פרדס רמונים א ג
<< · פרדס רמונים · א · ג · >>
פרק שלישי:
עוד מכריע הת"ת בין גדולה להוד ובין גבורה לנצח. והטעם כי גדולה ונצח הם צד הימין חסד, וגבורה והוד הם דין שמאל וצריכים אל ההכרעה.
ויש לזה קצת ראיה מדברי הרשב"י ע"ה בספר ר"מ (פנחס דף רמד.) ז"ל:
- "ובחבורא קדמאה, "אריתי מורי עם בשמי" - דרועא ימינא בירכא שמאלא. "יערי עם דבשי" - יעקב ברחל. "ייני עם חלבי" - דרועא שמאלא בירכא ימינא."
- "חסד עם הוד - אינון דרועא ימינא עם ירכא שמאלא. יעקב ברחל - עמודא דאמצעיתא במלכות. גבורה עם נצח - אינון דרועא שמאלא עם ירכא ימינא. "
- "ואמאי שני מדות דיליה הכי. אלא רזא הוא דיימא הכי. דוד אמר הכא כהניך ילבשו צדק וחסידיך ירננו. ואיתמר התם, ולוייך ירננו מבעי ליה למימר. אמר הקב"ה לאו אורח ארעא לשנות מדותי, אלא בתר דזמינת לי אית לי למעבד רעותך. מהכא אוליפנא דבעל הבית דמזמן אפי' למלכא אית ליה למלכא למעבד רעותיה, ובג"ד אוקימנא כל מה שיאמר לך בעל הבית עשה וכו'. ועם כל דא דרזא דא שפיר איהו וכו'" עכ"ל.
ומה שיש להתעורר במאמר הזה הוא אריכות לשונו וכפל הענין שלא במלות שונות. באמרו "דרועא ימינא בירכא שמאלא, חסד עם הוד וכו'" - וכי עד עתה לא שמענו כי שני זרועות הם גדולה זרוע ימין גבורה זרוע שמאל, וב' שוקים שהם נצח שוק ימין הוד שוק שמאל? ומה צורך אל האריכות הזה בביאור הדברים הפשוטים?
ב' - כי מעקרא היה לו לתפוס לשון קצר ומבואר באמרו "מורי עם בשמי - חסד עם הוד. יערי עם דבשי - עמודא דאמצעיתא עם מלכות. ייני עם חלבי - גבורה עם נצח", וישתוק מירכין ודרועין כדי שלא יצטרך אל ביאורם אח"כ.
ג' - דעיקר המאמר הזה הוא בפרשת פינחס (דף רמא.), שכן אמר "ובחבורא קדמאה", פי' בזוהר, כי הוא היה הספר הקודם אל זה. ושם בפרשת פנחס לא האריך לא מינה ולא מקצתה, אלא ראש המאמר לבד. וזה לשונו:
- "אריתי מורי עם בשמי, דרועא ימינא בירכא שמאלא. יערי עם דבשי, יעקב ברחל. ייני עם חלבי, דרועא שמאלא בירכא ימינא", עד כאן לשונו.
ועם היות שהאריך שם בענין ההכרעה כנוי "מורי" שהוא החסד, ו"בשמי" הנצח כנדרש -- עכ"ז בענין ביאור המלות לא האריך יותר. ויש לראות למה לא תפס כאן היחס הזה?
ד' - באמרו יעקב ברחל ולא אמר גופא בנוקבא, כדרך וכיחס האברים שיחד בשאר הספירות.
ה' - בתר דנחית לפרושי דבריו במה שאמר "ואינון וכו'" היה מן הראוי שיאמר "דרועא ימינא עם ירכא שמאלא - חסד עם הוד", כי זהו הסדר הנכון, ולא להקדים הפירוש אל הלשון באמרו "חסד עם הוד דרועא ימינא עם ירכא שמאלא וכו'", וכן לכולם.
ו' - מאי דקשייא ליה "ואמאי שני מדות הכי?", ומאי קשיא, והרי לפעמים יונק הנצח מהגבורה וכן ההוד מהחסד עם היות שרוב יניקתם הם נצח מהחסד והוד מגבורה. כי לפעמים יקרה לפי ההמזגות וההשפעות שיהיו יונקות נצח מגבורה והוד מחסד. ולכן כל א' כלולה מכולם כדי שיהיו כולם מסכימות אל פעולה אחת ולשפע אחת. ולכן אפשר להשתוות שני ההפכים אפי' גבורה עם חסד.
ונפרש כי רשב"י ע"ה הוקשה לו בכתוב כי היה מן הראוי שיאמר "אריתי מורי ובשמי, אכלתי יערי ודבשי, שתיתי ייני וחלבי". "עם...עם" למה, כי הוא מיותר. ולזה השיב ששם למעלה מן המאמר אשר לפנינו (הנדפס בפ' ויקרא דף ד' ע"ב ע"ש) אמר מורי עם בשמי, חסד עם נצח. יערי עם דבשי, גבורה עם הוד. ייני עם חלבי, גוף וברית.
והנה בזה ניתרצה קצת שאלתנו, כי אמר "עם עם" לייחד המדות האלה בדרך הנז'. ומפני כי אין התשובה הזאת מספקת כיון שאין הכונה בפסוק אלא לייחד חסד בנצח, גבורה בהוד ות"ת ביסוד. עכ"ז לשתוק מעם עם וממילא משתמע דמיוחדים קאמר דארחייהו בהכי כי ג' מתייחדים בג'. לזה אמר "ובחבורא קדמאה", פי' בזוהר בפ' פנחס נתבאר בזה פי' אחר יותר מרווח והוא זה "דרועא ימינא בירכא שמאלא", שהכוונה חסד - עם היותו קו החסד, מיוחד בהוד עם היותו קו הדין. וכן גבורה - עם היותו קו הדין, מיוחד בנצח עם היותו קו החסד. ועתה לא יקשה למה אמר "עם עם", דאיצטריך משום דלאו אורחייהו בהכי. ולפי שהוא הפך מנהגם וטבעם, לכך הוצרך לומר "עם עם" להשמיענו הפך הסדר הזה.
והטעם שאמר בזוהר בלשון כינוי האברים - ירכין ודרועין - ולא המדות בשמם. מפני שהוקשה לו כי מאחר שהוא פירש הספירות מהופכות שלא כסדר, הוא דבר בלתי אפשר. כי דרך יניקת הנצח הוא מן הימין, וכן הוא תחת החסד קו החסד. ודרך יניקת ההוד מן השמאל, וכן היא תחת הגבורה קו הדין. והיאך אפשר שישנו את תפקידם, כי דבר זה בלתי אפשר.
ולפרש לנו ענין זה במליצה נמרצת נקט בלשונו ירכין ודרועין. לומר לך. כי כמו שהירכים והזרועות מדובקים יחד ומחוברים עם הגוף, וע"י הגוף הוא מייחד הזרוע ימין עם הירך השמאלי, וכן הזרוע השמאלי עם הירך הימיני, והגוף האמצעי הוא המייחדם והמזווגם יחד. כך העניין למעלה ע"י הת"ת שהוא המסתעף בו' קצוות והקצוות אבריו. כדרך שהאברים ענפים לגוף, כן הקצוות אברים וענפים לת"ת. ולכן על ידו אפשר לספירות האלה להיותן נמזגות במזיגה הזאת והיא באפשרית ואינו מן הנמנע.
ועכ"ז לא ניצלנו עדיין משאלת "אמאי שני המדות דיליה הכי" כמו שנבאר.
והנה התבאר הטעם שהוכרח לומר ירכין ודרועין ולא המדות ממש בשמם. אבל הרשב"י ע"ה בס' רעיא מהימנא כיון להביא לשון החבור הראשון בהעתקות לשונו ממש שהוא "אריתי מורי עם בשמי, דרועא ימינא בירכא שמאלא. יערי עם דבשי, יעקב ברחל. ייני עם חלבי, דרועא שמאלא בירכא ימינא", עכ"ל החבור. והאריך בבאור שאר המאמר.
הכוונה לבאר לנו דקדוק לשונו היפה באמרו "דרועא ימינא בירכא שמאלא וכו'", שאין הענין על צד המקרה, אלא בכונה ממש שהחסד מתייחד עם ההוד, ולא ההוד מתיחד עם החסד. ר"ל שיהי' משכן החסד בהוד ויהיה העיקר החסד. וכן הגבורה שיהיה משכנה ומושבה בנצח ויהיה העיקר (הנצח) [נ"א הגבורה] ולא להפך. וכן הת"ת במלכות למטה.
שאם נאמר שיהיה העיקר למעלה, התחתונות בעליונות, לא יתיישב טעם - אמאי שני מדות הכי? שא"כ נמצאת הכלה ושושביניה עולה לבית החתן ושושביניו, וא"כ אין ראוי לכלה לשנות מנהגי החתן כלל, מאחר שהיא מתאכסנת בביתו. אלא הכי הנכון הוא. חסד בהוד, גבורה בנצח, ת"ת במלכות. והם ג' עליונות בג' תחתונות. נמצא החתן מתאכסן עם שושביניו בבית הכלה עם שושביניה. ואחר שהוא בבית הכלה - ראוי שיתנהג ברצון הכלה. ויש בידה לשנות המנהג כרצונה כאשר יהיה יותר טוב בעיניה.
ועם הענין הזה יש תשובה לשאלת "אמאי שני מדות הכי וכו'", כמו שנבאר בע"ה. וזהו שכיון הרשב"י ע"ה לבאר לנו דקדוק לשונו בהקדים פי' המאמר אל המאמר עצמו באמרו "חסד עם הוד - דרועא ימינא בירכא שמאלא", ולא להפך. להעירנו על דקדוק לשונו כי בכוונה מכוונת נקט לישנא דירכין ודרועין ולא לישנא דמדות חסד והוד וכו', להורות שע"י הגוף היא המזיגה הזאת. וזה כיון בהקדימו לשון חסד והוד אל דרועא וירכא כאמרו. דוק כי כבר היה באפשר לקצר בלשון לומר חסד והוד - לישנא דמדות ולא לישנא דאברים. אלא להשכילך בינה, כי סוד המזיגה הזאת דלכאורה נראה מהופכת, היא מיושרת ע"י הגוף שהוא הת"ת האמצעי כמו שפי'. ואדרבא דרועא וירכא פי' אל חסד והוד, ולא חסד והוד פי' אל דרועא וירכא.
ולזה נתרץ כי ביעקב ורחל לא הוצרך לשנות שמהן אל שם אברי הגוף. כי ענינם ויחודם אין בו שינוי אלא כנוהג שבעולם, ת"ת על המלכות, ולכן לא שנה אותם. ועוד השכילנו כי בלשון חבורא קדמאה אמר דרועא ימינא בירכא שמאלא וכן דרועא שמאלא בירכא ימינא, ולא אמר עם עם אלא בקצור. ובמאמר הזה בביאורו פירש חסד עם הוד וכו' ואמר עם עם. ואמאי שני מדות דליה הכי, פי' בשלמא אם היינו מפרשים כי לא היה שינוי המדות אלא לענין ההשפעה והיניקה לבד דהיינו מאי דהוה סליק אדעתן בפי' דרועא ימינא בירכא שמאלא שכוונתו על השפע לבד שישפיע חסד בהוד וכן שישפיע גבורה בנצח לא קשיא לן כלל דהכי אורחייהו דמדות דינקי הני מהני. אלא לפי מה שפירש במאמר הזה דרועא ימינא בירכא שמאלא פי' עם ממש דהיינו שתתייחד חסד למטה בתוך ההוד, והגבורה למטה בתוך הנצח. א"כ קשיא אמאי שני המדות הכי. כי בדרך הייחוד ממש אין זה דרך ייחוד הספירות כי נצח מתקשר בחסד והוד בגבורה כמו שנבאר בשער ירך יעקב בעה"ו בפ"ג ד'.
והענין כי בהשפעה עם היות שישפיע החסד בהוד עכ"ז ההוד יפעול פעולתו שהיא פעולת הדין אע"פ שלא יפעול בחוזק כמו בשעת יניקתו מן הגבורה ואין בזה חשש מאחר שאין שינוי במדות. אמנם ביחוד ממש יש מיחוש מפני שמתבטל פעולת הדין מכל וכל. כי כאשר ירצה לפעול בדין הגבורה, הנצח יכבוש הדין ההוא ולא יניחהו לפעול בסוד היחוד. ולכן קשה אמאי שני מדות הכי. כי הוא שינוי המדות וחסימת הדין וזה אין ראוי. וזהו לאו אורח ארעא הנאמר אל דוד. והשיב בעבור דוד עבדך כו' שנה והמשיך כח הרחמים. כי אפי' הרנה שהיא מצד הדין כנודע רצה שיהיה מצד החסד, וזה יתבאר יותר בשער מהות וההנהגה בע"ה בפ"ו. וכן הענין בת"ת מאחר שהוא בא אל בית המלכות כאמרו באתי לגני אחותי כלה א"כ ראוי להתנהג כרצונה אפי' בשינוי המדות להמשיך כח הרחמים ביותר. וזהו הנאמר חסד בהוד גבורה בנצח ויעקב ברחל, כי הם שלשה עליונות בשלש תחתונות ע"י יעקב החתן הבא לבית כלתו רחל כדפירשנו. אבל אם היתה הכלה עולה לבית החתן לא היה ראוי לשנות דלאו אורח ארעא לשנות.
והנה נשלם פי' המאמר, ויצא לנו טוב טעם ודעת כי תפארת ג"כ מכריע בין גדולה והוד ובין גבורה ונצח: