שולחן ערוך יורה דעה י

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

"שולחן ערוך" בוויקיטקסט עדיין בתהליכי בנייה. לחצו כאן כדי לראות דוגמה לעיצובו של סימן ב"שולחן ערוך" יחד עם נושאי כליו. וראו גם ויקיטקסט:שולחן ערוך

אורח חיים · יורה דעה · אבן העזר · חושן משפט

<< | שולחן ערוך · יורה דעה · סימן י | >>

ראו סימן זה בתוך: טור יורה דעה · לבוש · ערוך השולחן
מפרשי שו"ע על הסימן:    פרי חדש · ש"ך · ט"ז · באר היטב · באר הגולה · פתחי תשובה
שו"ע באתרים אחרים:    תא שמע על התורה ספריא שיתופתא
דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לסימן זה
תרגומים: en.wikisource.org · SefariaENG

יתר דיני סכין
ובו שלושה סעיפים:
אבג

סעיף א[עריכה]

סכין של משמשי עבודת כוכבים חדש, או ישן שאין בו משום גיעולי עבודת כוכבים – מותר לשחוט בו בהמה בריאה, מפני שהוא מקלקל. ואסור לשחוט בו מסוכנת מפני שהוא מתקן. סכין של גוי שהשחיזו ברחיים שלו, (עיין לקמן סוף סימן קכ"א), או אם היה יפה שאין בו פגימות, ונעצו בקרקע קשה עשר פעמים ואח"כ שחט בו – מותר. ואם שחט בו בלא שום הכשר – מדיח בית השחיטה, ואם קלף – הרי זה משובח. (ועל כן יש לקלפו) (רוב הפוסקים).

הגה: ובמקום הדחק שאין לו סכין אחרת – מותר לשחוט בו כהאי גוונא לכתחילה, אבל לא ישחוט על מנת לקלוף אחר כך (טור בשם הרא"ש ורבינו ירוחם).


סעיף ב[עריכה]

סכין ששחט בו כשרה, אע"פ שהוא מלוכלך בדם – מותר לשחוט בו פעם אחרת. אבל אסור לחתוך בו רותח, ומותר לחתוך בו צונן על ידי הדחה שידיחנו תחילה.

הגה: ואם רוצה להגעילו לאכול בו רותח – סגי ליה בהגעלה ע"י עירוי אע"פ שאינו ככלי ראשון ( איסור והיתר כלל נ"ח בשם מהר"ם).

סעיף ג[עריכה]

סכין ששחט בו טריפה – אסור לשחוט בו עד שידיחנו בצונן או יקנחנו בדבר קשה. ונוהגין עתה לקנחו יפה בשיער הבהמה בין כל שחיטה ושחיטה, ושפיר דמי. ואם שחט בו בלא הדחה – ידיח בית השחיטה. ואם רגיל לשחוט בו טריפות תדיר – צריך נעיצה עשר פעמים בקרקע קשה.