לדלג לתוכן

ביאור:שתי תקופות בפעילות ירמיהו

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




ירמיהו התחיל להינבא בימי יאשיהו מלך יהודה (ראו כמה שנים ניבא ירמיהו? ). גם בפרק ג 6 נזכרה נבואה שנאמרה בימי יאשיהו (הנבואה אל שבטי הצפון - "וַיֹּאמֶר ה' אֵלַי בִּימֵי" " יֹאשִׁיָּהוּ הַמֶּלֶךְ... " ). התאריך הבא מופיע רק בפרק כא ( " "הדבר אשר היה אל ירמיהו מאת ה’ בשלח אליו המלך צדקיהו את פשחור בן מלכיה ואת צפניה בן מעשיה הכהן לאמר" " ). פרק ג נאמר בימי יאשיהו, ופרק כא נאמר בימי צדקיהו בנו, כלומר 20-30 שנים מאוחר יותר. מתי קרו הפרקים שבאמצע - פרקים ד עד כ?

קשה לדעת בוודאות, אך יש פרט שמבדיל בין הפרקים הראשונים (א עד יט) לבין הפרקים הבאים (כ עד סוף הספר):

  • בפרקים א-יט יש נבואות פורענות רבות שמדברות על חורבן ירושלים, אך בשום מקום לא נזכר שמו של הגוי שיחריב את ירושלים (פעם אחת נזכר "עם מארץ צפון" אך לא נזכר שמו).
  • רק מפרק כ והלאה נזכר שאותו גוי הוא - "בבל".

לכן נראה, שהפרקים הקודמים יותר שייכים לתקופה מוקדמת יותר, שבה לא היה טעם להזכיר את שמו של הגוי שיחריב את עם ישראל, כי הוא עדיין לא היה מוכר בציבור הרחב.

באיזה פרק בדיוק מסתיימת התקופה הראשונה ומתחילה התקופה השניה? - קשה לדעת בוודאות. אמנם הבבלים נזכרו רק בפרק כ, אך פרק כ הוא המשכו הישיר של פרק יט (פרק יט מתחיל כך: "כֹּה אָמַר ה': הָלֹךְ וְקָנִיתָ בַקְבֻּק יוֹצֵר חָרֶשׂ; וּמִזִּקְנֵי הָעָם, וּמִזִּקְנֵי הַכֹּהֲנִים. וְיָצָאתָ אֶל-גֵּיא בֶן-הִנֹּם , אֲשֶׁר פֶּתַח שַׁעַר החרסות (הַחַרְסִית); וְקָרָאתָ שָּׁם אֶת-הַדְּבָרִים אֲשֶׁר-אֲדַבֵּר אֵלֶיךָ". ירמיהו ניבא בגיא בן הנום, ולאחר מכן (יט 14): " וַיָּבֹא יִרְמְיָהוּ מֵהַתֹּפֶת, אֲשֶׁר שְׁלָחוֹ ה' שָׁם לְהִנָּבֵא ; וַיַּעֲמֹד בַּחֲצַר בֵּית-ה', וַיֹּאמֶר אֶל-כָּל-הָעָם: 'כֹּה-אָמַר ה' צְבָאוֹת אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל: הִנְנִי מֵבִי אֶל-הָעִיר הַזֹּאת וְעַל-כָּל-עָרֶיהָ, אֵת כָּל-הָרָעָה אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי עָלֶיהָ; כִּי הִקְשׁוּ אֶת-עָרְפָּם לְבִלְתִּי שְׁמוֹעַ אֶת-דְּבָרָי". בתגובה, תפס פשחור את ירמיהו ותלה אותו למשך יום שלם; ולאחר מכן ניבא לו ירמיהו "וְאַתָּה פַשְׁחוּר, וְכֹל יֹשְׁבֵי בֵיתֶךָ, תֵּלְכוּ בַּשֶּׁבִי; וּבָבֶל תָּבוֹא , וְשָׁם תָּמוּת וְשָׁם תִּקָּבֵר--אַתָּה וְכָל-אֹהֲבֶיךָ אֲשֶׁר-נִבֵּאתָ לָהֶם בַּשָּׁקֶר"). בנוסף לכך, אם מחלקים את ספר ירמיהו לקבצי-נבואות לפי הכותרות המופיעות בו , נראה שהקובץ המכיל את פרקים יט-כ מתחיל כבר בפרק יח ("הַדָּבָר אֲשֶׁר הָיָה אֶל-יִרְמְיָהוּ מֵאֵת ה' לֵאמֹר: קוּם וְיָרַדְתָּ בֵּית הַיּוֹצֵר, וְשָׁמָּה אַשְׁמִיעֲךָ אֶת-דְּבָרָי").

אם כך, ייתכן שהפרקים א-יז נאמרו בימי יאשיהו, והפרקים יח והלאה נאמרו בימי יהויקים וצדקיהו. כעת יש לבדוק האם מידע זה עוזר להבין את הנבואות.

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-04-06.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvia/yrmyhu/2tqufot