לדלג לתוכן

שיחת ביאור:תפילין בחול המועד

תוכן הדף אינו נתמך בשפות אחרות.
הוספת נושא
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

המקור היחידי לכך שלא מניחים תפילין בחול המועד הוא מהזוהר ואין לו שום מקור, אדרבא משמע לכאורה מהירושלמי שכן מניחים. הזוהר אף מפליג בדבריו וטוען שהמניח תפילין בחול המועד חייב מיתה - שכמובן אין לדברים שחר. ואכן ישנן קהילות אשכנזיות היום שעדיין מניחות תפילין בחוה"מ.

הנה קטע מהספר "ויכוח על חכמת הקבלה" לשד"ל, שממש טיפה אחרי תחילת הספר (יום ראשון) בא הדו שיח הבא:

  • - ולא זו בלבד שאתם מענים נפשותיכם ביום שמחה [הושענא רבה], אלא שאתם מבטלים היום ובכל ימי חולו של מועד את מצוות תפילין.
  • עניתיו : לא מלבנו נעשה כזאת, חלילה לנו, אך רבותינו חכמי המשנה הם גזרו, אומר בזוהר חדש שיר השירים (דף ס') כי כל המניח תפילין בחולו של מועד חייב מיתה, וזה לטעמים כמוסים, הידועים אל האנשים המאושרים אשר עמדו בסוד ה'.
  • - ויקצוף האיש ויאמר: העושה מצוות אלוהיו חייב מיתה? אוי לאוזניים שכך שומעות! ואיך תדברו סרה על רבותינו חכמי המשנה לתת בפיהם דבר כזה, שהמניח תפילין ביום מן הימים חייב מיתה? והלא גם בשבת ויו"ט לא אמרו שאסור להניח תפילין, שיהיה המניחם חייב עונש, לא קל ולא חמור, ורק אמרו ששבתות וימים טובים אינם זמן תפילין, מפני שהם עצמם אות. ואיך יהיה אסור להניח תפילין בחול המועד, והלא מצאנו בתלמוד ירושלמי (הובא בהגהות מיימוניות) שאחד מן החכמים ציווה לסופר שיכתוב תפילין בחול המועד לצורך עצמו כדי שיוכל ליתן תפיליו לאדם אחר שאבדו תפילין בחול המועד: ואם המניח תפילין בחוה"מ חייב מיתה מה יהיה עונש הסופר הכותבם בחול המועד להניחם הוא עצמו, כדי להשאיל את שלו ליהודי אחר שיניחם גם הוא בחול המועד?
  • אמרתי לו: ואיך נכחיש את הכתוב בספר? והנה ענינו הרואות כי כן כתוב בספר הזוהר בשם רבותינו, כי המניח תפיליו בחוה"מ חייב מיתה. ואם מן הירושלמי משמע שאין איסור בדבר, שב ואל תעשה עדיף.



ומכאן מתגלגל ויכוח על ספר הזוהר עצמו וכו' וכו' יודא.

להתחיל דיון על ביאור:תפילין בחול המועד

להתחיל דיון