ביאור:תהלים פד ד

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.





ציפור ודרור בבית ה'[עריכה]

(תהלים פד ד): "גם צפור מצאה בית, ודרור קן לה - אשר שתה אפרחיה את מזבחותיך, ה' צבאות מלכי ואלהי"

גם בתחילת המשפט = אפילו .

דרור = ציפור האוהבת חופש .

הפסוק מתאר את "אהבתן" של ציפורים אל מזבח ה' - אפילו הציפור שאוהבת לנדוד, והדרור שאוהבת להיות חופשיה, החליטו לוותר על החופש שלהן ולקנן במקום קבוע - קרוב למזבח ה' - מרוב אהבתן למקום זה. אמנם, בבית המקדש השני היה 'כלה עורב' שהיה מונע מהציפורים לקנן על המקדש עצמו (משנה, מידות ד ו), אולם לא בטוח שהיה כזה גם בבית המקדש הראשון, וגם אם כן, בוודאי היו ציפורים שקיננו מבחוץ.

הציפורים כמובן אינן מודעות למשמעותו הרוחנית של המזבח. המשורר משתמש בציפורים כמשל, הוא משליך עליהן את רגשות אהבתו כלפי מזבח ה'. האהבה שלו כל-כך גדולה, שהוא מרגיש שאפילו הציפורים אוהבות את המזבח, והראיה, הן בחרו לבנות בו את קינן: " "המשורר אומר בדרך הפלגת הדמיון הפיוטי, שאף הציפורים חשות בקדושת המקום, וכל שכן המשורר שהוא אדם" " (דעת מקרא, הערה 6ב) .

פירושים נוספים[עריכה]

1. יש מפרשים, שהפסוק מתאר את קנאתו של המשורר בציפורים שבנו את קינן ליד מזבח ה' - "הלוואי שיכולתי גם אני לחיות כל הזמן ליד המזבח...". יש משוררים שמקנאים בציפורים על כך שהן חופשיות לעוף, אבל המשורר שלנו מקנא בציפורים על כך שהן קרובות אל ה' (ע"פ ראב"ע, פירוש שני) .

2. יש מפרשים, שהפסוק מתאר את הציפורים המוקרבות על גבי המזבח, שכביכול מצאו את מקומן לאחר שהוקרבו עליו: " "והמשורר אומר בלשון המליצה הפיוטית, שהציפורים משתוקקות לעלות לקרבן על מזבח ה', ובאות מעצמן אליו, וכל שכן המשורר, שהוא אדם, בא אל המקדש באהבת ה' בכל לבבו ובכל נפשו" " (דעת מקרא, הערה 6ג, ע"פ ראב"ע פירוש ראשון) .

  • אולם, לפי זה היה ראוי להזכיר את הציפורים הקרבות על גבי המזבח - תור ו בן יונה .

3. יש שפירשו את הפסוק כתיאור של תקופת הגלות, שבה מקום המזבח חרב ונטוש וציפורים מקננות בו (רש"י, מצודות) , כמו בתיאור של חורבן אדום: (ישעיהו לד טו): "שמה קננה קפוז ותמלט, ובקעה ודגרה בצלה...".

  • אולם, בפרק כולו אין רמז לחורבן וגלות, להיפך, הוא מתאר עליה לרגל אל בית המקדש.

4. בית הוא גם משל למשפחה . על-דרך הדרש, ניתן לראות בפסוק משל לאדם האוהב חופש, שאינו רוצה להקים משפחה. אדם כזה צריך להגיע אל בית ה', להתקרב אל ה' ולדבוק בו, וכמובן למצוא בת-זוג המתקרבת ודבקה אל ה' כמוהו, ואז ממילא יתעורר בו הרצון להקים בית וקן.

5. ויש שפירשו, שהציפור והדרור בכלל אינן מקננות ליד המזבח, ויש לקרוא את הפסוק: "גם ציפור מצאה בית ודרור קן לה אשר שתה אפרוחיה; [אבל אני רוצה להיות רק] את מזבחותיך...", כלומר, אני מוכן לוותר על הדבר שיש לכל ציפור בעולם - על הבית והמשפחה - כדי שאוכל להיות קרוב אליך (ע"פ דעת מקרא) . פירוש זה מתאים לטעמי המקרא.

  • אולם לפי זה, חסרות הרבה מילים בחצי השני של הפסוק.

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2008-08-21.


תגובות[עריכה]

מאת: רמי ניר

דרור הבית הוא שם הציפור, וכשמה כן היא.

הדרורים בונים את קניהם במקומות שונים ומגוונים, ובעיקר בחורים בבניינים ובחורי סלע. לכן מתועד: "וּדְרוֹר קֵן לָהּ, אֲשֶׁר שָׁתָה אֶפְרוֹחֶיהָ אֶת מִזְבְּחוֹתֶיךָ ה' צְבָאוֹת מַלְכִּי וֵאלוֹהָי": הדרורים ידעו כי בחורי הסלע של המזבח הם מוגנים מפני נחשים ודורסי לילה.

ואמנם הדרורים מרבים להתגודד ולצייץ מול אויב - חתול, דורס לילה או נחש.

הגיל המרבי של דרור בטבע מגיע עד 13 שנים.

בעונת הקינון, דרור הבית נוטה לקנן במושבות לא צפופות, המונות לרוב 20-10 זוגות. בעונת קינון אחת (שבעה חודשים) משלימים רוב הזוגות שני מחזורי קינון.

על בניית הקן : זכר צעיר, או בוגר שאין לו בת זוג, בונה את הקן לבד ומכריז עליו בציוץ מתמשך. נקבות אחדות עשויות לבחון את ההצעה, ואם היא נראית לאחת מהן היא מצטרפת אל הזכר ומסייעת לו להשלים את הקן. מעתה ישמרו בני הזוג אמונים, לעתים קרובות עד אחרית ימיהם, הן זה לזה והן לקן או לאתר.

לכן (שם) מתועד: "אַשְׁרֵי יוֹשְׁבֵי בֵיתֶךָ עוֹד יְהַלְלוּךָ סֶּלָה. אַשְׁרֵי אָדָם עוֹז לוֹ בָךְ מְסִלּוֹת בִּלְבָבָם".

ואמנם, לאדם השואף לחיי דרור "מִדּוּר בְּאָהֳלֵי-רֶשַׁע", התיעוד כדלקמן: "כִּי טוֹב יוֹם בַּחֲצֵרֶיךָ מֵאָלֶף, בָּחַרְתִּי הִסְתּוֹפֵף בְּבֵית אֱלֹהַי מִדּוּר בְּאָהֳלֵי רֶשַׁע. כִּי שֶׁמֶשׁ וּמָגֵן, ה' אֱלֹהִים חֵן וְכָבוֹד יִתֵּן ה' לֹא יִמְנַע טוֹב לַהֹלְכִים בְּתָמִים. ה' צְבָאוֹת, אַשְׁרֵי אָדָם בֹּטֵחַ בָּךְ" (תהלים פד יא-יג).


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:ציפור ודרור בבית ה'

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/thlim/th-84-04