ביאור:לא ראו

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




בשני מקומות נאמר שאנשים "לא ראו" זה את זה, למרות שאחר-כך הם כן ראו זה את זה:

שמואל א טו לה: "ולא יסף שמואל לראות את שאול עד יום מותו", אבל אחר-כך כתוב (שמואל א יט כד) ששאול בא אליו לניות ברמה!
משה אמר לפרעה (שמות י כט) "כן דיברת, לא אוסיף עוד ראות פניך", אבל אחר-כך פרעה בא להגיד לו (שמות יב לא) "קומו צאו מתוך עמי"!

כמה תשובות:

1. לראות = לבוא לפגישה[עריכה]

ייתכן שכשכתוב "לראות" הכוונה היא -- 'לבוא על מנת לראות': משה לא בא על-מנת לראות את פרעה -- אלא פרעה בא אליו. וגם שמואל לא בא על-מנת לראות את שאול -- שאול בא אליו.

נראה שגם חז"ל הבינו כך את משמעות הפועל "לראות". כתוב בשמות יד יג: "כי אשר ראיתם את מצריים היום - לא תוסיפו לראותם עוד עד עולם", וחז"ל הסיקו מזה שאסור לחזור למצרים.

2. הפנים השתנו[עריכה]

כשפרעה בא אל משה הוא היה אדם אחר -- כנוע שבור ורצוץ, ובכלל לא נראה כמו מלך גאה; משה לא 'ראה את פניו' של פרעה -- הוא ראה פנים אחרות. גם כששאול בא להתנבא אצל שמואל הוא היה אדם אחר (בכלל, כשאדם מתנבא הוא הופך לאיש אחר, כמו שכתוב על שאול בשמואל א י ט); שמואל לא 'ראה' את אותו שאול אלא מישהו אחר.

דרך אגב: כתוב "ולא יסף שמואל לראות את שאול עד יום מותו", בדרך כלל כשכתוב "עד" הכוונה היא "ולא עד בכלל", ואכן ביום מותו (של שאול) ראה שמואל את שאול - כשהעלה אותו באוב.

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה במכתב וגם ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2000-01-01.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/la_rau