לדלג לתוכן

ביאור:לא צריך שופטים שמחפשים משכורות גבוהות

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


בדיונים על השכר במגזר הציבורי, ובמיוחד על שכר השופטים, אחת הטענות היא, "השופטים צריכים לקבל משכורות גבוהות, כדי למשוך את עורכי-הדין הטובים יותר לעבוד כשופטים. עורכי-הדין הפרטיים מרוויחים הרבה כסף, וכדי למשוך את עורכי-הדין הטובים לעבוד דווקא כשופטים במגזר הציבורי, צריך לתת להם משכורות גבוהות".

אולם, על-פי התורה וההלכה, גישה זו אינה נכונה. אחת התכונות הנדרשות ממנהיגים בישראל היא, שיהיו "שונאי בצע"; תכונה זו נזכרה בעצת יתרו למשה, וגם נפסקה להלכה (ראו בחירות - שלב ב ).

אם עורך-דין מחליט לעבוד כשופט, רק משום שהוא רוצה לקבל משכורת גבוהה - הרי זה מוכיח שהוא אינו "שונא בצע", ולכן אינו ראוי להיות שופט!

אני לא אומרת שהשופטים צריכים לעבוד בחינם - רק שלא צריך "למשוך" אותם בעזרת כסף.

חז"ל הביעו רעיון זה בחומרה יתירה (תלמוד בבלי, כתובות קה. ) : " "אמר רב יהודה אמר רב אסי: 'גוזרי גזירות שבירושלים היו נוטלין שכרן (ומתפרנסין הימנו לפי שלא היו עסוקין במלאכתן): תשעים ותשע מנה מתרומת הלשכה; לא רצו - מוסיפין להם'. 'לא רצו'? - אטו ברשיעי עסקינן (שנוטלין שכר לדון יותר מכדי חייהן)? אלא 'לא ספקו (למזונות), אע"פ שלא רצו (ליטול) - מוסיפין עליהן'" ".


חז"ל דחו בשתי ידיים את האפשרות, שהדיינים לא ירצו לדון בגלל השכר הנמוך, או שידרשו העלאה במשכורת מעבר למינימום הנדרש כדי לחיות; דיינים כאלה הם רשעים, ובכלל לא אמורים להגיע להיות דיינים. המצב בימיהם היה הפוך - דיינים סירבו לקבל העלאה במשכורת, למרות שהמשכורת לא הספיקה לקנות אוכל לעצמם ולמשפחתם! במצב כזה קבעו חז"ל, שיש לחייב אותם לקבל העלאה במשכורת, על-מנת שבריאותם לא תיפגע (ראו גם: הכר פנים לא טוב, ועל פת לחם יפשע גבר ).

תגובות

[עריכה]

מאת: ארנון

הרב מימון אמר "עם ממון אפשר להשיג גם שונאי בצע"

לידיעתך, המשכורות הגבוהות של השופטים מטרתן אחת, והיא שגורם זה לא יהוה שיקול או דאגה בשיפוטיו וילך לחפש חלטורות להכנסה נוספת. (לא כולל הרצאות בעניני חוק ומשפט או חיבור ספרים בנושא.)

עוד דבר קחי בחשבון כי עם כל המשכורות הגבוהות של השופטים, הכנסות עורכי הדין יותר גבוהות, ועל כן כאשר עו"ד טוב מחליט לעבור לצד השני הוא עושה ויתור גדול על הכנסות. כך שלא הכסף יענה את הכל.

דוח על משכורות חריגות לא נטפל לשופטים כי לגביהם קים קונצנזוס

מאת: יעל
שופט שצריך משכורת של עשרות אלפי שקלים בחודש כדי שלא יחפש חלטורות, הוא לא "שונא בצע" אלא "רודף בצע". שופטים כאלה אנחנו לא צריכים.
שופט אולי מרוויח פחות מעורך-דין, אבל המשכורת שלו קבועה ומובטחת לכל החיים - כמעט בלתי אפשרי להדיח אותו. הוא לא צריך להצטיין או לעמוד בתחרות עם אחרים כדי להרוויח משכורת גבוהה. כך שהויתור לא כזה גדול.
הקונסנזוס לגבי השופטים מוטעה.
מאת: אראל
חז"ל אמרו "יש לו מנה - רוצה מאתיים, יש לו מאתיים - רוצה 400..."
ככל שלאדם יש יותר - הוא רוצה יותר (הוא מטייל יותר בחו"ל, רואה יותר מוצרים שהוא רוצה, רואה יותר דברים שאין לו, וכו'...).
לכן, דווקא שופט שמקבל משכורת גבוהה, עלול יותר לרצות "להשלים את ההכנסה" ע"י שוחד וכד'.

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של יעל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-04-06.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/tora/jmot/jm-18-21