לדלג לתוכן

ביאור:קריאת עקדת יצחק בראש השנה - מדוע?

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



קריאת "עקדת יצחק" - בראש השנה מדוע?

כידוע, ראש השנה הבא עלינו לטובה הוא תחילת שנה, יום הולדת לאנושות ונחשב גם ליום קידוש ה'.

אחד המוטיבים הראשיים בראש השנה הוא: המלכויות- הכוונה קבלת עול מלכות שמים- הדבר קשור קשר הדוק למסירות הנפש של האדם לקב"ה, המוכן למסור את נפשו למען ה' בעת הצורך.

כמו בקריאת שמע כאשר האדם אומר:"שמע ישראל" "ואהבת את ה' אלוקיך בכל לבבך ובכל נפשך..."

"בכל לבבך" הכוונה בשני היצרים.

"בכל נפשך.." אפילו נוטלים את נפשו של היהודי.

פרשת העקדה נקראת ביום השני של החג - משום שהיא מסמלת מצד אחד תזכורת כביכול לקב"ה שריחם על אברהם וברגע האחרון יצחק לא הוקרב ,אלא במקומו הוקרב האייל, אנו שואפים שזכות זאת תעמוד לצידנו ביום הדין .

מעניין שאברהם היה יכול לבוא ולהתלונן לפני הקב"ה על עצם הציווי לעקוד את יצחק בנו – יחידו, הרי ה' כבר הבטיח לו :"כי ביצחק יקרא לך זרע.."

אברהם שותק, אינו בא בטענות ושאלות אל ה', גדולתו של אברהם מתבטאת בכך שהוא אינו מערער אחר רצון ה', זהו קידוש ה' אמיתי במלוא השלמות.

הוא נובע מתוך אמונה אמיתית בבורא עולם ומסירות נפש טהורה.

עניין זה של מסירות נפש וקידוש ה' כאחד - מופיע גם בתפילת:"ונתנה תוקף" תפילה זו חיבר יהודי קדוש בשם רבי אמנון ממגנצא- איש עשיר יפה תואר וחכם הוא נתבקש על ידי מנהיג מגנצא ושריו - להמיר את דתו, תשובתו הייתה שיתנו לו מרחב של שלושה ימים כדי לחשוב על עצם הרעיון ואחרי שלושה ימים כשקראו לו שוב ופקדו עליו להמיר את הדת היהודית, הוא סירב וביקש שיחתכו לו את הלשון מפני שהוא כעס על עצמו על עצם הסכמתו לדון על העניין , במקום זה קיצצו לו את אצבעות רגליו ,

תוך כדי פעולתם לא הפסיקו לשאול אותו אם מוכן בכל זאת להמיר את דתו, אך הוא סירב.

בראש השנה ביקש הצדיק מאנשיו שיביאוהו לבית הכנסת עם אבריו הכרותים , סמוך ל"קדושה" אמר רבי אמנון לש"ץ שימתין מעט כי הוא רוצה לקדש את הקב"ה, באותו זמן ממש הוא חיבר את הפיוט:"ונתנה תוקף".

מכאן שיהודי חייב ללמוד מאבותיו על האמונה החזקה בבורא עולם , על קידוש ה' ומסירות נפש.

מעשה אבות סימן לבנים. [בראשית רבה מ"ח]

בראש השנה כאשר תוקעים בשופר נזכרים אנו גם במסירות הנפש של אברהם אבינו ובאמונתו החזקה בבורא עולם..

שנה טובה ומבורכת.

תת-נושאים

[עריכה]

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אהובה קליין שפורסם לראשונה בAhuvak @ bezeqint.net וגם ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2009-09-15.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/messages/forums_15