב)
המבקש יחתום על כתב התחייבות בלתי חוזרת ולפיו הוצאות משפט אשר ייפסקו לטובתו, יועברו לקרן ”שכר מצווה בע״מ“.
(ג)
סעד משפטי יינתן אם נוכח ממונה המחוז או עורך הדין שהוא מינה לדעת, לפי אמות המידה הקבועות בסעיף 9, שאין ידו של המבקש משגת לשאת בהוצאות הסעד.
(ד)
ממונה מחוז או עורך הדין שהוא מינה רשאי לחקור את המבקש ולדרוש ממנו תצהיר ומידע, בעל פה ובכתב, להוכחת פרטי הבקשה; היקף החקירה והדרישה יכול שישתנה בהתאם לסעד המשפטי המבוקש.
החלטה בבקשה לקבלת סעד משפטי
(א)
ממונה מחוז או עורך הדין שהוא מינה ייתן בכתב את החלטתו בבקשה לקבלת סעד משפטי; החליט בחיוב – יציין את העניין שבו יינתן הסעד ואת היקפו; החליט בשלילה – טעונה החלטת הדחייה אישור ממונה ארצי אשר יציין את נימוקיו.
(ב)
הודעה בכתב על החלטה לפי סעיף זה תומצא לידי המבקש, בדואר רשום או במסירה ידנית.
אמות מידה לזכאות לקבלת סעד משפטי
סעד משפטי יינתן למבקש שאיננו חבר בני אדם, ושאין לו רכוש ששוויו עולה על הנקוב בסעיף 9(2)(ב) הניתן למימוש או שבשלו יוכל ליטול הלוואה, ובהתקיים כל אלה:
(1)
הוא אינו זכאי לקבלת סיוע משפטי מהמדינה על פי חוק הסיוע ואם פנה לפני כן לקבלת סיוע משפטי מהמדינה, ימציא מכתב דחייה מאת הלשכה לסיוע משפטי;
(2)
התקיימו בו הוראות תקנה 2 לתקנות הסיוע בשינויים אלה:
(א)
הכנסתו אינה עולה על 85% מהשכר הממוצע, או שהיא עד 20% מעל לתקרת ההכנסה המרבית הקבועה בתקנה 2 לתקנות הסיוע, לפי הגבוה מביניהם;
(ב)
שווי רכושו אינו עולה על סכום של עד 6 פעמים השכר הממוצע.
עניינים שבהם יינתן סעד משפטי
סעד משפטי יינתן בעניינים שלהלן:
(1)
עניני משפחה כהגדרתם בחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ״ה–1995;
(2)
הגנת זכויות הנוגעות למגורים, לרבות בעלות, תביעות פינוי או סילוק־יד, דמי שכירות, דמי מפתח ותיקוני המושכר, למעט רישום הקניית זכות במקרקעין או כל פעולה אחרת בקשר לכך;
(3)
עניינים כספיים, למעט תובע בתביעות נזיקין ולמעט עניינים לפי פקודת מס הכנסה, חוק מס ערך מוסף, התשל״ו–1976, חוק מס רכוש וקרן פיצויים, התשכ״א–1961, או חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ״ג–1963;
(4)
עניינים שבית הדין לעבודה מוסמך לדון בהם, למעט עניינים פליליים;
(5)
תביעות בכל עניין הנוגע לזכויות של חיילים משוחררים;
(6)
(7)
ענייני רישוי עסקים, עיסוקים או מקצועות, והסדרתם מכוח חיקוק.
דחיית הבקשה או הפסקת מתן הסעד המשפטי
(א)
על אף האמור בסעיף 10, רשאי ממונה מחוז לדחות בקשה לסעד משפטי, או להפסיק את מתן הסעד המשפטי שהוחל, אף אם התקיימו תנאי הזכאות הקבועים בסעיף 9, אם התקיים אחד מאלה:
(1)
נמצא כי עניינו של המבקש הוא טרדני או קנטרני, או שאין לו על מה לסמוך, או שאין לו בסיס סביר מבחינת הדין, העובדות או הראיות;
(2)
המבקש לא התייצב לבירור הראשוני, לא חתם על כתב התחייבות לפי סעיף 7(ב), הוא אינו פועל לפי הדרישות לצורך בדיקת זכאותו לסעד משפטי, או שהתברר שמצבו הכלכלי אינו כפי שהצהיר והוא אינו עומד בתנאי הזכאות;
(3)
תנאי למתן הסעד המשפטי חדל מלהתקיים או שהסעד המשפטי לא היה צריך שיינתן מלכתחילה.
(ב)
ממונה המחוז לא ייתן החלטה כאמור בסעיף קטן (א), אלא לאחר שנתן למבקש הזדמנות להשמיע את טענותיו לפניו.
ערר לממונה הארצי
(א)
הרואה את עצמו נפגע מהחלטה של ממונה מחוז רשאי לערור עליה לפני הממונה הארצי בתוך תקופה של שלושים ימים מיום המצאת ההחלטה אליו.
(ב)
הממונה הארצי רשאי להחליט בערר לפי המסמכים שהיו לפני ממונה מחוז בלי לשמוע את הצדדים, ורשאי הוא לשמוע את הצדדים וכל אדם אחר, הכול כפי שימצא לנכון לבירור העניין.
(ג)
הממונה הארצי ייתן את החלטתו בכתב לא יאוחר מארבעים וחמישה ימים מיום קבלת הערר.
סעד משפטי זמני דחוף
על אף האמור בכללים אלה, ניתן להעניק סעד משפטי זמני, בנסיבות שאינן סובלות דיחוי ומטעמים שיירשמו, למבקש שהתקיימו בו לכאורה התנאים שבסעיפים 9 ו־10.
ועדת חריגים
(א)
ועדת חריגים תפעל בכל אחד ממחוזות הלשכה, תכלול חמישה עד אחד עשר חברי לשכה, ובלבד שמספרם יהיה אי־זוגי ותמונה בידי הוועד המרכזי בהתייעצות עם יושב ראש ועד המחוז שבו תפעל הוועדה.
(ב)
ועדת חריגים רשאית להחליט על הענקת סעד משפטי למבקש שאינו עומד בתנאים שבסעיף 9(2), אם בשל הנסיבות המיוחדות של המקרה מצאה לנכון לעשות כן, ובלבד שהתקיימו בו הוראות הסעיף האמור בשינויים אלה:
(1)
הכנסתו אינה עולה על השכר הממוצע או שהיא עד 25% מעל לתקרת ההכנסה המרבית הקבועה בסעיף 9, לפי הגבוה מביניהם;
(2)
שווי רכושו אינו עולה על סכום של עד 10 פעמים השכר הממוצע.
חובות עורכי דין
(א)
עורך דין שמונה לפי סעיף 3, מוטלות עליו, בשינויים המחויבים, כל החובות וההתחייבויות הקבועות בחוק ובתקנות ובכללים שהותקנו לפיו.
(ב)
עורך דין שהתמנה כאמור, יעביר לממונה מחוז, אחת לשלושה חודשים, או במועד אחר שקבע ממונה מחוז לעניין פלוני, דין וחשבון על המשך טיפולו בכל עניין שנמסר לטיפולו לפי כללים אלה.
ביטוח אחריות מקצועית
(א)
עורך דין שהתמנה לפי סעיף 3 יהיה מבוטח בביטוח אחריות מקצועית.
(ב)
הלשכה תבטח בביטוח אחריות מקצועית עורך דין שאין ברשותו ביטוח אחריות מקצועית לצורך הטיפול בעניינים אשר הופנו לטיפולו לפי כללים אלה.
ביטול מינוי
(א)
ממונה מחוז רשאי לבטל מינוי שנתן לחבר לשכה לפי סעיף 3, אם היה סבור כי מי שמונה אינו מסוגל להמשיך במתן הסעד המשפטי או שאינו מטפל כהלכה בעניין שלגביו התמנה; לא יבוטל מינוי כאמור, אלא לאחר שניתנה הזדמנות לנותן הסעד המשפטי להשמיע את טענותיו.
(ב)
בוטל המינוי, ימסור נותן הסעד המשפטי לממונה מחוז, או למי שממונה מחוז הורה, את כל המסמכים והמוצגים המתייחסים לעניינים שנמסרו לטיפולו לפי כללים אלה.
מתן סעד באזורי פעולה שונים
היה עניין המחייב מתן סעד משפטי ביותר ממחוז לשכה אחד, יובא העניין לידיעת הממונה הארצי ויתואם מתן הסעד המשפטי בין ממוני המחוזות.
ה׳ בחשוון התשע״ה (29 באוקטובר 2014)
- חוה קלמפרר־מרצקי
יושבת ראש המועצה הארצית - נתאשר.
ציפי לבני
שרת המשפטים
אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.