לדלג לתוכן

ראש אמנה/יט

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

[חלק מתחילת הפרק]

למה בספר המדע בהלכות יסודי התורה הביא הרב קצת מהיסודות והעקרים והשמיט קצתם

[חלק קטוע מאמצע הפרק]

בספר משנה התורה היד הגדולה אשר עשה הרב לא היתה כוונתו כי אם לבאר המצות אשר בס' תורת האלקים וכמו שביארו בפתיחת פירושו . . לא ביאור העקרים שכבר התבארו במקום הראוי להם שהוא פי' המשנה כמו שאמרתי. ואמנם הביא הנה הלכות יסודי התורה לבאר אותם היסודות שיש בכללם מצות או שיתייחסו אליהם . . ולא זולתם .

[חלק גדול מהמשך הפרק]

ועוד אני אומר בתשובת זה שכאשר תטיב העיון באותם הפרקים בהלכות יסודי התורה תמצא זכרון העקרים והיסודות כלם עם היות שלא באו שמה באותו סדור מהקדימה והאחור שהביאם בפי' המשנה כפי כוונת כל אחד מהמקומות כמו שזכרתי

כי הנה בפרק הראשון זכר הרב בפי'‏ שלשת העקרים הראשונים שהם: היותו יתברך נמצא שלם בתכלית השלמות מחוייב המציאות, והיותו אחד, ושאינו גשם ולא כח בגשם.

ובפרק השני זכר הנבראים כלם ובפרט מדרגות השכלים הנבדלים. וכן בשאר הפרקים ג׳ וד׳ זכר ענין הגרמים השמימיים והד׳ יסודות והמורכבים מהם והביא כל זה כדי להוליד משם שהוא יתב׳ קדמון וכל מה שזולתו מחודש ואינו קדמון כשנעריכהו אליו כי זה ידענו ממה שביאר הרב בנמצאים האלה עליונים אמצעיים ושפלים שהם כלם ברואים ומאחר שהם נבראים ומחודשים מחוייב הוא שנניח אלוה קדמון שבראם

ויצא לנו ג״כ מזה העקר הה׳ שהוא יתב׳ ראוי שנעבוד ונרים קול ברוממתו. ואין ראוי שנעשה כן לנמצא אחר לפי שפעולותיהם מסודרות ומוגבלות ואין להם חפץ ולא בחירה לפעול בחלוף מה שיפעלו אם הרוחניים השמימיים עם היותם חיים משכילים ואם השפלים שאינם כן ולכן בשלשת הפרקים האלה שהם ב׳ וג׳ וד׳ זכר הרב מגדולותיו של הקב״ה כדי שמשם נדע שראוי לעבדו וכי כל הנמצאים נמצאו ממנו.

והנה הביא בכללם לאהבו וליראה ממנו לפי שמהבחינות האלה ר״ל מצד האהבה והיראה ראוי שנעבוד את השם שהם שני מינים העבודה שזכרו חז״ל לשמה מצד האהבה ושלא לשמה מצד היראה. ולפי שראוי לאהבו ראוי לקדש שמו ולפי שראוי ליראה ממנו ראוי שלא לחלל את שמו ושלא לאבד דברים שנקרא שמו עליהם. הנה א״כ באו המצות האלה כלם מתייחסות אל העקר הה' שהוא שראוי לעבדו

ובפ״ז הביא הרב ב׳ העקרים ששי ושביעי שהם מציאות הנבואה ומדרגת נבואת מרע״ה.

ובפרק ח׳ ופרק ט׳ הביא העקר הח׳ שהוא תורה מן השמים והעקר הט׳ שהוא נצחיות התורה.

עוד תמצא שבפ׳ ב׳ הקודם זכר הרב העקר העשירי והוא מהידיעה האלהית ואופן ידיעתו הדברים

ואמנם בפ'‏ ה׳ העיר הרב על העקר הי״א שהיא מהשכר והעונש ולכן הביא שמה מצות קדוש השם. ושאר הדברים ששכרם הרבה ועונשם גדול.

ואמנם ב'‏ העקרים האחרונים מביאת המשיח ותחית המתים לא הביאם הרב בהלכות יסודי התורה לפי שהם מינים נכללים בעקר הי"א שהוא מהשכר והעונש כמו שבארתי בהקדמה ה׳. והנה הביאם הרב בהלכות תשובה פרק ט' לפי שאינם מתייחסות אל המצות.

הנה התבאר מכל זה שכל אותם הי״ג עקרים שהביא הר"ב בפי׳ המשנה כלם באו בדבריו בספר המדע בהלכות יסודי התורה כפי הדרך אשר זכרתי וששאר הדברים שהביא באותם הלכות הם מתיחסים אל היסודות והעקרים ההם ולכן הובאו שמה: