ביאור:הסגת גבול בספר משלי

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




בשני מקומות בספר משלי נזכר האיסור להסיג גבול. נקרא כל פסוק בהקשרו:

  • משלי כב כח-כט : "אל תסג גבול עולם - אשר עשו אבותיך. חזית איש מהיר במלאכתו - לפני מלכים יתייצב; בל יתייצב לפני חשוכים" .
  • משלי כג י-יא: "אל תסג גבול עולם, ובשדי יתומים אל תבוא . כי גואלם חזק; הוא יריב את ריבם איתך" .

מדוע יש שני פסוקים? ובכלל, מה מוסיפים הפסוקים האלה על מה שכתוב בתורה (דברים יט יד): "לא תסיג גבול רעך אשר גבלו ראשנים בנחלתך אשר תנחל בארץ אשר ה' אלהיך נתן לך לרשתה"?

1. סיבות שונות להסגת גבול[עריכה]

ייתכן, שכל אחד מהפסוקים מתייחס לסיבה אחרת שבגללה אנשים רוצים להסיג גבול:

  • בפרק כב מדובר על אדם, ששכנו הוא "איש מהיר במלאכתו" , ורוב הזמן לא נמצא בביתו, ולכן הוא חושב שיוכל להסיג את גבולו בלי שישים לב ובלי שיהיה לו זמן להתנגד. אבל, הפסוק מזהיר אותו ואומר לו, שאם השכן הוא "איש מהיר במלאכתו" - בסופו של דבר הוא "לפני מלכים יתייצב" , ולא כדאי להסתבך עם מישהו שיש לו קשרים עם המלך ( פירוש אחר ).
  • בפרק כג מדובר על אדם, ששכנו נפטר, ילדיו הם יתומים, ואין להם "אבות" שישמרו על שדותיהם, ולכן הוא חושב שיוכל להסיג את גבולם בלי שיוכלו להתנגד. אבל הפסוק מזהיר אותו ואומר לו "כי גואלם חזק; הוא יריב את ריבם איתך": גם אם האב כבר נפטר, ליתומים יש קרוב-משפחה ( גואל ) חזק יותר, שיתבע אותך למשפט ( ריב ), והוא ה', שלמרות כל כוחו וגדולתו, דואג לעזור לחלשים ביותר .

2. סוגים שונים של גבול[עריכה]

ייתכן שהפסוקים מתייחסים לסוגים שונים של גבול:

  • בדברים יט יד כתוב גבול רעך, אשר גבלו ראשונים בנחלתך אשר תנחל בארץ אשר ה' אלהיך נתן לך לרשתה - גבול פרטי, שנקבע בחלוקת הנחלות הראשונה של ארץ ישראל, בימי יהושע בן נון (והפסוק בא להגדיר את מושג השייכות ביחס לקרקע - פירוט )
  • במשלי כב כח כתוב גבול עולם, אשר עשו אבותיך - גבול כללי, כל גבול שנקבע באופן שיישאר לעולם, גם אם נקבע ע"י אבותיך שחיו אחרי תקופת יהושע, וגם אם הוא בחו"ל; ולפי חז"ל - גם "גבול" בתחום המעשים - מנהג או גזירה שקבעו האבות ( פירוט ); ולפי ההקשר, ייתכן שהכוונה בפרט לגבול בתחום התעסוקה - אסור להיכנס לתחום עסקי שמישהו אחר כבר עוסק בו, כדי שלא לפגוע בפרנסתו; אלא אם כן מדובר בעבודת המלך, שעבורה דרושים האנשים המוכשרים ביותר: "ראית איש מהיר במלאכתו, לפני מלכים יתיצב, בל יתיצב לפני חשכים".
  • במשלי כג י גם-כן כתוב גבול עולם , כלומר גבול כללי ולא דווקא של אדם אחד; לפי ההקשר נראה שהכוונה בפרט לגבול שקשור לעניים ויתומים; וע"פ חז"ל הכוונה לגבולן של מתנות העניים - הפאה שחייבים להשאיר לעניים בשדה, וכן הלקט, השכחה ועוד; זהו הגבול ששייך לכל העניים וליתומים בכל מקום שהם נמצאים, ואסור לחדור לשם ולגזול את מתנותיהם (ראו מלבי"ם) .

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2003-05-26.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/mjly/hsgt_gvul