לדלג לתוכן

ביאור:איך הלימוד מתפתח - החשיבות של דיוק בניסוח

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




ברצוני להראות איך הלימוד מתפתח משעה שהתחלתי לכתוב באתר זה (לא מזמן) ועד עתה, ודרך זה להראות איך מתפתח לימוד בכלל.

המאמר האחרון שכתבתי הוא מאמר, בשני חלקים ( חלק א , חלק ב ), על פרשת השבוע - "מקץ", ובו אני מראה איך הכל הוא שאלה של ניסוח. יוסף מצליח לפתור את חלומות פרעה והשרים על-ידי שימת-לב לתוספות הלא-נחוצות שבהם (כשלכך ניתן להוסיף את מה שהשמטנו - בחלום שר המשקים התוספת הלא נחוצה היא - "כפורחת, עלתה ניצה [בראשית, מ', 10] ובמשמעות חיובית זו הוא אף פתרונו של החלום. וסיוע לדברים אלה נוכל למצוא בדברי יוסף עצמו לפרעה - "ועל הישנות החלום אל פרעה פעמים" [בראשית, מא', 32]).

דבר דומה הראתי בדברים על אחיתופל הגילוני וחושי הארכי בתוספת לשמואל ב יז .

כפילות כזו אנו מוצאים אף בכתוב בפרשת השבוע שעבר, עליו כתבתי - "לשכב אצלה להיות עמה" (בראשית לט י).

ותוספת כזו היא גם הע' התלויה, כפי שכתבתי בתוספת למשלי י .

את מה שכתבתי על המילה יש בירמיה לז אמנם אין למצוא כאן, אך אף זה מופיע בפרשתנו ונזכירו עתה - "אם ישך משלח את אחינו אתנו" (בראשית מג ד) אומר יהודה, כך שאנו רואים שהמילה 'יש' משמשת כהוספה לכתוב, כמו 'אכן', או כמו תוספות דומות באנגלית - וכך הוא מטבע הלשון.

כך שאפשר לראות, שהלימוד מתפתח מפעם לפעם והוא הדבר שרציתי להראותו, שהרי אני מנסה להציג גם את הכלים ללימוד התנ"ך ולא רק להציג את הפרשנות עצמה.

ואשמח לתגובת הקוראים לדברים אלה או לאחרים.

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של חגי הופר שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2008-12-26.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/messages/klli_limud_index_2