ביאור:גמ"ח - הסבר

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


אם אתם מעוניינים לקבל הלוואה בלי ריבית, לחצו כאן: איך לקבל הלוואה בלי ריבית

ארגונים התנדבותיים להלוואות ללא ריבית נקראים גם " גמ"חי-כספים ".

גמ"חים שמקבלים הלוואות[עריכה]

מומלץ לקרוא על גמ"חי כספים בקישור הזה .

קיימים כמה עשרות גמ"חים שנותנים הלוואות ללא ריבית. מתוכם, הצלחתי למצוא חמישה גמ"חים שמוכנים גם לקבל הלוואות. התהליך הכללי הוא פשוט: המלווה נותן כסף למנהל הגמ"ח, ומקבל ממנו תעודה שמעידה על כמות הכסף שהופקד. הגמ"ח משתמש בכסף כדי להלוות ללא ריבית לנזקקים. כאשר המלווה רוצה לקבל את הכסף בחזרה, הוא צריך להודיע למנהל הגמ"ח מספר ימים מראש, ומקבל את הכסף בהמחאה או בהפקדה לחשבון הבנק. רוב הגמ"חים עובדים בדולרים, וההמרה משקלים לדולרים וחזרה מתבצעת ע"פ שער יציג.

הפרטים משתנים מארגון לארגון, ולכן הכנתי, יחד עם מר אליעזר סוקניק, טבלה שמסכמת את כל הפרטים. לעיון בטבלה לחצו כאן .

הנה, בקצרה, כמה פרטים המייחדים כל אחד מהגמ"חים:

  • גמ"ח " שערי חסד " בירושלים הוא אחד מהגמ"חים הותיקים ביותר. הוא קיים כבר כ130 שנה, ורשום כעמותה אצל רשם העמותות. הוא דורש התראה של ימים ספורים, ומוכן להחזיר את הכסף גם ע"י שליחת המחאה בדואר, אך הוצאות הדואר הן על המלווה. בגמ"ח זה, המלווה יכול להשתמש ב"פיקדון" שלו, כערבוּת עבור לווה אחר, וכך למעשה הוא מלווה לחבירו באמצעות הגמ"ח, ונהנה מאמצעי-הגביה של הגמ"ח. זאת אומרת: אם חבר של המלווה רוצה לקחת הלוואה, המלווה יכול להיות ערֵב עבורו, והוא לא צריך להביא ערֵבים נוספים. כותב מאמר זה הלווה כמה מאות דולרים לגמ"ח זה, וגבה אותם בשלום לאחר כמה חודשים. ניתן להלוות בשקלים או בדולרים.
  • גמ"ח " כולל שומרי החומות " הוקם בירושלים לפני כ150 שנה, ע"י הרב שמעון דייטש תלמידו של החת"ם סופר. הוא רשום כעמותה אצל רשם העמותות. הוא היחיד (עד כמה שידוע לי) שמוכן לתת למפקיד פירוט מלא של הפעולות שנעשו בכספו. ההלוואות יוצאות וחוזרות פעמיים בחודש, ב-3 וב-20 לחודש לועזי, ולכן יש לבצע את ההפקדות והמשיכות בסמוך לתאריכים אלה. הגמ"ח מוכן להחזיר את הכסף ע"י שליחת המחאה בדואר או ע"י הפקדה בחשבון. הגמ"ח דורש מהלווים, שיביאו 3 ערֵבים שנמנים על מקבלי הקצבאות מהכולל. מצד אחד, זה נותן בטחון גדול יותר בהחזרת הכסף; אך מצד שני, זה מקטין את התועלת שבגמ"ח - רק אנשים שמכירים אחד מנתמכי הכולל יכולים להנות ממנו. ניתן להלוות בשקלים או בדולרים.
  • גמ"ח " אהבת חסד " בישיבת "מיר" ירושלים קיים כבר מאז ה'תשמ"א-מ"ב (שנות השמונים המוקדמות). הוא דורש התראה של ימים ספורים לפני החזרת הכסף למלווה, אך כדי לקבל את הכסף צריך לבוא למשרדי הגמ"ח בירושלים, אלא-אם-כן יש למלווה חשבון בבנק המזרחי, ואז הוא יכול לקבל את הכסף בהפקדה ישירה לחשבון. אפשר גם לבקש מהם שישלחו המחאה בדואר. הגמ"ח דורש מהלווים, שיביאו לפחות ערֵב אחד שהוא תלמיד בישיבת מיר - ויש לכך יתרון וחסרון כמו שכתבנו קודם. כותב מאמר זה הלווה כמה מאות דולרים לגמ"ח זה, וגבה אותם בשלום לאחר כמה חודשים. ניתן להלוות בשקלים או בדולרים.
  • הגמ"ח המרכזי בבית"ר עילית הוא, כנראה, הגמיש ביותר מבחינת החזר ההלוואה - דרושה התראה של ימים ספורים, ואפשר לקבל את הכסף בדואר או בהפקדה לחשבון הבנק. גמ"ח זה מבטיח למפקידים, הלוואה בגובה עד פי 4 מגובה ההפקדה, במקרה של נישואין (שלהם או של בנם). הגמ"ח מיועד לתושבי בית"ר עילית בלבד - שוב יש בכך יתרון וחסרון כנ"ל. ניתן להלוות בשקלים או בדולרים.
  • גמ"ח העיר העתיקה בירושלים קיים כבר משנת ה'תשמ"ט (1989), והוא רשום כעמותה אצל רשם העמותות, גם בישראל וגם בארה"ב. הוא מלווה יותר מ-2500 הלוואות, בסכום כולל של יותר מ-350 אלף דולר. יש לו כמה סניפים בירושלים, וסניף בעיר מודיעין [מתוך עלון פרסומי שלהם]. גמ"ח העיר העתיקה מסתמך בעיקר על תרומות ולא על הלוואות, אך מי שמעוניין להלוות כסף לגמ"ח יכול לחתום איתם על הסכם מיוחד, שבו הם דורשים התראה של 60 יום מראש, לפני החזרת הכסף למלווה. כותב מאמר זה עשה כך, הלווה לגמ"ח כמה מאות דולרים, וגבה אותם בשלום לאחר כמה חודשים. [שימו לב: מנהלי הגמ"ח דוברי אנגלית]. ניתן להלוות בשקלים או בדולרים.
ארגון פעמונים
פתח בשנת ה'תשס"ד את "בנק החסד", שבו ניתן להפקיד כספים ולמשוך אותם אחרי שנה או יותר. הייחוד של ארגון "פעמונים" הוא, שההלוואות ניתנות לנזקקים רק במסגרת "תוכנית הבראה" מסודרת, שנועדה לדאוג לכך שהנזקקים ייצאו ממעגל החובות וההלוואות. הארגון רשום כעמותה אצל רשם העמותות, וקיבל המלצות מרבנים רבים. ההלוואה בשקלים, ייתכן שאפשר לבקש גם להלוות בדולרים - לא בדקתי.
  • האגודה הישראלית להלוואות בלי ריבית - מקבלים תרומות בלבד, אולם, על כל תרומה מעל 5000 דולר, הם פותחים קרן עצמאית, ונותנים לתורם דיווח מלא על ההלוואות שניתנו מכספי הקרן. הם לא מחזירים את כספי הקרן לתורם.

הטבלה המלאה, כולל מספרי-טלפון וכתובות, שמורה במערכת.

אם ברצונכם לקבל הלוואה, אנא מלאו את הטופס .

כל הרבנים ממליצים למי שיכול, להפקיד את כספו בגמ"ח, במקום להפקיד אותו בפק"ם בבנק, גם אם לבנק יש היתר עסקה . זו מצוה מהתורה, ומי שיכול לקיים מצוה - צריך להשתדל בכל מאודו לקיים אותה (כדברי חז"ל " בכל מאודך " - ממונך).

ניתן לפנות אליי בכל שאלה שקשורה בהפקדות לגמ"חים, ואשתדל לעזור. הכתובת שלי:

ribit0 @ tora.us.fm

גמ"חים שנותנים הלוואות

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל סגל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2004-01-09 14:26:10.


תגובות[עריכה]

מאת: אריה גילאי

תגובה ל: ארגונים להלוואה בלי ריבית - הסבר שנכתבה ב07:44:04  13.10.2004 לגבי כולל שומרי החומות: החת"ם סופר נפטר בהונגריה בשנת 1839. על מפעל החלוקה של הכולל כדאי לראות המאמר באתר: http://www.oshrit.co.il/family/pages/101Meyasdim/1011kolel.php

מאת: לימור מזרחי

לדעתי זה מצויין במיוחד במצב הכלכלי הנוכחי של המון אנשים במדינה. ואני אישית משתמשת בכך לא פעם ע"מ לעבור חודשים קשים.

קיצור דרך: tryg/ribit0/gmx_hsbr