לדלג לתוכן

תפילה למכירת דירה

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בס"ד

תפילה למכירת דירה

מרבי אליהו דושניצר זצ"ל


קודם התפילה יאמר מזמור קי"ד שבתהלים.
וטוב שיתן מעות עבור תינוקות של בית רבן (היינו ילדים הלומדים בתלמוד תורה), ושיאמרו אף הם התפילה.

תהלים פרק קיד.
בְּצֵאת יִשְׂרָאֵל מִמִּצְרָיִם בֵּית יַעֲקֹב מֵעַם לֹעֵז: הָיְתָה יְהוּדָה לְקָדְשׁוֹ יִשְׂרָאֵל מַמְשְׁלוֹתָיו: הַיָּם רָאָה וַיָּנֹס הַיַּרְדֵּן יִסֹּב לְאָחוֹר: הֶהָרִים רָקְדוּ כְאֵילִים גְּבָעוֹת כִּבְנֵי צֹאן: מַה לְּךָ הַיָּם כִּי תָנוּס הַיַּרְדֵּן תִּסֹּב לְאָחוֹר: הֶהָרִים תִּרְקְדוּ כְאֵילִים גְּבָעוֹת כִּבְנֵי צֹאן: מִלִּפְנֵי אָדוֹן חוּלִי אָרֶץ מִלִּפְנֵי אֱלוֹהַּ יַעֲקֹב: הַהֹפְכִי הַצּוּר אֲגַם מָיִם חַלָּמִישׁ לְמַעְיְנוֹ מָיִם:

יְהִי רָצוֹן מִלִּפְנֵי אָבִינוּ שֶׁבַּשָּׁמַיִם שֶׁיִּמָצֵא לָנוּ קוֹנֶה לְדִירָתֵנוּ הַנִּמְצֵאת בִּרְחוֹב (פלוני), בְּבַּעֲלוּת (פלוני בת פלונית).
וְנוֹכֵל בְּזֶה לְמָלֵא חֵפְצֶנוּ לַעֲסֹק בַּתּוֹרָה וּבַּמִצְוֹת בְּלִי כָּל הַטְרָדּוֹת, וְלַעֲשׂוֹת רְצוֹנְךָ בְּלֵבָב שָׁלֵם.

אָמֵן כֵּן יְהִי רָצוֹן.

"יִהְיו לְרָצוֹן אִמְרֵי פִּי וְהֶגְיוֹן לִבִּי לְפָנֶיךָ יְהֹוָה צוּרִי וְגאֲלִי"


הגאון הצדיק רבי אליהו דושניצר זצ"ל.
הסגולה האמיתית - "אל תונו איש את אחיו"

לרבי אליהו דושניצר משגיח בישיבת לומז'ה בפתח תקוה היה פרדס. הפרדס נשא הפסדים גדולים ורבי אליהו שעול הדאגה לפרדס רבץ על כתפיו שקע בחובות. עול החובות לא היו לרוחו, הוא נאלץ ללוות מאדם אחד ולהחזיר לשני וחששו היה שמא הוא מצער אי מי בשל חובותיו או מסב נזק למעורבים בעסקי הפרדס.
עוד דאג שמא חלילה יעזוב את העולם בטרם יפרע את חובות הפרדס ולכן החליט כי עליו למכרו.

עסקי התפוזים באותה עת היו בשפל, וקונה לפרדס לא נמצא. לפיכך ביקש רבי אליהו מכל מכריו, ובעיקר מתלמידו רבי שמעון, שהיה מנהל תלמוד תורה, שיתפללו עליו שיזכה למכור את הפרדס ולפרוע את חובותיו. כמובן שהוא בעצמו התפלל ובכה רבות שה' יושיעו ויוציאו מהמיצר.

יום אחד בא אחד מתלמידיו ובשורה בפיו: "רבי – מצאתי קונה לפרדס!"
היה זה יהודי אמריקאי שרצה לקנות פרדס בארץ הקודש. שמעו של הצדיק רבי אליהו הגיע אליו והוא היה חפץ לבצע את העיסקה.

הגיע היהודי האמריקאי לפתח תקוה לישיבת לומז'ה כדי לפגוש את רבי אליהו ולקנות את פרדסו. אך רבי אליהו אמר נחרצות קודם אראה לך את הפרדס ואחר כך תבוא ההחלטה אם הנך חפץ בפרדס או לא.

יצא רבי אליהו עם היהודי לתחנת האוטובוסים ובמהלך הנסיעה הסביר לקונה פרק בהילכות משא ומתן. מצווים אנו בתורה: "אל תונו איש את אחיו". על כן, כדי שלא אכשילך חלילה בעסקה שאינה מוצלחת עלי לספר לך את כל חסרונות הפרדס, ודע לך שעלול אתה לשקוע בחובות ולא להרויח מן העסקה".
"רבי" – אמר הקונה בחיוך, "רוצה אני לקנות את הפרדס ויהי מה".

כשהגיעו לפרדס, הוביל רבי אליהו את הקונה מעץ לעץ ומנה את חסרונותיהם. "הנה רואה אתה עץ זה באמצע השורה, עץ זה מתולע. ושם בשורה השניה – ישנו עץ שאינו מניב כמעט פרות. כאן האדמה מלאה אבנים ולא תצלח לעבודה ועץ זה דורש טיפול מיוחד ושם יש עץ שפרותיו קטנים וחסרי מיץ..." והקונה בשלו – העסקה נראית לו, המחיר מקובל עליו והוא מעוניין לקנות את הפרדס.
עוד רבי אליהו מוסיף למנות את חסרונות פרדסו נעמד לפתע האיש, מוציא מכיסו בקבוקון קטן ומטפטף כמה טיפות לפיו. "האם חש אתה ברע" – שאל רבי אליהו את האיש? "אל דאגה רבי", אמר הקונה, "ליבי חלש מעט ולכן עלי לקחת תרופה בכל כמה שעות, כדי להסדיר את קצב פעימות הלב".
"שה' ישלח לך רפואה שלמה במהרה" – ברכו רבי אליהו, ואז עצר לרגע והוסיף בקול פסקני – "אך העסקה ביננו בטלה ומבוטלת".
"מדוע", שאלו הקונה – "הרי מודע אני לכל חסרונות הפרדס ובכל זאת אני מעונין לקנותו ומה אכפת לרב אם אני מפסיד או מרויח – זה העסק שלי ואין לי כל טענה לרב בשל כך".
"לא ולא" – אמר רבי אליהו "זהו עסק גרוע בשבילך. האם בשל העובדה שאינך מבין זאת מותר לי להונות אותך?" "הרי אמרתי לך שאם לא תשגיח על עבודת הפועלים לא תראה שום רווח וכי אדם בעל לב חלש יכול להשגיח על עבודת הפועלים? לא ולא, אני לא אלך לפתור את בעיותי על חשבון הפסד בטוח של הזולת. זאת ועוד, אדם שליבו חלש אם מסתבך הוא בעסקה לא מוצלחת עלול הוא לחלות מרוב צער ודאגה. ואני אינני מוכן בשום אופן להיות מעורב בכך". והפרדס כמובן לא נמכר.

לאחר כל זאת נשאל רבי שמעון תלמידו אם התפלל עם תלמידיו על עניין הפרדס. ואז נזכר מהבטחתו וכינס את תלמידיו מיד עם תום הלימודים ואמרו פרקי תהלים להצלחתו של רבו אליהו דושניצר, וכעבור שבוע ימים, מכר רבי אליהו את הפרדס במחיר הגון ופרע את כל חובותיו.


•°•°•°•