לדלג לתוכן

ביאור:אמרתי לכם

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




מישהו לא שמע בקולי, וכתוצאה מכך נגרם לו נזק. האם להגיד לו "אמרתי לך"?

בתנ"ך מצאנו שני אנשים שהשתמשו בביטוי זה:

  • כשבני יעקב רצו להרוג את יוסף, ראובן היה היחיד שהתנגד. שנים רבות אחר כך, כשהגיעו למצרים, המשנה למלך האשים אותם בריגול, הם נזכרו בחטא מכירת יוסף, וראובן הזכיר להם, (בראשית מב כב): "ויען ראובן אתם לאמר ' הלוא אמרתי אליכם לאמר 'אל תחטאו בילד' ולא שמעתם, וגם דמו הנה נדרש!'".
  • לאחר שאליהו הנביא עלה בסערה השמיימה, תלמידיו רצו לחפש את גופתו, אלישע אמר להם שאין טעם, אך הם הלכו בכל-זאת, וכשחזרו ולא מצאו, אמר להם, (מלכים ב ב יח): "וישבו אליו, והוא ישב ביריחו, ויאמר אלהם ' הלוא אמרתי אליכם 'אל תלכו'!'".

ומצאנו רמז נוסף לכך גם בפרשת השבוע:

  • (ויקרא כא א): "ויאמר ה' אל משה ' אמר אל הכהנים בני אהרן, ואמרת אלהם: לנפש לא יטמא בעמיו'"

חכמי המדרש שאלו, מדוע נאמר פעמיים אמור ואמרת ? וענו: " "העליונים, שאין בהם יצר הרע, במאמר אחד יש די; אבל תחתונים, שיש בהם יצר הרע, בשתי אמירות, והלוואי יעמוד" ". המגיד מדובנא שאל: אם אמירה אחת לא מספיקה, מי אמר ששתי אמירות יספיקו? למה שתיים ולא מאה? ועוד: למה האמירה הראשונה היא בלשון עתיד "אמור", והאמירה השניה היא בלשון עבר "אמרת"? וענה על-פי הפסוק:

  • (ישעיהו מב כג): "מי בכם יאזין זאת, יקשב וישמע לאחור : מי נתן למשוסה יעקב, וישראל לבזזים? הלוא ה' זו חטאנו לו, ולא אבו בדרכיו הלוך, ולא שמעו בתורתו"- כי יש שני סוגים של שמיעה: שמיעה לפנים ושמיעה לאחור. למשל, אם רופא אומר לאדם שלא יאכל מאכלים מזיקים, והוא שומע בקולו וניצל ממחלה, הרי החולה שמע לפנים - הוא שמע בקול הרופא לפני שקרה לו נזק. אבל אם האדם לא שומע בקול הרופא, וניזוק, עדיין יש תועלת בדברי הרופא, כי בפעם הבאה החולה יאמין לו וישמע בקולו; במקרה זה החולה שמע לאחור - שמע בקול הרופא רק אחרי שקרה לו נזק.

אותו הדבר כאן: אמור הוא הציווי לעתיד - להזהיר את הכהנים שלא ייטמאו; ואמרת הוא הציווי לעבר - אם כהן כבר נטמא, יש להזכיר לו את האיסור ולהגיד לו "אמרתי לך!" כדי שלא ייטמא שוב.

מובן שיש להגיד זאת באופן הנכון - לא להגיד "אמרתי לך!" בקנטרנות ובהתנשאות, אלא להדגיש שהכוונה היא להפיק לקחים מטעויות העבר על-מנת להשתפר בעתיד.

תגובות

[עריכה]

ויש גם -

בראשית מב יד: "ויאמר אלהם יוסף הוא אשר דברתי אלכם לאמר מרגלים אתם"

מלבד זאת, כל הנביאים בעצם יכולים לומר - אמרנו לכם...

-- hagai hoffer, 2011-05-07 22:51:27

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של ?לאה פ שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2010-07-07.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/hvdlim1/amrti_lkm