ביאור:כמה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


כמיהה = צימאון של פטריה[עריכה]

הפועל כָּמַהּ מופיע בתנ"ך רק פעם אחת:

(תהלים סג ב): "... צָמְאָה לְךָ נַפְשִׁי, כָּמַהּ לְךָ בְשָׂרִי ..."( פירוט ).

1. על-פי התקבולת, המילה כמה משמעה צימאון גדול, שהוא משל לתשוקה גדולה אל ה'. המפרשים מציינים שהמילה יחידאית: " "כמה - עניין חשק ותאוה, ואין לו דומה" " ( מצודות ) , ומסתבר גם שהיא מציינת תשוקה מיוחדת שאין דומה לה.

2. מעבר לכך, המילה כמה מזכירה כמהין - פטריה הגדלה מתחת לפני הקרקע וצומחת כלפי מעלה: " "ככמהות הללו שהן מצפין למים" " (רבי אייבו, בראשית רבה סט א ) . על-פי הרב חנן פורת: " "התבוננות בדרך גידולם של הכמהין משווה לדימוי זה ממד נוסף - עמוק מכל עמוק... אינם מכילים כלורופיל... אין ביכולתם להפוך חומר אנ-אורגני לאורגני, ועליהם להיות ניזונים מרקבובית של גידולים אורגניים... אין להם יכולת קיום עצמאי!" " - כמו שהכמהין אינם יכולים להתקיים בעצמם, כך גם המשורר, הכמה לקרבת ה', מרגיש שאין לו יכולת קיום עצמאי: " "כך אף הבשר... אין לו משל עצמו כלום... יונק הוא את כל חיותו מרוח אלהים שבקרבו" " (הרב חנן פורת, מעט מן האור לספר בראשית, עמ' 221) . אם כך, הפועל כמה מציין תחושה של תלות, "לא יכול בלעדיך".

3. ויש שפירשו, שהמילה כמה היא קיצור של המילה כָּמוֹהָ , כמו הנפש: " "כשם שנפשי צמאה לך, כן רמ"ח אברים שיש בי צמאים לך" " (רבנן, בראשית רבה שם) , " "כָּמַהּ ... יש לפרש שהיא פועל" "ממילת כַּמָּה , המורה" "על שיעור הכמות, או הדוגמה כְּמוֹ , שתשוקת הבשר הוא כמו תשוקת הנפש" " (מלבי"ם) . המשורר אומר: צמאה לך נפשי , וכמוה - כמו נפשי - גם בשרי צמא לך.



הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:כמיהה - צימאון של פטריה

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2010-11-10.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/kmh