דורות הראשונים/כרך ג/פרק ח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי


‫‬יאזעפוס במלחמת היהודים ‪ IV, 9, 2‬יאמר‪:

"כאשר שב אספסינוס לקיסרין ויכין את כל חילו ללכת נגד ירושלים, נודע לו כי נהרג נירון קיסר (‪(Juni .9 68‬. כל דברי הקיסר הזה וכו׳‬ אספסינוס הניח הדבר עתה מ‬להסיע את המחנה נגד ‫ירושלים כי חפץ לדעת תחילה מי ימלוך תחת נערא וגם אחר‬ ‫זה כאשר קבל הידיעה כי גאלבא הי׳ לקיסר לא רצה ללכת‬ להלהם על ירושלים טרם יפקוד עליו הקיסר החדש לעשות‬ ‫כן ועל כן שלה את טיטוס בנו אל גאלבא לברכו ולקבל ממנו פקודה‬ ‫איך להתנהג עתה עם היהודים ולמטרה זו הלך גם אגריפא‬ ‫עם טיטוס יהד בהאניה לבוא לרומא‪ ,‬אבל בבואם עם אנית מלחמה לאהאיא‬ (Achaja) ‬כבר נהרג גאלבא, אשר רק שבעה חדשים ושבעה ימים ישב על כסא‬ ‫רומא, אחר היה לקיסר אטהא אשר לקח לו המלוכה בחזקה. אגריפא החליט‬ לנסוע הלאה לרומא, אבל טיטוס שב מגריעכענלאנד לסוריען וישב לקיסרין‬ ‫אל אביו, ובהיותם שניהם בדאגה על רומא ארץ מולדתם לא שמו לב בעת ההיא‬ להלחם עם היהודים."

‫ויאזעפוס היה אומן גדול במלאכתו וגם בכתבו את כל הדבר כמו שהוא, הוליך את הקוראים שולל.

‫כי יסיים אשר דחו עתה דבר המלחמה‪ ,‬מפני כי ישבו ודאגו לשלום‬ ארץ מולדתם.

‫אבל הנה סתירת דבריו אלה מבואר מעצמו, כי הלא כבר אמר בראש דבריו‬ "כאשר קבל הידיעה כי נאלבא הי׳ לקיסר לא רצה ללכת להלחם על‬ ‫ירושלים טרם יפקוד עליו הקיסר החדש לעשות כן, ועל כן שלח את טיטוס‬ ‫בנו אל נאלבא לברכו ולקבל ממנו פקודה איך להתנהג עם היהודים״‪.‬‬ ‬‬‫‬‬ ואז היה עוד הכל על מקומו ולא דאג על ארץ מולדתו, ושלח את בנו‬ ‫אל הקיסר לברכו, מה שלא עשה בשמעו כי נאלבא מת ואטהא ישב במקומו. ‬ ‫ובכל זה הי׳ כל הדבר רק זאת, כי לא רצה ללכת להלחם על ירושלים‬ ‫טרם יפקוד עליו הקיסר החדש לעשות כן ולטיטוס צוה "לקבל פקודה מהקיסר איך להתנהג עתה עם היהודים".‬ ‬ ‫ולפי מה שהבינו דבר המלחמה עד היום הנה הדברים מפליאים מאד ואי‬ אפשר להבינם כל עיקר. ‫ הן בני ישראל מרדו בהרומיים ותכלית מעשיהם לפי דברי כל כותבי דברי‬ ‫הימים היו לגרש את הרומיים מהארץ, וזה השנה השלישית אשר יעמדו תחת‬ ‫כבד מלחמה ואלו יפיקו בני ישראל חפצם ויצאו לגמרי מתחת יד הרומיים, פור‬ ‫תתפורר ממשלת רומא, כי אין ספק אשר היו עושים כן גם הסורים וגם המצרים.

‫ואיזה שאלה תוכל להיות בזה, הלא על שר צבא רומא להלחם עמהם‬ ‫עד רדתם, ואך לזה שולח לשומם הדום לרגלי רומא.

‫ואיזה דבר נשתנה בזה במות נערא, ואיזה ספק היה יכול להיות אצלו מה‬ ‫עליו לעשות.

והנה לא ירצה להלהם עד כי יפקוד עליו הקיסר החדש לעשות כן, והוא שולח את בנו אל הקיסר לשאול "איך להתנהג עתה עם היהודים״‪. ‬‬ והפראפעסאר מאמזען כפי הנראה הרגיש גם הוא בפליאה הזאת, ועל כן‬ ‫בדה מלבו דבר אשר אין לו שחר ויאמר בה״ה עמוד 535:‬

‫״כאשר הכין עצמו אספסינוס לשום מצור על ירושלים, באה הידיעה‬ ‫ממות הקיסר נערא, ובזה נתבטל הכח אשר ניתן לאספסינוס על המלחמה‬ ‫ועל כן העמיד אספסינוס את כל דבר המלחמה, כשר צבא מתון וכו״‪.

‫ואין זה כי אם דברים בטלים, כאלו כל פעם אשר מת הקיסר נתבטלו‬ כל הסדרים במדינות ממשלת רומא, והנציבים וההגמונ‬ים ושרי הצבא לא יכלו‬ ‫להניע יד ורגל, וכל המעשים בדברי ימי רומא יעידו ויגידו שאין הדבר כן.

וכל זה גם אלו הי' זה מלחמה אשר‬ מרצון נפשם קראו הרומיים לכבוש‬ ‫‫מחדש ארצות לא להם, גם אז לא הי׳ מקום לדברי מאמזען.

אף כי במקום הזה אשר כפי שהבינו הדבר עד היום מרדו בני ישראל‬ בהרומיים מרידה כוללת.

‫ולא ראה מאמזען דברי טאציטוס אשר גם ברומא הי׳ דבר נסיעת טיטוס‬ ‫דבר היוצא מכללו ויחשבו מחשבות למצוא טעם הדבר.

‫ובראש דבריו מח"ב (Histor. II, 1‬) יאמר טאציטוס‪:

"טיטוס אספסינוס אשר עוד בימיו הטובים של נאלבא נשלה מאביו מארץ‬ ‫יהודה‪ ,‬הגיד כי טעם בואו הוא לכבד את הקיסר החדש, וכי גם ירצה לקבל‬ ‫ממנו משרה וכו׳, אבל החפץ אצל בני אדם להמציא דברים חדשים הביא כי העם‬ ‫אמרו כי נקרא להיות ליורש הממשלה של נאלבא (במותו, כי בנים לא היו לו),‬ ‫והשמועות התרחבו מפני כי טיטוס הי׳ ראוי לכל וכו׳, אבל כאשר נודע לו‬ ‫באחאיא כי כבר נדחה נאלבא וכו׳".

‫וכל זה היו דברים אשר נשמעו מזה בכה וזה בכה, ככל דברי העם, ‫אבל יאזעפוס אשר כבר הי׳ אז אצל אספסינוס וטיטוס, ואשר ידע הדבר על‬ ‬‬‫‬‬ ‫בוריו גם מהם, גם מאוהבו אגריפא אשר נסע יחד עם טיטוס "למטרה זו עצמה",‬‬ ‫יאמר לנו בדברים ברורים:

״אספסינוס הניח עתה את הדבר מלהסיע את המחנה נגד ירושלים וכו'‬ וגם אחר זה כאשר קבל את הידיעה כי גאלבא היה לקיסר לא רצה ללכת להלחם ‫על ירושלים טרם יפקוד עליו הקיסר החדש לעשות כן, ועל כן שלח את טיטוס‬ ‫בנו אל גאלבא לברכו ולקבל ממנו פקודה איך להתנהג עתה עם היהודים‬ ולמטרה זו הלך גם אגריפא עם טיטוס."

‫והדברים ברורים ומוכיחים על עצמם, כי הוא נסתפק איך יש לעשות עתה‬ ‫עם היהודים, אם לנהג המלחמה אם לחדול.

‫ועל כן גם לוה אותו אגריפא בדרכו למען חזק לכ הקיסר נגד הי‬הודים.

‫והדברים מבוארים כי אמנם כן הדבר, כל דבר המלחמה הזאת אשר רק‬ ‫האבירים הציתו את האש, לא הי׳ נגד הרומיים עצמם כי אם ננד אגריפא וחבר‬ ‫האבירים אשר רדו את העם בפרך וימררו את חייהם ויהפכו את הארץ‬ ‫לגי צלמות.

‫והקיסר נערא, אשר אך תהפוכות הי׳ משוש דרכו, לא רצה לשום לב לכל‬ ‫זה, ובפרט כי אגריפא אוהבו וכל האבירים בכחם הגדול אצל שרי רומא בכלל‬ ‫סכו בענן מעבור בקשת היהודים.

‫עתה במות נערא ובירושלים עצמה כבר גברה יד סגולת העם על האבירים‬ ‫על ידי יוחנן בן לוי מגוש חלב (יבואר לפנינו) עתה הוכפלו ונתחזקו בקשות‬ ‫היהודים להטות להם אוזן ולהניח יד רומא מהם ולתת להם להביא סדרים בארץ.

‫ובכל אשר היו טיטוס ואספסינוס באמנה את אגריפא עד כי טאציטוס ‫יאמר שם כי את אשר טיטוס שב מאהאיא לארץ יהודה ולא הלך לרומא הי׳‬ ‫לפי דברת העם מפני שרצה לשוב לזרועות בערעניקא אחות אגריפא, בכל זה‬ ‫לא ערבו בנפשם אספסינוס וטיטוס להחזיק המלחמה ולבלי לשום לב לתחנוני‬ ‫העם בלא שאלת ורשיון הקיסר החדש, כלשונו של יאזעפוס:

"כי לא רצה עתה אספסינוס ללכת להלחם בירושלים טרם יפקוד עליו‬ הקיס־ החדש לעשות כן"

‫ועל כן שלח אליו את טיטוס בנו לקבל פקודה ממנו איך להתנהג עם היהודים".‬ והדברים ברורים כל כך עד שהם מבארים את עצמם.‬

‫והן גם דברי יאזעפוס גם בנונע לאגריפא אשר יאמר עליו "ולמטרה זו הלך‬ ‫גם אגריפא לרומא כי דבר הליכת טיטוס והליכת אגריפא הי׳ למטרה אחת, דהיינו‬ ‫בנוגע להמלחמה.

ומכל אשר ידענו ממעשי אגריפא כי הוא היה אשר התחיל המלחמה‬ ‫בירושלים על ידי צבא חילו הדבר מבואר כי גם בזה היה דרכו להטות לבב‬ הקיסר למלחמה. ‬ ‫והננו רואים כי גם בשוב טיטוס לקיסרין לא יכלו אספסינוס וטיטוס להחליט‬ דבר וכדברי יאזעפוס אשר ישים לזה סתר פנים ויאמר:

אגריפא החליט לנסוע הלאה לרומא אבל טיטוס שב מנריעבענלאנד וכו'‬ ‫וישב לסוריען אל אביו וכו׳ ומדאגה וכו׳ לא שמו לב בעת ההיא להלחם עם‬ ‫היהודים." ‬‬‫‬‬ ‫והדבר הי׳ בולט לכל כי אם תשאר עתה המנוחה בירושלים אשר היתה‬ ‫עדיין בלתי נצורה‪ ,‬ואם יחידי סגולת העם על ידי שר צבאם יוחנן בן לוי יביאו‬ ‫עתה סדרים בירושלים וישובו לבצרון אסירי התקוה אז ישימו להם הרומיים שלום, ‫והארץ תשוב לקדמותה, ובפרט כי אז היו עדיין כל אוצרות ירושלים מלאים בר‬ ‫ולחם לשנים רבות‪ ,‬ככל אשר נראה עוד בפרק זה, ולא בנקל יהיו הרומיים‬ יכולים לכבשה‪.‬‬ ‫ אבל ככל אשר השתדל אגריפא עצמו לסכל את עצת בני ישראל וילך‬ לחזק את לבב הקיסר החדש להחזיק המלחמה,‬‬ ‫כן לא שקטו גם כל האבירים מבפנים ויאזעפוס שם במלחמת היהודים‬ ‫‪ IV, 9, 3‬היינו מיד אחר דבריו כי אספסינוס העמיד המלחמה ולא רצה להלחם‬ ‫עם ישראל, ולא לשום מצור על ירושלים טרם יקבל על זה פקודה חדשה מאת‬ ‫הקיסר איך להתנהג עם היהודים, יאמר:‬ "אבל תחת זח פרצה מלחמה אחרת על ירושלים איש אחד‬ ‫שמעון בן גיורא אף כי בנוגע לתחבולות ערמה עמד למטה מיוחנן בן לוי מגוש‬ חלב אשר הי׳ עתה המושל היחידי בירושלים אבל הי׳ גבור וכו׳‪.‬‬

‫ואחרי אשר יפסיק יאזעפוס עיקר דבריו ויספר באריכות גדולה כל מעשי‬ ‫שמעון בן גירא לפני זה וכל גבורותיו אשר עשה לשלול שלל ולבוז בז יאמר‬ ‫שם ‪ IV, 9, 11‬(ט״ז): ‬ ‫״האדומיים התאספו עם חבר הכהנים הגדולים להתישב יחד איך‬ ‫לעשות נגד התנפלות הקנאים אבל ד׳ נתן בלבם עצה נבערה ללכת‬ ‫בדרך עקש לרעתם ולאסונס, ‬וסכלו לבחור בדבר אשר הוא‬ ‫גרוע גם מחרבן וכליה, כי למען הוריד את יוחנן מרום מצבו‬ החליטו להביא את שמעון בן גיורא‬ לירושלים וכו׳ וישלחו‬ את הכהן הגדול מתתיהו להביאו העירה."

‫ואם במקום הזה השתדל יאזעפוס לאמר כי האדומיים היו בזה עם חבר‬ ‫הכהנים הגדולים, הנה אחר זה שם ‪ V, 13, 1‬שכח להשמר ויאמר:

"שמעון צוה להרוג את מתתיהו אשר אך בעזרתו בא לירושלים וירש את‬ ‫העיר, מתתיהו בן בייתוס אחד (מחבר) הכהנים הגדולים וכו׳ הוא היה זה אשר‬ ‫בשעה שהקנאים בבריתם יחד עם יוחנן בן לוי הציקו לאזרחי ירושלים (ההורדסים‬ ‫והאבירים) פתה והסית הוא אותם (את אזרחי ירושלים אלה) להביא את‬ ‫שמעון בן גיורא וכו׳ אבל אך בא שמעון לירושלים ויהי לראש העיר התנהג‬ ‫עם כל אלה אשר הביאו אותו ככל אשר עשה לכל האחרים (כלומר לכל‬ ‫מפלגת הישרים) ויחשוב את כולם לאויבים." (ועי׳ גם שם ‪IV, 9, 11‬‬). ‬‬ ‫ושם ‪ V, 1, 4‬יאמר‪:‬‬ "וזה עצמו עשה שמעון בכל פעם אשר הוכרח יוחנן לשוב אחור מפניו‬ ‫וכו' כל אשר אספו בני ירושלים להכין לימי המצור כלה‬ ‫ויאבד וכו' ותוצאות הדבר הי' כי כל הרחובות אשר סביב המקדש נשרפו‬ ‫באש וחלק העיר אשר הי׳ בין הלוחמים האלה (בין שמעון ויוחנן) נהפך לשדה‬ ‫מדבר עד כי היתה יכולה להיות מקום למחנה. כל אוסמי אוכל‬ נפש אשר היו יכולים להספיק לאנשי העיר לשניים רבות‬ ‫נשרפו כמעט כולם ועל ידי זה כשלו ונפלו אחר זה כי ‫מתו ברעב, וזה הי׳ דבר אשר לא אפשר כלל להיות אם לא עשו הרעה הגדולה‬ ‫הזאת לעצמם.״‬

‫ואם יאזעפוס באש עברתו על אויבו בנפש יוחנן בן לוי יאשים גם אותו‬ ‫בשרפת אוסמי הבר, הנה הדבר מפורש בגמ׳ גיטין ד׳ נ"ו שעשו זה רק "בריוני"‬ ‫דהייינו חבורת שמעון בן גיורא, ‬כמו שיבואר לנו במקומו, ‬כי אלה נקראו "בריוני" ‫שם, ‬ונעיר על זה עוד לפנינו.

‫והרי שתי שנים עברו טרם בא שמעון לירושלים, וכבר מימים רבים הי׳‬ ‫שם יוחנן וצברו יחד אוסמי־בר ולא נגע בהם איש לרעה עד אשר בא שמעון‪.‬‬

‫וגם אוצר כסף לצרכי המלחמה צבר יוחנן ויתנם בהיכל קרובי המלך מונב‬ ‫אשר שכן שם‪ ,‬כמו שהוא אצל יאזעפוס ‪IV, 9, 11‬. ‬ ‫ויאזעפוס באהבתו הגדולה ליוחנן יאמר גם שם כי הניח זה לעצמו, ‬ויספר‬ ‫שם כי האדומיים אשר הכהנים הגדולים עשו עמהם אז יד אחת פרצו שם לבוז‬ ‫את האוצר הזה.

‫ונפלא הדבר עד כמה יתאימו כל הדברים האלה יחד בזמן אחד‪:‬‬

‫דבר שילוח טיטוס לרומא לשמוע פקודה חדשה מאת הקיסר איך להתנהג‬ ‫עתה עם היהודים ולבלי להלחם עמהם טרם ישמע דברי הקיסר על זה.

‫ודבר הבאת שמעון לירושלים על ידי האבירים חבר הכהנים הגדולים‬ היינו חבורת אגריפא בירושלים.

‫כי יאזעפוס (במלחמת היהודים ‪IV, 9, 12‬) אחרי אשר יאמר כי על פי‬ ‫חבר הכהנים הגדולים והשתדלותם הובא שמעון לירושלים יאמר:

"ככה הי׳ שמעון לראש ירושלים בהשנה השלישית להמלחמה בחדש‬ ‫קזאנטהיקאס (‪Xanthikos‬) והיינו בחדש מארץ־אפריל של שנת ‪69‬. ‬ ‫ודבר נסיעת טיטוס אל הקיסר כבר היתה בסוף ימי גאלבא ועד בואם‬ ‫לאחאיא כבר מת וכבר משל אטהא תחתיו כמו שיאמר יאזעפוס שם ‪IV, 9, 2‬: ‬ "אבל בעודם נוסעים באניות מלחמה דרך הקיסטע של אחאיא כי הי׳ זה‬ ‫בימי החרף כבר נהרג גאלבא ורק שבעה חדשים ושבעה ימים משל ואחריו‬ ‫מלך אטהא וכו׳‪.‬״‬

‫וכידוע נהרג נירון קיסר בתשעה לחדש יוני שנת ‪ 68‬וגאלבא מלך אחריו‬ ‫ומשל שבעה חדשים ושבעה ימים ונהרג גם הוא ומשל אטהא‪ ,‬ואחרי אשר בבואם‬ ‫לאחאיא כבר משל אטהא, הנה היו בדרכם עוד בהימים אשר הובא שמעון‬ ‫לירושלים. ‬ ‫והיינו כי מתחלה נסו האבירים להוריד את יוחנן בן לוי על ידי האדומיים‬ ‬‬ ‫ואך זה הוא ענין הדברים שם אצל יאזעפוס ‪ IV, 9, 11‬אשר אחרי כי יבדה‬ ‫כי אנשי יוחנן שחתו דרכם יאמר‪:‬‬ ‫"ועל ידי זה פרצה התקוממות אנשי המלחמה נגד יוחנן כי האדומיים נפרדו‬ ‫מיתר הלוחמים ויהיו נגד האכזר אשר התקנאו בכחו ואשר אכזריותו הביאה שנאה‬ ‫נגדו, ויאמרו לנסות דבר נגדו מיד בא הדבר למהלומות וכו׳ וירדפו את אנשי‬ ‫יוחנן להיכל נראפטי קרובת איזאטס מלך חדייב והאדומיים באו אחריהם‬ ‫ויגרשו משם את אנשי יוחנן ויחלו לבוז את אוצר הכסף אשר אסף יוחנן שם‬ ‫וכו׳ בתוך כך נאספו אנשי יוחנן מכל עברים ויוחנן הכינם למלחמה וכו׳ כי על כן‬ ‫נאספו האדומיים יחד עם חבר הכהנים הגדולים להתיעץ איך לעשות אבל ד׳ נתן‬ ‫בלבם עצה נבערה וכו׳ כי למען הוריד את יוחנן מרום מצבו החליטו להביא‬ ‫את שמעון בן גיורא" וכו׳. ‬‬ ‫והנה כל הדברים וכל סדרי הזמנים יחד פתוחים לפנינו‪. ‬‬ ‫בשעה זו עצמה אשר טיטוס שולח לרומא לשמוע פקודת הקיסר איך להתנהג‬ ‫עתה עם היהודים ואם להסיר יד רומא מהם, ‬ולהשלים עמהם, ‬ובשעה זו עצמה אשר אגריפא‬ ‫נסע לרומא להסית את הקיסר החדש לבלי להשלים עם אנשי ירושלים, בשעה זו עצמה‬ ‫נסו האבירים מפלגת אגריפא על ידי האדומיים לשוב ולהביא את ירושלים תחת ידם.

‫וכאשר לא הצליח זה בידם הביאו את שמעון בן גיורא, "למען הוריד‬ ‫את יוחנן מרום מצבו" כלשונו של יאזעפוס אשר באמת הי׳ זה כל תכלית‬ ‫מעשיהם עתה.

‫וזה היה בדברי יאזעפוס ‬בחדש היוני קזאנטהיקאס, ‬דהיינו בערך חדש אפריל‬ ‫שנת ‪69‬, והיינו כבר אחרי מות גאלבא בתוך השלשה חדשים אשר משל אטהא.

‫והדברים גם מפורשים כן בדברי יאזעפוס כי שני הדברים הי׳ זמנם אחד‬ ‫וממילא גם ענינם אחד, ‬כמו שכבר נתבאר. ‬כי תחלה יספר (IV, 9, 2‬) כי‬ ‫אספסינוס העמיד כל דבר המלחמה, ‬ומיד אחר זה (IV, 9, 3‬) יאמר‪:‬‬ "‬אבל תחת זה פרצה מלחמה אחרת על ירושלים, ‬איש‬ ‫אחד שמעון בן גיורא וכו׳ האדומים התאספו יחד עם חבר הכהניס הגדולים וכו׳‬ ‫אבל ד׳ נתן בלבם עצה נבערה וכו׳ כי למען הוריד את יוחנן וכו׳ החליטו להביא‬ ‫את שמעון בן גיורא לירושלים וכו׳. ‬ ‫אמנם כי גם מפלגת האבירים טעו בחשבונם, ‬הם חשבו כי על ידי שמעון‬ ‫תהי עתה ידם על העליונה בירושלים, ‬אבל שמעון אשר כל ימיו יצא רשף‬ ‫לרגליו ובכל אשר פנה השחית והצליח חשב עתה מחשבה גדולה מאד לעשות‬ ‫לו ממשלה בירושלים, ‬ובידעו כי זה לא ירצו כולם יחד, ‬לא העם ולא האבירים,‬ ‫היה נגד כולם. ‬ויאזעפוס יאמר שם (‪IV, 9, 11‬‬): "אבל כאשר אך בא שמעון עם חילו לתוך העיר נתן עיניו רק להביא את‬ ‫‪‫כל רסן הממשלה לידו, ואלה אשר הביאו אותו התנהג עמהם וירא אותם ברע‬ ‫ובתור אויבים במו אלה אשר הובא נגדם." ‬‬

הערות

הערה (ט״ז): כדרכו של יאזעפוס להקל עון אוהביו עשה גם במקום הזה הקדמה ארוכה לדבר תועה‬ ‫על יוחנן בן לוי שונאו ולהצמיד עליו שקרים.

‫אבל כבר הכירו זה, והודו גם כל כותבי דברי הימים כי אך שקר טפל יאזעפוס על יוחנן בן לוי‬ ‫והוא הי׳ באמת איש אשר נתן נפשו לטובה העם ועשה כל מעשיו כלאומי נלהב, וכל הדברים לפרטיהם יבוארו לנו במקומו מדברי יאזעפוס עצמו במקומות אחרים‪.‬

‫ומפורש בדברי יאזעפוס בספרו ‪ Vita XXXVIII‬כי יוחנן בן לוי הי׳ מימיס רבים באמנה עם‬ ‫הנשיא רבן שמעון בן גמליאל הזקן אבי רבן גמליאל דיבנה. ‬‬