ביאור:ביום השלישי במזל אריה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

שאלה: בפרקי דרבי אליעזר פרק נ כתוב שי"ג באדר שיועד על ידי המן להשמדת היהודים חל ביום השלישי במזל אריה. מה הקשר בין מזל אריה שמקובל לקשרו לחודש אב לבין חודש אדר שמזלו דגים?

תשובה: בפרקי דרבי אליעזר פרק ז מתוארת חלוקה של כל 12 המזלות על פני כל חודש וחודש. כל מזל משרת שני ימים ושמונה שעות והמזל של תחילת החודש הוא גם המסיים. חלוקה זו מבוססת על מיקום הירח בשמים במהלך החודש. לפי זה מזל אריה הוא המזל הששי בחודש אדר שמתחיל בדגים והוא מתחיל ביום ה-12 ומסתיים ביום ה-14. סדר המזלות מתחיל ברגע המולד שחל בדרך כלל יום לפני ראש חודש ולכן י"ג הוא היום ה-14 בחשבון המזלות שהוא היום השלישי לשירות מזל אריה.

תשובה אחרת: "במזל אריה" מסמן את השעה באותו יום השלישי, ולא את טווח הימים של חודש אדר. כיצד? בתחילת חודש אדר, בתחילת הנץ החמה, עולה במקביל מזל דגים בו בזמן. על שם כך כל חודש אדר קרוי על שם מזל דגים. אולם, במשך היום, כמעט כל 2 שעות, עולה המזל הבא (כמבואר הכל בפירש"י למסכת ברכות וראש השנה). מזל אריה הינו 5 מזלות אחרי מזל דגים. כך שלאחר כמעט 10 שעות מתחילת יום י"ג בחודש אדר, דהיינו 16:00 אחר הצהריים, עולה מזל אריה מעל פני האופק, וזוהי הכוונה "במזל אריה". ודו"ק שמזל אריה נזכר לאחר "יום השלישי" בשבוע - משמע שהוא בא לתת סימן מדויק בתוך אותו יום. לשיקולכם.
שאלה על התשובה האחרת: היתכן שהגזרה הייתה להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים בשעה אחת והפסוקים מתעלמים מזה?? ומניין לו למחבר פרקי דרבי אליעזר דבר זה?

יש תשובה נוספת מאת מחבר:רבי אריה ליב ליפקין.