דורות הראשונים/כרך ג/פרק י
אם שבר בית ישראל אז הי׳ גדול כים ואסונם רחב ועמוק כתהום רבה ונורא מאד, הנה היה יכול להתהפך לשבר עוד יותר נורא ולאסונות עוד יותר איומים. כי לא במעמד הדברים אחרי חרבן הבית הראשון הי׳ הדבר עתה אחרי חרבן הבית השני.
בימי חרבן הבית הראשון הי׳ כל מעשי הבבליים נגד בני ישראל רק דבר מדיני כללי, אבל גם ממשלת בבל, גם כל העמים כולם, גם הכשדים עצמם דבר לא הי׳ להם נגד עם בני ישראל ביחוד.
לא בן בסוף ימי הבית השני אשר מימי הורדוס ואילך התפשט פתגם כללי בנוגע לעם בני ישראל כי כל אוכליו לא יאשמו ותבא שנאה עזה כמות בין כל עמי הנכר לבני ישראל ומכל עברים סערו להפיצם. בחרבן הבית הראשון מצאה האומה בכללה מנוחה שלמה על נהרות בבל ויתישבו שם בערים אשר בנו להם לבדם, ויבנו בתים ויטעו כרמים, ובניהם שרים בהיכל מלך בבל.
אז הי׳ להם דבר ה׳ ביד נביאו ירמיהו (כ"ט) בנו בתים ושבו ונטעו גנות ואבלו את פרין קחו נשים והולידו בנים ובנות וקחו לבניכם נשים וכו׳ ורבו שם ואל תמעטו ודרשו את שלום העיר אשד הגליתי אתכם שמה והתפללו בעדה אל ד׳ כי בשלומה יהי׳ לכם שלום.
כי שלום אמת ומנוחה שלמה מצאו בבואם לבבל וישבו שלוים ושקטים ועמי הנכר לא הרגיזו מנוחתם וגם ממשלת הארץ שמה עליהם עיניה לטובה. ועל כן בכל חרבן הארץ לא הי׳ כל סבנה להעם מזה, ותהי להיפך, כי בראותם את הבלי תעתועי הגוים וכי כגבוה שמים מארץ גבהו דרכי תורתם מכל מעשי הגוים, נתחזק אצלם עוד יותר דבר עמם, דבר תורת ד׳ וכל דבר אהבת הלאום ורוח ישראל בכל טהרתו ובכל אורו ואמתו. אבל תהום נורא הי׳ מעמדם בימי חרבן הבית השני, כי גם לבד חרבן הארץ, חרבן ירושלים וחרבן המקדש, הנה כבר מזה שנים רבות עשו היונים וכל עמי הקדם בכלל חוזה יחד להשיבם עד דכא ולהשפילם עד עפר.
ואיזה שנים לפני החרבן כבר הגיע הדבר למרום קצו עד כי החלו להכין להם מטבח גם במצרים גם בסיריען גם בארץ ישראל עצמה בערים רבות מאד.
דברנים וכותבי פלסתר דברו והפיצו בכל עבר ופנה משטמה נוראה וידרשו בראש הומיות להומם ולכלותם. ובעת רעה נוראה כזו אשר הארץ רגזה תחתיהם, בעת איומה מסערת כל העמים ננדם מבחוץ, וסערת בנים כחשים למולדתם בפנים, הי׳ חרבן הבית השני. חרבן נורא כזה בין המון עמים רביס הפותחים פיהם לבלעם חיים הי׳ יכול כרגע להתהפך מחרבן הארץ לחרבן העם. על הדבר הזה חדרה עתה עין חכמי ישראל וראש הדור רבן יוחנן בן זכאי בראשם, ותהי עינם ולבם איך להוציא את העם מתוך המהפכה ואיך לקומם את הריסות העם, על ידי מקום חדש ללב האומה, על ידי בריאה חדשה אשר יבראו עתה בתוך ימי המלחמה, עד כי לפני חרבן ירושלים תתכונן כבר מקום נקודת הכובד לכל אחדות האומה, מקום חדש אשר משם יצאו כל קוי האור אל כל המקום אשר נפוצו שם בני ישראל, מקום חדש עם עמודים חדשים אשר ישוב ישראל וישען עליהם.
ואת הדבר הגדול הזה לא עשו מעבר לגבול ממשלת רומא, גם לא מחוץ לגבול ארץ ישראל, כי אם בתוך ארצם, ולעיני האויב המניח את המלחמה, וגם ברשיונו והסכמתו.
בימי גלות בבל היתה נסיבה מאת ד׳ כי כבר לפני חרבן הבית הראשון וחרבן כל ארץ יהודה, כבר באו והתישבו בבבל רבים מבני יהודה בגלות יכניה, כל החרש והמסגר ראשי פנות העם וחכמי התורה, עד כי אחד מראשי חכמי הגולה אלה הנביא יחזקאל רק שם בבבל בישבו שם על נהר כבר הי׳ לנביא כללי בישראל "בחמשה לחדש היא השנה החמישית לגלות המלך יויכין דהיינו עוד לפני החרבן. וכאשר חרבה ירושלים וכל ארץ יהודה, והגולים באו סחופים ורחופים בבלה, כבר מצאו שם את אחיהם הגדולים מסודרים בכל סדרי ההנהגה, ונביאי הדור ראשי ישראל בראשם.
והמחשבה הגדולה הזאת חשבו עתה ראשי ישראל בתוך ימי צרה, בעמדם בין שתי להבות, מחוץ לגיוני רומא, ומבית שד משחית וארי טורף ועין בעין ראו כי ירושלים עומדת תחת כליון חרוץ. את הדבר הגדול הזה קרא רבן יוחנן בן זכאי "הצלה פורתא", ואמר לאבא סקרא, חזי לי תקנתא לדידי דאיפוק אפשר דהוי הצלה פורתא".
ובודאי שלעומת ירושלים הקדושה העיר אשר בחר ד׳ לשכן שמו שם, גאון ישראל ותפארת עוזם, והמקדש המעוז מקום השכינה שרויה, במה נחשבה יבנה.
אבל בהמעמד הנורא אשר נמצאה בו כל האומה אחר החרבן הי׳ הדבר הצלה גדולה מאד. ולוא לא באה עליהם הלשנת המינים והמלשינים עד כי עוד בימי אספסינוס כבר הכירו הרומיים כי כל דבר יבנה הוא שיבת אחדות ישראל למקומה ויחלו לשוב ולקהת את אשר נתנו (יבואר לפנינו) ולהעיק לבני ישראל לבלי לתת להם להרים ראש,
לולא זה היו שבים לגמרי לקדמותם בדיך זו אשר סללו עתה רבן יוחנן בן זכאי וחביריו והיו רוקמים עור ובשר, ובישבם גם עתה בארצם היו שבים לאט לאט לכל כבודם הראשון ,וגם לכבוד ירושלים ומקדש הקדש ככל אשר נראה עוד לפנינו. והדבר הגדול הזה לקומם אחדות האומה מבלי אשר ירגישו בזה הרומיים ולעשות הדבר לעיניהם וגם על פי רשיונם והסכמתם, הדבר הנפלא הזה עלה לרבן יוחנן בן זכאי על ידי חכמתו הגדולה, ועין ד׳ אל יראיו אשר גם ברוגז רחמיו יזכור.
ידע רבן יוחנן בן זכאי את מבט הרומיים עד העת ההיא על בני ישראל.
אך על ידי המעשים ביבנה החלו הרומיים להרגיש כי אחדות ישראל אינה רק על ידי ירושלים והמקדש לבד כי אם גם על ידי משכן התורה היותר גדול, וגם על ידי זה לבד יוכל המקום להתהפך ללב האומה, אשר כל מיתריה משם יצאו ולשם ישובו. אבל לפני ימי יבנה לא ידעו הרומיים דבר מזה, ידעו כי בני ישראל הנם שומרי מצות ד׳ לעשותם, אבל לא ידעו כי משבן התורה שם לב האומה שואף, ולא ידעו כי כל ראשי התורה יחד, הם הנם אלה אשר גם באין אומר ודברים, וגם בלי כל שוטר ומושל למוצא פיהם ייחלו בכל חפין לבבם. ובהדבר הזה השתמש רבן יוחנן בן זכאי לרווחתם וישועתם של ישראל וד׳ הי׳ עמו.