לדלג לתוכן

ביאור:הקדמה לספר ישעיהו

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


הנביא ישעיהו ניבא, כמתואר בפסוק הראשון בספר, בתקופתם של ארבעה מלכי יהודה: עזיהו, יותם, אחז ויחזקיהו.

עזיהו מלך יהודה היה מלך תקיף, והיה לו צבא חזק וכלי נשק משוכללים. הוא ניצח את העמים השכנים אויבי יהודה, פיתח את עבודת האדמה והרחיב את גבולות יהודה עד אילת. באותם הימים היתה גם מלכות ישראל (מלכות שומרון) בשיא גדולתה, וירבעם בין יואש מלך ישראל השיב את גבול ישראל ממבוא חמה ועד ים המלח.

בסוף ימי עזיהו נחלשה מלכות ישראל בעקבות מהפכות ומהומות בפנים ולחץ של מלכות אשור מבחוץ. בעקבות חולשת מלכות ישראל, נחלשה גם מלכות יהודה.

מן הזמן ההוא ואילך היתה מלכות אשור למעצמה החזקה באזור, והיא פרשה את שלטונה על כל העמים והממלכות שעד הים התיכון ועד גבול מצרים. בתחילה השאירו מלכי אשור את מלכי העמים השונים על כנם, ולא תבעו מהם אלא מיסים. ומלבד עניין המסים היו מלכים אלה כעומדים ברשות עצמם, ואף היו נלחמים זה בזה ומשעבדים זה את זה. כך נלחמו רצין מלך ארם ופקח מלך ישראל ביהודה - תחילה בימי יותם, ולאחר מכן בימי אחז.

פעמים אחדות עלו מלכי אשור על ישראל, ופעמים אחדות הגלו מבני ישראל אל ארצות רחוקות, וכן נלחמו מלכי אשור בעמים שבסביבות ארץ ישראל. בסופו של דבר החריבה אשור גם את מלכות ארם וגם את מלכות שומרון.

אחז מלך יהודה נכנע למלך אשור ושילם לו כסף וזהב כדי שיעזור לו במלחמתו עם רצין ופקח. אך לאחר חורבן שומרון ביקשה מלכות אשור לשעבד גם את יהודה. חזקיהו המלך נכנע תחילה לסנחריב מלך אשור ונתן לו מס. אולם לאחר מכן מרד בו, ומסתבר שהיה זה משום שסנחריב הלך והכביד את עולו על יהודה עוד ועוד. בסופו של דבר עלה סנחריב על יהודה וכבש בה ערים רבות וביקש לעלות גם על ירושלים ואף שלח את צבאו לצור עליה. חזקיהו שהיה מלך צדיק קיווה לתשועת ה' ושלח אל ישעיהו הנביא לבקש ממנו שיתפלל להצלת ירושלים, אך במקביל ביקש גם את עזרתה של מצרים, שהיתה באותם הימים המעצמה הגדולה המתחרה באשור ונאבקת עמה על ההשפעה והשלטון באזור. כמו כן ביקש חזקיהו לסייע למרדך בלאדן מלך בבל שמרד במלך אשור ונלחם בו. בסופו של דבר, מצרים לא סייעה ליהודה סיוע של ממש, אבל ירושלים ניצלה בדרך פלא מידי סנחריב.

לאחר הסתלקותו של סנחריב מיהודה, התחזקה מלכותו של חזקיהו, וממלכת יהודה היתה בשלוה לזמן מה. אבל לאחר שנים מעטות, חזרה מלכות אשור ושעבדה את יהודה, ומנשה בן חזקיהו נכנע לעול אשור.


מבנה הספר

[עריכה]

ספר ישעיהו מחולק לשתי חטיבות:

החטיבה הראשונה, רובה נבואות, המכוונות לימי ארבעת המלכים הנזכרים בראש הספר - עזיהו, יותם, אחז ויחזקיהו. חטיבה זו ניתן לחלק לארבעה חלקים:

1. תוכחות ונחמות ליהודה ואפרים (פרקים א-יב).

2. קובץ 'המשאות' לגויים, וחזיונות נספחים אליו (יג-כז).

3. קריאות 'הוי' ונבואות נספחות (כח-לה).

4. ישעיהו וחזקיהו (לו-לז).

החטיבה השניה 'נחמות ישעיהו', רובה נבואות נחמה על הגאולה מבבל ועל הגאולה העתידה. ניתן לחלק חטיבה זו לשני חלקים:

1. דיבורי נחמה על לב ירושלים (מ - נה ה).

2. ייעודי נחמה, משולבים בהטפה לתשובה ולשמירת מצוות ה' (נה ו עד סוף הספר).


מקורות

[עריכה]

בעיקר מתוך המבוא של דעת מקרא