ביאור:לסגור את הכסף

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




הבנקים בימינו מציעים ללקוחות הצעות מפתות, על פקדונות מסוגים שונים - פקדונות צמודים וצמודים-למחצה, פקדונות נושאי ריבית קבועה ומשתנה, ועוד.

מקובל לחשוב, שהבעיה היחידה בפקדונות כאלה היא שיש כאן "הלוואה בריבית" לבנק; אך הבנק הוא ישות משפטית עצמאית - "חברה בערבון מוגבל", וגם אם הבנק יהיה בחובות עצומים ויפשוט רגל - לא יהיה אף אדם שיהיה חייב למכור את ביתו כדי לכסות את החובות; לכן, לפי רוב הדעות, אין איסור להלוות בריבית לבנק.

הבעיה האמיתית היא הרבה יותר גדולה.

בימינו, כל הבנקים עוסקים בהלוואות בריבית ללקוחות, ביניהם לקוחות עניים רבים, ש"לא גומרים את החודש" ( והיתר עסקא לא תופס לגביהם). כאשר אדם שיש לו כסף "סוגר את הכסף" בבנק ונהנה מרווחים, לפחות חלק מהרווחים שלו מגיע מהריבית שמשלמים אותם לקוחות עניים.

אדם שסוגר את הכסף בבנק, למעשה מלווה בריבית לעניים, בתיווך הבנק! שום היתר עסקא לא יכול לבטל את המשמעות האמיתית של המעשה הזה. הבנק הוא אמנם ישות משפטית, אך הוא משמש כאן רק כמתווך; בשני הקצוות יש אנשים - אדם עשיר שנהנה מריבית, ואדם עני שמשלם אותה. זו בדיוק הלוואה בריבית.

העניים עובדים ומרוויחים כסף, אך נאלצים לשלם חלק ממנו כריבית לבנק; והעשיר ש"סגר את הכסף" בבנק, מקבל ריבית מהבנק בלי לעבוד. יוצא, שהעניים עובדים בשביל העשיר - הוא משעבד אותם, והוא בכלל לא מרגיש!

למה זה לא יעיל לסגור את הכסף - דוגמה רומנטית[עריכה]

נניח שיש לך 10000 ש"ח מיותרים, ואתה שם אותו בפק"ם בבנק ומקבל ריבית של 4% לשנה - סה"כ הרווחת 400 ש"ח.

באותו זמן, מישהי, שאתה עדיין לא מכיר, נמצאת ביתרה שלילית של 10000 ש"ח, ומשלמת ריבית של 10% לשנה - סה"כ היא הפסידה 1000 ש"ח.

לאחר מכן, אתם מכירים, מתאהבים, מתחתנים, ועושים חשבון משותף. הפלוס שלך מכסה את המינוס שלה, אבל אתם נשארים במינוס 600 ש"ח, שהלכו לבנק!

אם, לפני שנה, היית מקיים את מצוות התורה " והחזקת בו ", מפקיד את הכסף ב אחד הארגונים להלוואות בלי ריבית , והיא היתה לווה מאותו גמ"ח, הייתם חוסכים את ה-600 ש"ח האלה!

וחשוב יותר - היית מרוויח מצוות, ומצוות יקרות הרבה יותר מכסף - " הנחמדים מזהב ומפז רב... ", " יקרה היא מפנינים וכל חפציך לא ישוו בה "!

אז נכון, לא תמיד הסיפור מסתיים בחתונה, אבל תמיד הכסף שאתה מרוויח מריבית בא על-חשבון כסף שמישהו אחר הפסיד מריבית, ובסופו של דבר "הכדור הוא עגול" וההפסד עלול להגיע אליך באופן עקיף.

ע"ע כסף קל = שיעבוד

מסקנות מעשיות - מה לא לעשות עם הכסף[עריכה]

  • לא לסגור את הכסף בבנק שרוב לקוחותיו יהודים, גם אם מנהלי הבנק הם גויים; כי גם בפיקדון כזה, הרווח למעשה מגיע (חלקית) מריבית שמשלמים יהודים עניים לבנק.
  • לא לסגור את הכסף ב"פקדון מובנה" - פקדון שאינו נושא ריבית אלא רק הצמדה חלקית למדד כלשהו של מניות (למשל למדד החברות המובילות בבורסה בארה"ב); כי גם בפיקדון כזה, הכסף שמפקידים משמש להלוואה בריבית לעניים.
  • עדיף בכלל לא לשים את הכסף בבנק שמלווה בריבית, אלא רק בבנק הדואר או בארגון להלוואות בלי ריבית .

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2004-02-27.

תגובות[עריכה]

מאת: האזרח דרור

למעשה רוב הכסף כיום "מיוצר" בשיטה המתוארת - כסף ש"מיוצר" על ידי חובות:

אדם אחד מכניס כסף לבנק לדוגמא , 100 ש"ח של נייר . הבנק צריך להשאיר רזרבה אצלו (נגיד של 10%, במציאות זה קטן יותר), ואת השאר הוא יכול להלוות. כלומר 90 ש"ח פנויים להלוואה. הכסף הזה הולך לאדם אחר, ובסופו של דבר הולך מישהו מפקיד אותו בבנק (ייתכן בנק אחר, אבל לצורך הדיון זה לא ממש משנה). התהליך חוזר על עצמו - 9 ש"ח צריכים להשאר בבנק ו 81 ש"ח פנויים כעת להלוואה. וכו'.

סך הכסף שקיים בסופו של דבר במערכת הוא 100+90+81+72... מה שמתקבל הוא טור הנדסי.

חיבור הטור הזה נותן 1000 ש"ח. ש900 מתוכם הם כסף מבוסס חוב, ורק 100 הם כסף שהונפק על ידי הממשלה.

מה הבעיה בכסף מבוסס חובות? כסף הוא מוסכמה חברתית. אם בנקים וממשלות שולטים בכל המוסכמה החברתית הזאת הם יכולים לנצל אותה לרעה - כמו כל מוסכמה חברתית אחרת שנותרת ללא פיקוח צמוד מצד הציבור הרחב.

עוד על הבעיות של כסף וריבית, והצעות לחלופות אפשר לקרוא

בפרק "מטבע מקומי" באתר בדידות דוט קום:

http://www.bdidut.com/consume/lets.htm

במאמר של ברנרד ליטר ( כלכלן מבלגיה)- "מטבע קהילתי - כלי חדש למאה ה-21" :

http://www.bdidut.com/docs/lets1.doc

(עד כמה שאני מבין גמ"ח הוא דוגמא ספציפית של מטבע קהילתי).

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tryg/ribit0/pqm