חבל נחלתו כא ו

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

<< · חבל נחלתו · כא · ו · >>

סימן ו - הרכבת פאזל בשבת

שאלה1

האם מותר להרכיב תמונה להרכבה ('פאזל') בשבת. המדובר בתמונה רבת חלקים (אלף ויותר) כאשר יש המדביקים את התמונה הנוצרת ותולים אותה לנוי, ויש שמפרקים אחר ההרכבה, כאשר התועלת היא הנאת ההצלחה להרכיב פאזל מרובה חלקים.

האם מותר להרכיב כזה פאזל בשבת?

תשובה[עריכה]

א. יש לדון בשאלה לענ"ד מצד שני צדדים: העיסוק בענייני חולין בשבת ועצם ההרכבה והפירוק.

פאזלים מרובי חלקים הם משחקים שמשחקים בהם גדולים החייבים במצוות, ולגביהם שייכת המחלוקת המובאת בבית יוסף (או"ח סי' שז, יז): "כתב הרמב"ם בפירוש המשנה פרק שואל (מ"ב) שאסור ללמוד בשבת וביום טוב זולת בספר הנבואות ופירושיהן ואפילו היה אותו ספר בחכמה מן החכמות וכתבו הרב המגיד בפרק כ"ג (הי"ט). וכן נראה ממה שכתב הר"ן בפרק כל כתבי (מג: דיבור ראשון) בשם הרז"ה (המאור מג. ד"ה והא) מאחר שפסק מנהג הראשונים שהיו נוהגים לדרוש בכל שבת ושבת עד זמן סעודה אין לנו למנוע עצמנו מלקרוא בכל כתבי הקדש ובכל ספר שיש בו סרך קדושה כל היום כולו עד כאן. משמע דדוקא בכתבי הקדש או ספר שיש בו סרך קדושה קורין אבל לא בספר שאין בו סרך קדושה. אבל מדברי הרשב"א נראה שמותר ללמוד בספרי החכמות בשבת שכתב בתשובה (ח"א סימן תשעב, וח"ד סי' קב) שמותר להביט באצטרול"ב בשבת שאינו אלא כאחד מספרי החכמה דמה הפרש בין כתוב ורשום בלוחות נחשת בעט ברזל לכתוב בספר. וכן כתב האגור (סי' תקח) שהרשב"א (ח"ז סי' רפח) והרמב"ן התירו לקרוא בשבת בספרי רפואות מפני שחכמה היא ולא דמי לשטרי הדיוטות"...

נראה שיש כאן שלש דעות: דעת הרמב"ם שבשבת מותר לקרוא רק בדברי קודש. דעת הרז"ה שכיון שהופסק המנהג של דרשת הרב בשבת, שמחמתה אסרו לקרוא בשאר דברים, מותר לקרוא רק בדברי קדושה וסרך קדושה בשבת. שיטת הרמב"ן והרשב"א שמותרת קריאה בכל דברי חכמה בשבת. לגבי שאלה דילן לפי הרמב"ם והרז"ה אין לגדולים להתעסק בפאזל רב חלקים בשבת מפני שאינו אף סרך קדושה, לשיטת הרשב"א הדבר מותר.

ב. בדרכי משה (הקצר (או"ח סי' שז, ח*) הוסיף: "כתב הרשב"א בתשובה סימן תשע"ב שמותר לטלטל האצטרולב בשבת ולהופכו ולהביט בו. וכן כתב האגור (סי' תקז) בשמו. וכתב בית יוסף סוף סימן ש"ח (עמ' קצז ד"ה כתב הרשב"א) ומיהו לדעת הרמב"ם שאוסר לקרות בספרי רפואות אפשר דלטלטלן נמי אסור והוא הדין לאצטרולב".

נראה כי לפי דעת הרמב"ם (ואולי אף הרז"ה) פאזל רב חלקים הוא מוקצה, ואילו לדעת הרשב"א אינו מוקצה.

ג. עוד כתב הבית יוסף (או"ח סי' שז, טז): "וכתבו התוספות בפרק כל כתבי (קטז: ד"ה וכ"ש) דאותן מלחמות הכתובות בלשון לעז נראה לרבינו יהודה דאסור לעיין בהם דלא גרע מכתב שתחת הצורה ואפילו בחול לא ידע ר"י מי התיר דהו"ל מושב לצים. וכיוצא בזה כתב הרא"ש בפרק שואל (שם) בשם ה"ר יונה וזה לשונו: והלין דכתבי מליצות ומשלים של שיחת חולין ודברי חשק אסור לקרותן בשבת ואף בחול לא ידענא מי התירו שהרי נאמר (תהלים א א) ובמושב לצים לא ישב".

נראה כי שלשה תכנים לפנינו: דברי קדושה וסרך קדושה, דברי חכמה ודברי מושב לצים.

פסק בשולחן ערוך (או"ח סי' שז סי"ז): "אסור ללמוד בשבת ויו"ט, זולת בד"ת; ואפילו בספרי חכמות אסור; ויש מי שמתיר, וע"פ סברתו מותר להביט באצטרלו"ב בשבת, (ולהפכה ולטלטלה כדלקמן סי' ש"ח)". והסביר המשנה ברורה (ס"ק סה): "ויש מי שמתיר – וכן נוהגין להקל וכתב בא"ר דירא שמים ראוי להחמיר בזה כי הרמב"ם והר"ן אוסרים".

וכך כתב השולחן ערוך בסעיף טז: "מליצות ומשלים של שיחת חולין ודברי חשק, כגון ספר עמנואל, וכן ספרי מלחמות, אסור לקרות בהם בשבת; ואף בחול אסור משום מושב לצים (תהילים א, א), ועובר משום אל תפנו אל האלילים (ויקרא יט, ד) לא תפנו אל מדעתכם; ובדברי חשק, איכא תו משום מגרה יצר הרע; ומי שחיברן ומי שהעתיקן, וא"צ לומר המדפיסן, מחטיאים את הרבים".

ובמשנה ברורה (ס"ק סג) כתב: "...ולענין קריאת צייטונגי"ן בשבת אף שבתשובת שבות יעקב מקיל בזה הרבה אחרונים אוסרין מפני שיש בהם ידיעה מעניני משא ומתן".

כאשר נבוא לדון על הרכבת פאזל רב חלקים בשבת נראה שמצד תוכנו הוא כדברי חכמה ואצטרולב ואינו מושך לדברי איסור וליצנות. ולכן לפי דברי המשנ"ב נהגו להקל בכך, וירא שמים ראוי להחמיר בזה.

ד. בהרכבת פאזל בשבת יש מהאחרונים שהחמירו, ולכאורה אין לכך טעם. שהרי אין לפאזלים מרובי החלקים מסגרת והם יוצרים בהרכבה את המסגרת, ואין בהם כתיבה ולכן מה שחשש הגרשז"א (שש"כ הוצאה חדשה עמ' רלח הערה סז) לא ברור, וברובם אין אותיות.

ונראה כיון שהם מתפרקים בנקל אפילו שלא מפרקם עתה כי רוצה לסיים את כל התמונה בכ"ז אין בשילוב החלקים שום חיבור, ואין זה ככלי של פרקים (והמשכן במדבר היה אוהל של פרקים, אם כי הירושלמי קורא להקמתו בנין) שניתן לחברו ולפרקו, אלא מלכתחילה אין לפאזל שום עמידה בפני עצמו, ולכן מצד זה מותר להרכיב ולפרק בשבת וכ"נ מדברי שו"ת אג"מ (ח"א סי' קלח), ילקוט יוסף (סי' שיד עמ' תקג), פניני הלכה (ח"ב עמ' 192). ויש שכתבו שאם מתחברים ומתהדקים אסור לשחק בהם בשבת. אולם לענ"ד לגבי פאזל נראה שאין סיבה להחמיר. ועי' בפסקי תשובות (סי' שמ סעיף יט) שלא מצא סיבה להחמיר.

לענ"ד קשה מאד לחלק חילוק הלכתי בין פאזלים בדרגות קושי שונות ובכמות חלקים, ולכן אם מותר – מותרים כל סוגי הפאזלים משני חלקים ועד אלפיים חלקים ויותר. ואם אסורים – כולם אסורים. וכאמור לא מצאתי טעם להחמיר כאשר תנועה לא זהירה או מי שנתקל בתמונה היא מתפרקת לחלקיה, ולכן נראה לענ"ד שאין סיבה לאסור על ספרית השאלה של פאזלים להשאיל פאזלים מרובי חלקים לגדולים לשבת, והם עדיפים על עיתונים.

מסקנה[עריכה]

מותר לשחק בפאזל מרובה חלקים בשבת, וירא שמים יחמיר ויעסוק רק בתורה ובדברי קדושה בשבת.