ביאור:ירמיהו כח ט

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.





יש תקדים - מותר לנבא שחורות[עריכה]

ירמיהו ניבא שמלך בבל יכבוש וישעבד את יהודה; אך אדם אחר - חנניהו בן עזור - ניבא להיפך (ירמיהו כח א-ב): "כֹּה-אָמַר ה' צְבָאוֹת, אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, לֵאמֹר: שָׁבַרְתִּי אֶת-עֹל מֶלֶךְ בָּבֶל...".

בתגובה, אמר לו ירמיהו: "אָמֵן, כֵּן יַעֲשֶׂה ה'; יָקֵם ה' אֶת-דְּבָרֶיךָ... אַךְ-שְׁמַע-נָא הַדָּבָר הַזֶּה, אֲשֶׁר אָנֹכִי דֹּבֵר בְּאָזְנֶיךָ, וּבְאָזְנֵי כָּל-הָעָם: הַנְּבִיאִים אֲשֶׁר הָיוּ לְפָנַי וּלְפָנֶיךָ - מִן-הָעוֹלָם,  וַיִּנָּבְאוּ אֶל-אֲרָצוֹת רַבּוֹת וְעַל-מַמְלָכוֹת גְּדֹלוֹת, לְמִלְחָמָה וּלְרָעָה וּלְדָבֶר .  הַנָּבִיא אֲשֶׁר יִנָּבֵא לְשָׁלוֹם - בְּבֹא דְּבַר הַנָּבִיא, יִוָּדַע הַנָּבִיא אֲשֶׁר-שְׁלָחוֹ ה' בֶּאֱמֶת".

מדוע הזכיר ירמיהו את הנביאים אשר היו בעבר - והרי הם לא ניבאו על אותם נושאים?!

כדי לענות לשאלה, נקרא במקום הקודם שבו מביאים ציטוט מדבריהם של נביאי העבר - ירמיהו כו:

  • בתחילת הפרק, רצו הכהנים להוציא את ירמיהו להורג, על כך שהוא מנבא נבואות רעות, ירמיהו כו ט: "מַדּוּעַ נִבֵּיתָ בְשֵׁם-ה' לֵאמֹר 'כְּשִׁלוֹ יִהְיֶה הַבַּיִת הַזֶּה, וְהָעִיר הַזֹּאת תֶּחֱרַב מֵאֵין יוֹשֵׁב'?!".
  • כדי להגן עליו, אמרו הזקנים, ירמיהו כו יז-יט: "מיכיה (מִיכָה) הַמּוֹרַשְׁתִּי הָיָה נִבָּא בִּימֵי חִזְקִיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה; וַיֹּאמֶר אֶל כָּל עַם יְהוּדָה לֵאמֹר: 'כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת: צִיּוֹן שָׂדֶה תֵחָרֵשׁ, וִירוּשָׁלַיִם עִיִּים תִּהְיֶה, וְהַר הַבַּיִת לְבָמוֹת יָעַר'. הֶהָמֵת הֱמִתֻהוּ חִזְקִיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה וְכָל יְהוּדָה? הֲלֹא יָרֵא אֶת ה' - וַיְחַל אֶת פְּנֵי ה', וַיִּנָּחֶם ה' אֶל הָרָעָה אֲשֶׁר דִּבֶּר עֲלֵיהֶם...".

נראה, שעיקר הויכוח ביניהם היה על תפקידו של הנביא:

  • לדעת הכהנים, תפקידו של הנביא הוא לעודד את עם ישראל ולחזק את האמונה שלהם בישועת ה'; ולכן, אם הוא מנבא רעות, לא ייתכן שה' שלח אותו - הוא בוודאי נביא שקר.
  • אך הזקנים ציטטו את מיכה הנביא, כדי להראות שיש תקדים לנבואות רעות - מיכה ניבא רעות, וחזקיהו התייחס אליו כאל נביא אמת; לכן, העובדה שירמיהו מנבא רעות, אינה מוכיחה שהוא נביא שקר.

  ייתכן שהויכוח בין חנניה לירמיהו היה דומה. חנניה כנראה חשב כמו הכוהנים, וטען שתי טענות:

  1. נביא שמנבא רעות הוא נביא שקר;
  2. נביא שמנבא טובות הוא נביא אמת.

ירמיהו ענה לשתי הטענות הללו:

  1. "הַנְּבִיאִים אֲשֶׁר הָיוּ לְפָנַי וּלְפָנֶיךָ - מִן הָעוֹלָם, וַיִּנָּבְאוּ אֶל אֲרָצוֹת רַבּוֹת וְעַל מַמְלָכוֹת גְּדֹלוֹת, לְמִלְחָמָה וּלְרָעָה וּלְדָבֶר" - לא כל נביא שמנבא רעות הוא נביא שקר;
  2. "הַנָּבִיא אֲשֶׁר יִנָּבֵא לְשָׁלוֹם - בְּבֹא דְּבַר הַנָּבִיא, יִוָּדַע הַנָּבִיא אֲשֶׁר-שְׁלָחוֹ ה' בֶּאֱמֶת" - לא כל נביא שמנבא טובות הוא נביא אמת; רק אם דבריו מתגשמים, הוא נחשב לנביא אמת (פירוש דומה פירשו מצודת דוד ואברבנאל).

פירושים נוספים[עריכה]

רבי תנחומא (ובעקבותיו רש"י, הרמב"ם ומפרשים נוספים) הסיק מכאן, שיש הבדל בין נבואה לרעה לבין נבואה לטובה; נבואה לרעה יכולה להשתנות, ונבואה לטובה אינה יכולה להשתנות, שכן התגשמותה של הנבואה הטובה היא המבחן לאמיתות הנביא. פירוש זה יכול להתאים גם לדברי הזקנים, על חזקיהו, שהצליח בכוח תפילתו לבטל את נבואתו הרעה של מיכה המורשתי, ירמיהו כו יז-יט: " "..." "הֲלֹא יָרֵא אֶת ה' - וַיְחַל אֶת פְּנֵי ה', וַיִּנָּחֶם ה' אֶל הָרָעָה אֲשֶׁר דִּבֶּר עֲלֵיהֶם..." ".

אך לפי פירושנו, אין מקום להסיק מסקנה זו. ירמיהו לא התכוון ללמדנו את כל "הלכות זיהוי נביא"; הוא רק התכוון לומר, שנביא המנבא טובות אינו בהכרח נביא אמת. תפקידו של הנביא אינו לעודד את העם, אלא לומר את האמת.

כדי ללמוד מתי נבואה יכולה להשתנות, יש ללמוד מקורות אחרים .


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:יש תקדים - מותר לנבא שחורות


מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-04-21.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvia/yrmyhu/tqdim