דורות הראשונים/כרך א/פרק כז
המושב הראשי בבבל והמושבות בין העמים. קרוב לימי הלל הבבלי הי׳ בין בני ישראל בבבל מאורע גדול וכולל, אשר נשתנו על ידי זה פני הדברים בחלק אחד ממושב בני ישראל שם.
היינו במושבות בני ישראל הרחוקים מנהרדעא והעירות אשר סביבותיה, בהמקומות אשר התרחקו בני ישראל ממושבם הראשי, ויקבעו מקומם בערי העמים.
ובדברי ימינו אשר לא הושם לב גם לדברים היותר גדולים עברו ובטלו כל המעשים הגדולים והנוראים ההם, ולא נצטרפו למעשי הימים, לדעה מה נעשה בישראל.
אבל זה הי׳ מאורע כולל גדול מאד, אשר גם נגעו בכל פנת דברי ימינו בבבל, ויטו קו גם על אשר בא כשתי מאות שנה לאחריהם.
ורב שרירא גאון באגרתו יזכיר את הדבר בדברו על הנוגע להמקומות ההם בשתי מאות שנה אחר זה.
אבל בדברי ימינו אשר לא נחקרו כל עיקר לא לבד שלא השתדלו לדעת ענין דבריו, ומה הניע לבני ישראל שם אשר באו לידי מצב נורא כזה, כי אם שמתוך חסרון ידיעה גם לקחו זה לאבני נגף לידות בהם על ישראל בכלל. רב שרירא גאון בדברו על תחלת ימי רב ושמואל יאמר:
״וביומי דרבי נחית רב לבבל בשנת תק׳ל וכו׳ והוה הכא רב שילא רישא בי רבנן, וכד נח נפשיה דרב שילא הוו רב ושמואל הכא ואדבריה רב לשמואל מקמיה ולא וכו׳ ומשום הכי שבקיה רב לשמואל בנהרדעא דהוא דוכתיה והוא מקום תורה ואיתרחיק לדוכתא דלא הוה ביה תורה והיא סורא דהיא מתא מחסיא והוו ישראל נפישי התם ואפי׳ איסור והיתר לא הוו ידעי."
והחכם ווייס מצא את דברי רב שרירא גאון אלה, ומתוך שמחתו אשר שמח בהם הרים אותם על הנס בנוגע לכל בני ישראל במדינת בבל.
ובח"ג עמוד 146יתן עלינו בקול ויאמר:
״ונאמנה עלינו עדותו של רב שרירא גאון באגרתו הידועה ואיתרחק רב לדוכתא דלא הוי בה תורה והיא סורא דהיא מתא מחסיא והוו ישראל נפישי התם ואפי׳ איסור והיתר לא הוו ידעי ואמר רב אותיב הכא כי היכא דלהוי תורה בהאי דוכתא, ודי לנו בעדות הגאון הבבלי הזה לדעת ולהודיע כי עד אחרי מות רבי לא היתה התורה מתפשטת הרבה בבבל ומצב הדתי שם הי׳ משונה מן המצב הדתי אשר בארץ ישראל."
ונפלא הדבר הרב ראפאפורט יטעון על רב שרירא גאון (כרם חמד ח״ו עמוד 136) ויאמר: ״אמנם כבר הראותי כי רב שרירא גאון הי׳ מהמפליגים ומקדימים תורה בבבל להרים כבוד הארץ וחכמיה״ (נ"ח) וילחום על זה בחזקה עם רב שרירא לקצות בדברי ימינו ולאמר כי לא היתה תורה ומצוה בישראל, כי אם בירושלים לבדה. והחכם ווייס למטרה זו עצמה מצא בדברי רב שרירא ממש להיפך עד כי הי׳ אפשר לו לקרוא ולאמר: "ודי לנו בעדות הגאון הבבלי הזה לדעת ולהודיע (גלוי לכל העמים) כי לא לבד התורה "כי אם שגם מצב הדתי הי׳ משונה מן מצב הדתי אשר בארץ ישראל". ככל החלום אשר בדו מלבם מחסרון ידיעה כי אך בבית שני נתנה תורה לישראל, וכי גם זאת הנה עד ימי חורבן הבית השני לא ידעו את התורה והמצוה כי אם בירושלים אפס זולתה.
אבל מה נעשה להם לאלה שטעו לחשוב שחקירת חכמה היא הכחשתה, וחקירת דברי הימים הוא לקצות מהם יד ורגל לעבר צורתם, ולעקרם משרשם.
ודברי רב שרירא גאון אלה כבודם חקור דבר, והנם סוף של מאורע גדול מאד אשר הי׳ שם יותר משתי מאות שנה לפני בוא רב לשם, ויהי הוא למשובב נתיבות.
הערות
הערה (נ"ח): ראפאפורט שנה דבריו אלה במקומות שונים, וכבר נתבאר לנו כל טעית הדברים האלה באורך בח״ב בדברינו בבל וארץ ישראל מן עמוד 162עד .252