לדלג לתוכן

ביאור:עצת יונדב

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



אמנון, בנו של דוד המלך, התאהב בתמר. הוא כל-כך אהב אותה עד שנעשה חולה. ידידו של אמנון, יונדב בן שמעה, הציע לאמנון שיבקש מהמלך שישלח את תמר לחדרו, כדי שתכין לביבות לעיניו ותאכיל אותו, וכך יתרפא. אמנון עשה כדבריו של יונדב, וכשהיה לבד עם תמר - אנס אותה.

הסיפור מעלה כמה שאלות:

  • א. אם אמנון אהב את תמר – למה הוא לא הציע לה נישואין כדת משה וישראל?
  • ב. מה היתה מטרת העצה של יהונדב בן שמעה?

1. תמר היתה אסורה לאמנון \ ע"פ אלחנן לוטוק

[עריכה]

א. תמר היתה אסורה לאמנון, כמו שכתוב (ויקרא יח יא): " " "ערוות בת אשת אביך, מולדת אביך אחותך היא, לא תגלה ערוותה" " ".

ומה שתמר אמרה (פסוק יג) " " "דבר נא אל המלך כי לא ימנעני ממך" " " – או שהיא שיקרה מתוך פחד, או שהיא לא ידעה את החוק (היא לא ממוצא יהודי), או שהיא חשבה שעם ישראל הוא כמו עמים אחרים – שבהם המלך הוא מעל החוק ויכול לשנות אותו כרצונו.

ב. יהונדב רצה לעזור לאמנון למלא את תאוותו ולאנוס את תמר, כמו שאכן עשה. יהונדב היה " " "איש חכם מאד" " " - אבל חכם להרע (ע"פ רש"י?)

2. תמר חששה שמעמדה ייפגע \ ע"פ מלבי"ם

[עריכה]

א. ע"פ חז"ל, תמר היתה בתו של דוד, אך היא 'נוצרה' כשאימא שלה עוד היתה גויה (יפת-תואר), ולכן ע"פ ההלכה היא לא נחשבה לבתו ממש והיתה מותרת לאמנון. אבל אם אמנון היה לוקח אותה לאישה -- כולם היו רואים שהיא לא ממש בתו של דוד אלא בת של גויה לשעבר, והיו מזלזלים בה, ולכן היא לא הסכימה.

ב. לעצה של יהונדב היו שתי מטרות: להמחיש לדוד עד כמה אמנון אוהב את תמר (הוא ממש 'חולה' עליה - לא יכול לאכול בלעדיה), ולאפשר לאמנון להיות לבד עם תמר, באוירה 'רומנטית', כדי שיוכל לגלות לה את ליבו, ואז היא תשתכנע להתחתן איתו למרות שזה לא מכובד (ראו מלבי"ם) .

3. אמנון לא רצה לקחת אחריות \ אראל

[עריכה]

א. בכלל לא כתוב שתמר היתה בתו של דוד -- רק שהיא היתה "אחות אבשלום". לכן היא בוודאי היתה מותרת לאמנון. לדעתי היא גם אהבה את אמנון ורצתה להתחתן איתו , אבל אמנון לא רצה להתחתן -- מאותה סיבה שחלק גדול מהגברים בימינו לא רוצים להתחתן: הוא לא רצה אחריות ומחוייבות למשפחה.

ב. המטרה של יהונדב היתה להראות לאמנון כמה זה נעים שיש לו אישה, שמבשלת לו ומטפלת בו כשהוא חולה, וכמה טעים האוכל שהיא מכינה (לכן הוא מדגיש בעצה: " " "ועשתה לעיני את הבריה, למען אשר אראה, ואכלתי מידה" " "). הוא קיווה שזה ישכנע את אמנון להתחתן ולהקים משפחה.

4. אמנון לא הבין את העצה \ אראל

[עריכה]

א.ב. זהירות! זה פירוש דמיוני . אם אתם בכל-זאת רוצים לקרוא אותו - ראו לחם=אישה .

לפי תשובות 2 - 4, יהונדב בן שמעה היה איש טוב, ולא סתם נאמר עליו שהוא היה "איש חכם מאד" – זהו כינוי עם משמעות חיובית. בדרך-כלל, כשרוצים להגיד על מישהו שהוא חכם-להרע קוראים לו "ערום", כמו " " "והנחש היה ערום מכל חית השדה..." " " (בראשית ג א), או שאומרים בפירוש "חכם להרע".

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2001-01-01.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvir/jmuelb/amnon_wyondv