קידמה ועוני

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

ספר עיון מאת הכלכלן הפוליטי האמריקאי הנרי ג'ורג', שיצא לאור בשנת 1879. הספר מפתח תאוריה על טבעה המחזורי של הכלכלה התעשייתית ועל דרכים לתיקונה. בפרט, הספר מציע להטיל מס ערך קרקע.

א - החידה הגדולה של זמננו
ב - החשיבות של הגדרת מונחים
ג - משכורות והון
ד - מקורן של המשכורות
ה - תפקידי ההון
ו - אוכלוסיה ואמצעי-מחיה
ז - חלוקת השפע
ח - חוק הרנטה המונח rent הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת השימוש ב-land (=קרקע ומשאבי טבע). לדוגמה, כאשר האריס משלם 25% מהתבואה לבעל הקרקע, תבואה זו נקראת rent. בעברית משתמשים לעתים במושג "דמי שכירות", אולם כדי למנוע טעות עדיף להשתמש במושג רנטה.
ט - חוק המשכורת המונח wage הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת ה-labor (=העבודה). זה כולל משכורת שהמעסיק משלם לעובד, אבל גם רווח שהאדם עצמו מרוויח מעבודתו, לדוגמה, אדם הקוטף תפוחים במטע של עצמו - התפוחים הם wage כי הם תוצאה של עבודה. המושג המדוייק בעברית הוא תמורת-עבודה, אולם זה מושג שקשה להטות אותו, ולכן נשתמש במושג המקובל יותר משכורת.
י - תשואה על הון המונח capital מייצג עושר המשמש בתהליך הייצור, כולל עושר המשמש לצורך חליפין. capital הוא תת-קבוצה של המושג wealth (המוגדר למטה). כל פריט-רכוש (הנכלל במושג wealth) יכול לשמש לצריכה, או לייצור; אם בוחרים להשתמש בו לייצור, הוא נחשב capital. בעברית נשתמש במושג הון.
יא - השפעת הקידמה החומרית על התפלגות השפע
יב - סוואנה בלתי מוגבלת
יג - הגורם העיקרי לתקופות של שפל תעשייתי
יד - התמדת העוני תוך-כדי התקדמות העושר
טו - בחינת כמה הצעות לפתרון
טז - החידה נפתרת - תיקון החידה הראשון
יז - בחינת ההצעה בהתאם לעקרונות המקובלים של מיסוי
יח - תמיכות והתנגדויות
יט - בעלות על קרקע בראיה הסטורית
כ - היסוד המוסרי של הקניין
כא - תביעה של בעלי קרקעות לפיצוי
כב
כג
כד
כה
כו
כז