ביאור:במדבר כה יב

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

במדבר כה יב: "לָכֵן אֱמֹר: הִנְנִי נֹתֵן לוֹ אֶת בְּרִיתִי שָׁלוֹם"



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:במדבר כה יב.


ברית שלום[עריכה]

נהוג לפרש : ברית שלום = ברית כהונת עולם.

אבל לא מובן :

א. כורתים ברית ולא נותנים ברית.

ב. המושג שלום לא זהה לכהונה, כהונה היא תיווך בין ה' לעם.

כנראה הפשט הוא כזה :

ה' אומר: פנחס עשה מעשה זוועתי, יש לו נקיפות מצפון, והוא לא שלם עם עצמו. בתור עזרה ראשונה אעשה לו ברית שלום במצפונו, כך שהוא יגיע להרמוניה נפשית.

וחוץ מזה הוא זוכה בפרס הגדול: ברית כהונת עולם.(הלל הלפרין)

קנאות מביאה שלום עם ה'[עריכה]

פינחס קינא לה': כשהוא ראה שנשיא שבט שמעון שוכב עם בת נשיא מדיין, הוא הרג את שניהם. כל מעשה של קנאוּת, מעצם טבעו, פוגע בשלום. במקרה זה נפגע השלום בשני מעגלים:

  • מעגל קטן - בתוך ישראל: פגיעה של בן שבט לוי בנשיא שבט שמעון עלולה לגרום למלחמת-אחים בין השבטים.
  • מעגל גדול יותר - במזרח התיכון: פגיעה של אדם מישראל בבת נשיא מדיין עלולה לגרום למלחמה בין העמים.

לכן ה' ציווה על משה ש יאמר לכל עם ישראל: הנני נותן לו את בריתי שלום . המעשה של פינחס הביא לשלום במעגל הגדול ביותר - שלום בין האדם לבין ה' בורא העולם.  ולכן גם פינחס עצמו יזכה לשלום:

  • במעגל הקטן - קרוביו של נשיא שבט שמעון לא יוכלו לפגוע בו:  "היו רבים מישראל אומרים, שהיה פינחס בסכנה עצומה עם בני שמעון... שיעמדו עליו ויהרגוהו, ויצטרך פינחס מפני זה לבקש אנשים שילכו סביבו לשמרו מאויביו... מפני זה ציווה ה' למשה שיאמר לכל אדם ויפרסם בתוך בני ישראל... שה' יתברך היה נותן לפינחס את בריתו שלום, ולא יירא בקרוב עליו מרעים, כי מי ערב את ליבו לגשת אליו להשחיתו, בהיות ברית ה' סביבו לחלצו" (אברבנאל) .
  • במעגל הבינוני - הוא ינהיג את בני-ישראל במלחמה נגד מדיין ויחזור בשלום מהמלחמה (במדבר לא ו) .
  • ובמעגל הגדול - הוא וצאצאיו יהיו כהנים גדולים במקדש (בפסוק הבא) .

גם בימינו, כל איש-ציבור המביע עמדה כלשהי בעד קיום מצוות ה', מעמיד את עצמו בסכנת מתקפה מצד אנשי-ציבור המתנגדים למצוות. אדם האוהב שלום עלול להתפתות להתנצל על-מנת לשמור על השלום בינו לבין שאר הציבור. אולם הפסוק שלנו מלמד שיש דרך אחרת. אדם שיעמוד בפרץ ויתמיד ויאמר את האמת בלי להתנצל, יזכה לשלום עם ה', ובסופו של דבר גם לשלום עם הציבור כולו,  (משלי טז ז): "בִּרְצוֹת ה' דַּרְכֵי אִישׁ גַּם אוֹיְבָיו יַשְׁלִם אִתּוֹ".

הקבלות[עריכה]

ברית-שלום לכהן נזכרה גם ב (מלאכי ב ה): "בְּרִיתִי הָיְתָה אִתּוֹ הַחַיִּים וְהַשָּׁלוֹם , וָאֶתְּנֵם לוֹ מוֹרָא וַיִּירָאֵנִי, וּמִפְּנֵי שְׁמִי נִחַת הוּא".

פירושים נוספים[עריכה]

ראה: קנאות מתוך אהבת ישראל

לפי המדרש, "ברית השלום" שהובטחה לפינחס משמעה חיי-נצח כמלאך: "בִּשְׁבוּעָא אֵימַר לֵיהּ מִן שְׁמִי הָאֲנָא גָזַר לֵיהּ יַת קְיָמִי שְׁלַם וְאַעְבְּדִינֵיהּ מַלְאָךְ קְיַים וְיֵיחֵי לְעַלְמָא לִמְבַשְרָא גְאוּלְתָּא בְּסוֹף יוֹמַיָא" (ירושלמי-יונתן) .

""את בריתי שלום" - (סנהדרין שם) שתהא לו לברית שלום כאדם המחזיק טובה וחנות למי שעושה עמו טובה אף כאן פירש לו הקב"ה שלומותיו" ( רש"י )

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2019-07-25.




הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:קנאות מביאה שלום עם ה'

קיצור דרך: tnk1/tora/bmdbr/bm-25-12