קרבן מנחה (חאגיז)/קעד-קעה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

קעד קעה.[עריכה]

ואת ברוך שאלו לאמר הגד נא לנו איך כתבת את כל הדברים האלה מפיו: ויאמר להם ברוך מפיו יקרא אלי את כל הדברים האלה ואני כתב על הספר בדיו: [ירמיה לו, יז יח]

ואל ברוך שאלו לאמר הגד נא לנו איך כתבת את כל הדברים האלה מפיו. כתב הרמ"א בתשובותיו [סימן ל"ה] שנוהגים לברך על מקרא מגילה על קינות איכה ע"פ מסכת סופרים. ועיין בהגה סימן ת"צ או"ח. וא"כ יש לה דין מגילת אסתר. והרי"ף והרא"ש פסקו דמגילה צריך לכתבה מן הכתב ואל"כ אסור לקרות בה.

ותימה על בעל הגה שהגיה [סימן תרצ"א סעיף א] שצריך לכתבה מגוף הכתב והורה מקום בהר"ן והוא בהרי"ף והרא"ש[1]. ומה שלא הביא הטור וש"ע דין זה במגילה משום דכבר אמרו שדינה כס"ת. והנכון שחסר בהגה וכן צריך לומר: כתבה שלא מן הכתב אסור לקרותה אם לא בשעת הדחק, הר"ן [מן הירושלמי].

והוא שהקשו לו איך כתבת את כל הדברים האלה מפיו. וי"ל בא' מב' דרכים, חדא: איתא בירושלמי דר"מ לא מצא מגילה, וכתב מגילה אחת על פה, ואח"כ מתוכה כתב מגילה אחרת, גנז את הראשונה וקרא לו בשניה. וכן עשה ברוך, וזה שאמר: "מפיו יקרא אלי את כל הדברים האלה ואנכי כותב על הספר בדיו", דקשה מאי "בדיו" דקאמר, אלא ר"ל שכתב על הספר כל דהו אפילו בלא דיו כשר, ואח"כ כתב מתוכה אחרת בדיו כדין מגילה כשרה כדי שיוכלו לברך בה.

עי"ל במה שדקדק רד"ק "על הספר", ע"ש שפי' כי לא יקרא ספר עד שיכתוב בו ע"כ. וי"ל שהוא כתב בתחילה על הספר בין הכתובים, ואח"כ העתיק משם, והיינו דקורא אותה "מגילה" אחר כך, ובתחלה קראה "מגילת ספר".


[1] כתב רבי אברהם פלאגי' [אברהם אזכור מערכת מ' אות רס"א] וז"ל: מציין בדברי מור"ם לאו מר ניהו אלא ואחריו ל'ו קם ובנה אצלו ציון ולפעמים לא צדק בציונים כמו שהביא בספר לב חיים [ח"א דקל"ו ע"ג] ונשמת כל חי [ח"א דס"ד ע"ב]. והוא חידוש על הרב קרבן מנחה [סי' עק"ד] דכתב: ותימה על בעל ההגה דהורה מקום בהר"ן והוא ברי"ף ורא"ש ע"כ, דכל רז לא אניס ליה, ואיך לא יהיב דעתיה כי מאיש אחר לוקחה זאת, והמצא תמצא דלא צדק בציונים. ועיין תולדות אדם לר"ז [ח"א פרק ו' דף מ"א ע"א] עכ"ל.