לדלג לתוכן

ביאור:עץ חיים/שער ו/פרק ז

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

אור חוזר

הפרק הקודם סיכם את עניין יציאת האורות וחזרתן במאציל לשם השלמתן. בפרק זה יש את השלמה להבנת עניין אור החוזר. שכן יש שלוש אורות אור ישר שיוצא מפה דא"ק ומגיע למקום הכלים בעקודים. אור חוזר בעת חזרת האור במאציל. ואור רשימו שנשאר בכלי (מלבד בכלי המלכות) כדי להאיר לתחתונים.

אורות העליונים משפיעים בתחתונים שני מיני השפעות הראשונה היא השפעה של חיות והשנייה היא ריבוי שפע, שטבע אורות העליונים להשפיע תמיד בתחתונים. אלא שבעת פגם כשיש עוונות בתחתונים האור העליון אוסף אורו מלהשפיע ומפסיק את השפעת השפע. אלא שגם בעת כזו השגחת העליונים אינה נפסקת וממשיכה אור להחיות התחתונים די סיפוקם. שהרי אין חפץ המאציל בהשחתת העולם גם כשאין התחתונים ראויים, לכן ממשיך להם אור מחיצוניותו בלבד שהוא אור מספיק לחיות העולמות די הכרחן ונקרא אור אחור, [אף שכשאנו מדברים בעולם העקודים אין לדבר על פגם אלא על הצורך ביצירת הכלים, אלא שזה שורש למה שעתיד להיות דין בתחתונים].

ואור החוזר הוא נמשך אל התחתונים בעת שהאורות עולים, שהוא מהפך פניו בכעס עמהם בסוד 'דומה דודי לצבי', ומאיר להם אור ההכרח עם היותו מסתלק ואינו נותן להם האור אלא בהפיכת האחוריים אל התחתונים, ונקרא אור דין לסבה זו. ונקרא אור חוזר כי בעת חזרתו והסתלקותו למעלה שלא להשפיע בהם שפע גדול אז נמשך להם אור ההכרחי הזה. אמנם הסתלקות האור תמשך רגע ככתוב 'כי רגע באפו'. מכאן אנו למדים שמעשה בני האדם משפיעים ברום המעלות גם מעל עולם האצילות כמו שכתב בפרק ד' בשער מטי ולא מטי שרצון השורשים העליונים להשפיע בתחתונים אך כראות השורש העליון שהאור שהוא נותן לספירות תחתיו אינו מושפע הלאה למטה, הרי שגם הוא מפסיק את ההשפעה כדרך שבזמן שז"א אינו משפיע במלכות הרי שגם או"א מפסיקים השפעתם ממנו בסוד 'הצדיק אבד' משני צדדים הן מלמטה שמפסיק להשפיע והן מלמעלה שמפסיק לקבל השפע (זוהר ב' נ"ז ע"ב).


אמנם אור החוזר אינו אחיד כמו שכתב בפ"ה, שכאשר מסתלק אור הכתר הרי שאור החכמה מקבל מהמאציל דרך אחוריים אחד אך אור הבינה כבר מקבל את אור החוזר מהמאציל דרך שני אחוריים, דכתר ודחכמה לכן דינין מתערין מינה, עד שנמצא שהמלכות מקבלת מט' אחוריים ולכן היא יותר דין מכל שאר הספירות. מלבד ריבוי או מיעוט בחי' האחוריים כיון שהאור החוזר מאיר בהם מהספירה שמעליהם שכל הספירות נמשכות בקו אחד ולא היו בבחי' שלוש קוים לכן ריבוי הדינים תלוי גם באופי הספירה שמעל, שחכמה שתקבל מהכתר הרי שהדינים בה חלשים ואילו הת"ת שמקבלת מאחוריים של הגבורה שהם אחוריים קשים יתגברו בה הדינים יותר. הצד השווה שבהם שלהיות שמקבלים דרך אחוריים כולם הם דינים.